Παιδικά Χωριά SOS: Το σκίτσο για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Από το 2015, 190.000 επωφελούμενοι έλαβαν υπηρεσίες, 150.000 παιδιά έλαβαν ψυχοκοινωνική και εκπαιδευτική υποστήριξη, 300 ασυνόδευτα παιδιά έχουν υποστηριχθεί στους Ξενώνες των Παιδικών Χωριών SOS

Τα Παιδικά Χωριά SOS, σε συνεργασία με τον σκιτσογράφο Νίκο Καμπασελέ, εγκαινίασαν μία σειρά από κόμικς βασισμένα σε πραγματικές ιστορίες από τα Κέντρα και τα Χωριά, που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα, με τη δεύτερη κυκλοφορία τους να είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (20 Ιουνίου).

Η πραγματική ενσωμάτωση των παιδιών προσφύγων σε ένα περιβάλλον ασφάλειας, συνύπαρξης, σταθερότητας και ισότητας, τους επιτρέπει να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους και να κυνηγήσουν τα όνειρά τους. Όλα τα παιδιά αξίζουν να μεγαλώνουν με ασφάλεια. Αυτή είναι και η φιλοσοφία των προγραμμάτων των Παιδικών Χωριών SOS.

«Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων και ως Οργανισμός με μακροχρόνια παρουσία στην υποστήριξη οικογενειών και παιδιών προσφύγων, αφιερώσαμε αυτό το σκίτσο στους ανθρώπους που αγωνίζονται για τη διεκδίκηση ενός καλύτερου μέλλοντος και το οποίο είναι εμπνευσμένο, κυρίως, μέσα από την εμπειρία της συνύπαρξης με τα παιδιά των Χωριών μας» αναφέρει η Ναϊρί Πελτεγιάν, Διευθύντρια Επικοινωνίας των Παιδικών Χωριών SOS.

Από το 2015 έως και σήμερα, τα Παιδικά Χωριά SOS βρέθηκαν με σταθερή παρουσία στις Ανοιχτές Δομές Φιλοξενίας Αθήνας και Λέσβου, ίδρυσαν τους Ξενώνες Ασυνόδευτων Ανηλίκων (φιλοξενία, εκπαιδευτική, ψυχοκοινωνική και νομική υποστήριξη) και υλοποίησαν προγράμματα για την ενίσχυση της οικογένειας και την κοινωνική ένταξη. Περισσότεροι από 190.000 επωφελούμενοι έλαβαν υπηρεσίες, 150.000 παιδιά έλαβαν ψυχοκοινωνική και εκπαιδευτική υποστήριξη, 300 ασυνόδευτα παιδιά έχουν υποστηριχθεί στους Ξενώνες των Παιδικών Χωριών SOS και 2.700 οικογένειες έχουν υποστηριχθεί μέσω συνεργασίας με άλλους Οργανισμούς για την παροχή τροφίμων, και όχι μόνο, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Πάτρα, Κρήτη και Λέσβο.

Επιπλέον, από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα Παιδικά Χωριά SOS ανταποκρίθηκαν άμεσα και με κάθε μέσο στις ιδιαίτερες ανάγκες και δυσκολίες που βιώνουν οι εκτοπισμένες οικογένειες. Από τον Απρίλιο 2022 έως και τον Μάρτιο 2023, έχουν υποστηριχθεί 1.293 παιδιά και γυναίκες από την Ουκρανία, μέσα από παρεμβάσεις, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο Κρήτης, ενώ 65 μονογονεϊκές Ουκρανικές οικογένειες έχουν φιλοξενηθεί στα Παιδικά Χωριά SOS Βάρης και Πλαγιαρίου.

Δείτε εδώ το πρώτο σκίτσο της σειράς κόμικς, με την ιστορία της Εύας.