Σε μια προσπάθεια ενδυνάμωσης των αγροτικών περιοχών της Ευρώπης, το έργο FUTURAL, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2023. Αυτές οι περιοχές, με την μεγάλη κοινωνική, πολιτισμική, γεωγραφική και τοπογραφική ποικιλομορφία τους παρουσιάζουν μοναδικές προκλήσεις και ευκαιρίες. Αυτές περιλαμβάνουν σύνθετα ζητήματα, όπως είναι η μείωση του πληθυσμού, το “brain drain”, η γήρανση του πληθυσμού, η περιορισμένη συνδεσιμότητα και η περιορισμένη πρόσβαση σε δημόσιες υποδομές και υπηρεσίες.
Το έργο FUTURAL στοχεύει να εισέλθει σε αυτό το τοπίο προκειμένου να ενισχύσει την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και τη συνδεσιμότητα αυτών των περιοχών και τελικά την ποιότητα ζωής των πολιτών που ζουν στην Ευρωπαϊκή ύπαιθρο. Η αποστολή του έργου είναι βαθιά ριζωμένη στο να εξυπηρετήσει αυτές τις κοινότητες, και να διασφαλίσει ότι είναι προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν τις προαναφερθείσες προκλήσεις.
Με την εφαρμογή επτά μοναδικών ψηφιακών Έξυπνων Λύσεων, σε πέντε διαφορετικούς τομείς, οι προσδοκώμενες επιπτώσεις του έργου FUTURAL περιλαμβάνουν την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας απέναντι στις περιβαλλοντικές συνθήκες και τη σημαντική βελτίωση των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών. Οι τομείς στους οποίους θα αναπτυχθούν και θα εφαρμοστούν οι έξυπνες λύσεις περιλαμβάνουν τους εξής:
- Κυκλική βιοοικονομία, βιοποικιλότητα και διαχείριση οικοσυστημάτων
- Προσαρμογή και μετριασμός στην κλιματική αλλαγή
- Ανθεκτικότητα στις κρίσεις
- Συμμετοχή των πολιτών και ποιότητα ζωής
- Δια βίου εκπαίδευση και κατάρτιση
“Όσον αφορά τα καινοτόμα εργαλεία και υπηρεσίες, οι αγροτικές περιοχές έχουν παραμεληθεί, με την πλειονότητα της χρηματοδότησης και της προσοχής να κατευθύνεται προς τις πόλεις και τις γεωργικές περιοχές. Το FUTURAL στοχεύει να γεφυρώσει αυτό το χάσμα, παρουσιάζοντας επτά ψηφιακές έξυπνες λύσεις για την αντιμετώπιση των πιεστικών αναγκών των αγροτικών κοινοτήτων. Οι λύσεις αυτές θα εφαρμοστούν σε έξι διαφορετικές αγροτικές κοινότητες, ενώ επιπλέον θα αναπτυχθούν περαιτέρω ψηφιακές λύσεις μέσω μιας ανοιχτής πρόσκλησης. Όλες αυτές οι ψηφιακές λύσεις θα είναι εύκολα προσβάσιμες μέσω μιας διαδραστικής πλατφόρμας, όχι μόνο για τους εταίρους του έργου αλλά και για μια ευρύτερη κοινότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Επιπλέον, θα αναπτύξουμε πολιτικές προτάσεις που θα μοιραστούμε με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη, με απώτερο στόχο την προώθηση ζωντανών και τεχνολογικά προηγμένων αγροτικών περιοχών στην Ευρώπη”, δηλώνει ο Δρ. Σπύρος Φούντας.
Στο έργο FUTURAL συνεργάζονται 21 εταίροι από δέκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την ενίσχυση μιας πολυπαραγοντικής προσέγγισης, συνδέοντας ακαδημαϊκά και ερευνητικά ινστιτούτα, βιομηχανικές εταιρείες, παρόχους υπηρεσιών και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς από τους τομείς της πληροφορικής, των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών, των επιχειρήσεων, της αγροτικής έρευνας και της πολιτικής και δημόσιας διοίκησης.
Το FUTURAL διευρύνει επίσης τα όρια των μέτρων πολιτικής που είναι ειδικά σχεδιασμένα για τις αγροτικές περιοχές. Το έργο εμπλέκει πάνω από 50 φορείς χάραξης πολιτικής στη συνδιαμόρφωση συστάσεων πολιτικής για τη μεγιστοποίηση της συμβολής του στην επίτευξη των μελλοντικών στόχων της ΚΑΠ που σχετίζονται με τα έξυπνα χωριά.