Όμιλος Motor Oil: «Φροντίζω» – Ένα δυναμικό πλέγμα δράσεων και συνεισφοράς

Ο Όμιλος Motor Oil έχοντας μια μεγάλη ιστορία άνω των 50 ετών στον ενεργειακό κλάδο, όχι μόνο στη χώρα μας, δεν σταματά να εξελίσσεται διαρκώς και να πρωτοπορεί, δραστηριοποιούμενος ενεργά σε πολλά και διαφορετικά πεδία.

Συνεχίζει να επενδύει συστηματικά στις ανανεώσιμες και εναλλακτικές μορφές ενέργειας, με άξονα την προώθηση της ενεργειακής μετάβασης και της βιώσιμης ανάπτυξης, ενώ ταυτόχρονα υλοποιεί μια σειρά πολιτικών εταιρικής διακυβέρνησης και καινοτόμων κοινωνιοκεντρικών ενεργειών, οι οποίες εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλέγμα δράσεων και συνεισφοράς με το όνομα «Φροντίζω».

Η ομπρέλα «Φροντίζω» είναι το όχημα, μέσω του οποίου ο Όμιλος Motor Oil στηρίζει και υποστηρίζει πολλαπλές δραστηριότητες με έντονο αντίκρισμα και ισχυρό αποτύπωμα στην Κοινωνία, στην Τοπική Ανάπτυξη, στο Περιβάλλον, στoν Πολιτισμό, στην Καινοτομία.

Στον όρο «Φροντίζω» συμπυκνώνεται ουσιαστικά και χαράσσεται ανάγλυφα ο αξιακός κώδικας που διέπει ιστορικά τη συνολική δραστηριότητα και τη δημόσια παρουσία του ομίλου, όλες αυτές τις δεκαετίες.

Ο Όμιλος Motor Oil έχει εκπονήσει μια συνολική στρατηγική για τη διατήρηση και την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, με σειρά προγραμμάτων για την επίτευξη των τωρινών και των μελλοντικών στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης.

Σ’ αυτήν την κατεύθυνση, κομβικής σημασίας ήταν η υπογραφή του Μνημονίου μεταξύ του ΥΠΕΝ και της Motor Oil, τον Οκτώβριο 2021, μέσω του οποίου δρομολογήθηκε η στήριξη του Κέντρου Επεξεργασίας, Ελέγχου και Πιστοποίησης του Δασικού Πολλαπλασιαστικού Υλικού της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, στην Αμυγδαλέζα Αττικής. Το Κέντρο Επεξεργασίας, Ελέγχου και Πιστοποίησης του Δασικού Πολλαπλασιαστικού Υλικού είναι ο μοναδικός προμηθευτής πιστοποιημένων σπόρων για τα δημόσια και ιδιωτικά φυτώρια. Η υποστήριξη της Motor Oil έχει ήδη επιφέρει βελτιώσεις τόσο σε επιστημονικό, όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό, ενώ έχει συμβάλει και στη συντήρηση του υπάρχοντος μηχανολογικού εξοπλισμού, με γνώμονα τον εκσυγχρονισμό των μηχανημάτων, καθώς και των κτηριακών υποδομών.

Ακόμα, ο Όμιλος Motor Oil διαχρονικά αναπτύσσει νέες τεχνολογίες στα έργα βελτίωσης και αποκατάστασης δασών, κάνοντας πιλοτικά και χρήση drones, για μια βιώσιμη διαχείριση του δασικού μας περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο της εφαρμογής κατάλληλων έργων αναδάσωσης, η Motor Oil υλοποιεί έργα και δράσεις που αναδεικνύουν νέες βέλτιστες πρακτικές διεθνώς.

