Το Χαμόγελο του Παιδιού: Στα σχολεία της Εύβοιας για την προώθηση του έργου B-Part & Engage in European Citizenship

Την Τετάρτη 7 Ιουνίου και την Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023 «Το Χαμόγελο του Παδιού» καλωσόρισε τις εκπαιδευτικούς από την Πορτογαλία εκ μέρους του επικεφαλής εταίρου Associação SÊ, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου “B-Part & Engage in European Citizenship”. Το έργο υλοποιείται στην Ελλάδα από τον Οργανισμό στον άξονα της Σχολικής Εκπαίδευσης του προγράμματος ERASMUS+ και στοχεύει στην προώθηση των αξιών του Ενεργού Πολίτη, της Δημοκρατίας, των  Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της  Ένταξης και της Ευρωπαϊκής Ταυτότητας, με την συμμετοχή των μαθητών Γ’ -ΣΤ’ τάξεων των δημοτικών σχολείων.

Κατά τη διάρκεια των 2 ημερών επισκεφτήκαμε το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ψαχνών και το Δημοτικό Σχολείου Κηρίνθου Ευβοίας, όπου οι μαθητές και μαθήτριες της Ε’ και Στ΄ Δημοτικού υλοποίησαν βιωματικά τα εργαστήρια που δημιούργησαν οι εκπαιδευτικοί των σχολείων σε συνεργασία και με την καθοδήγηση των εξειδικευμένων επαγγελματιών του Οργανισμού, σύμφωνα με τις εκπαιδευτικές ανάγκες που προέκυψαν από την άσκηση διάγνωσης που πραγματοποιήθηκε στα σχολεία κατά τη διάρκεια του έτους.

Αναλυτικότερα, τα εργαστήρια αφορούσαν στις παρακάτω θεματικές ενότητες:  κοινωνικά στερεότυπα, ρατσισμός και την πολιτισμική ετερότητα, συμπερίληψη, δημοκρατία και ψήφος, στη διαχείριση των συγκρούσεων στο σχολικό περιβάλλον καθώς και στην ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων είχαν την ευκαιρία να εκθέσουν τις απόψεις τους, να συμμετέχουν σε διαδραστικές ασκήσεις και να συζητήσουν με τους συνομηλίκους τους τα θέματα που επέλεξαν.

Το έργο B-Part & Engage in European Citizenship, συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε μέσω του προγράμματος ERASMUS+ και έχει ως πρωταρχικό στόχο την ανάπτυξη της κριτικής και δημιουργικής σκέψης των μαθητών & μαθητριών, την προώθηση της συνεργασίας, την αναζήτηση κοινών λύσεων χρησιμοποιώντας δυναμικές μεθοδολογίες με επίκεντρο τον μαθητή, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ενεργούν και να βελτιώνουν την πραγματικότητά τους στην τάξη.

Ευχαριστούμε θερμά τα παρακάτω Δημοτικά Σχολεία της Εύβοιας που συμμετείχαν στο έργο κατά το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023:

  • 2ο Δημοτικό Σχολείο Ψαχνών
  • Δημοτικό Σχολείο Κηρίνθου
  • 1Ο Δημοτικό Σχολείο Ιστιαίας
  • Δημοτικό Σχολείο Αγίου Αιδηψού
  • Δημοτικό Σχολείο Αγίου Γεωργίου Λιχάδας