Επιπρόσθετα, ο Όμιλος Motor Oil, μέσα από το δίκτυο πρατηρίων του (ΑVIN, Shell) και σε συνεργασία με την εταιρεία «Πράσινο Λάδι», ξεκινά δοκιμαστικά ένα πρόγραμμα φέρνοντας όλους τους πολίτες πιο κοντά με την έννοια της κυκλικής οικονομίας και την ανακύκλωση, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα ανακύκλωσης του χρησιμοποιημένου μαγειρικού τους λαδιού. Πρόκειται για μια διαδικασία ιδιαίτερα απλή, αλλά με σημαντικά οφέλη για το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα.Την ίδια στιγμή, ο όμιλος επενδύει συστηματικά και στην κινητικότητα (E-Mobility), εξοπλίζοντας διαρκώς τα πρατήριά του με σημεία φόρτισης. Συγκεκριμένα, ο προγραμματισμός για την τρέχουσα χρονιά περιλαμβάνει τη δημιουργία 1.000 σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και την εγκατάσταση ταχυφορτιστών, ενώ έως το 2030 αναμένεται να έχουν δημιουργηθεί 4.000 σημεία φόρτισης σε όλο το εύρος του δικτύου.

Κοινωνικές ενέργειες με ανθρωποκεντρικό πρόσημο

H κοινωνική συνεισφορά και η φροντίδα για το κοινωνικό σύνολο είναι δομικό συστατικό στοιχείο της όλης δραστηριότητας του Ομίλου Motor Oil. Διαχρονικά, ο όμιλος στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις ένα μεγάλο φάσμα δράσεων, φορέων και πρωτοβουλιών, με κατευθυντήριους άξονες την προσφορά και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

Πιο συγκεκριμένα, η Motor Oil, σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου και με τις εκάστοτε τοπικές αρχές, έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην πραγματοποίηση του προγράμματος «Φροντίδα για όλους», που αφορά σε επισκέψεις Κινητών Ιατρικών Μονάδων της Οργάνωσης, παρέχοντας υπηρεσίες πρόληψης και αγωγής υγείας σε συνανθρώπους μας ανά την Ελλάδα. Σκοπός του προγράμματος είναι η έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη υγείας στο γενικό πληθυσμό και η παροχή ολοκληρωμένων και ποιοτικών υπηρεσιών υγείας σε διάφορες περιοχές της χώρας. Ταυτόχρονα, το πρόγραμμα στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και στην αγωγή υγείας στις τοπικές κοινότητες, καθώς και στη διασύνδεση και στην παραπομπή στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Παράλληλα, ο Όμιλος Motor Oil και οι Γιατροί του Κόσμου συμπράττουν και στην υλοποίηση του προγράμματος οδοντιατρικής φροντίδας «Smile Project», το οποίο επίσης περιλαμβάνει ιατρικές επισκέψεις σε περιοχές ανά την Ελλάδα και εκστρατείες ενημέρωσης, σε συνεργασία με τους εκάστοτε τοπικούς φορείς, για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών οδοντιατρικής περίθαλψης.

Οι ποικίλες δράσεις των θυγατρικών του ομίλου

Πέρα από τις πρωτοβουλίες του ίδιου του Ομίλου Motor Oil, αξίζει να επισημανθεί η πολυδιάστατη δραστηριότητα των θυγατρικών του Ομίλου, οι οποίες έχουν να επιδείξουν αξιοσημείωτο περιβαλλοντικό και κοινωνικό έργο, σε διάφορα πεδία. Για παράδειγμα, μια ισχυρή απόδειξη της έμπρακτης φροντίδας του Ομίλου Μotor Oil και των θυγατρικών του, για τις κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιούνται, είναι η δημιουργία υπαίθριου γυμναστηρίου στο Μητροπολιτικό Πάρκο Θριασίου, στον Ασπρόπυργο, από την LPC θυγατρική του ομίλου.

Επιπλέον, η Coral – Shell Licensee, σε συνεργασία με τη Wise Greece, ολοκλήρωσε τον Απρίλιο του 2023 μια σπουδαία δράση προσφοράς, με την έμπρακτη συμμετοχή των καταναλωτών. Συγκεκριμένα, η δράση «έτρεξε» για 63 ημέρες με τη συμμετοχή 829 πρατηρίων Shell σε Ελλάδα και Κύπρο και 12 τόνοι τροφίμων υψηλής διατροφικής αξίας προσφέρθηκαν σε 7 οργανισμούς στήριξης των συνανθρώπων μας.

Παράλληλα, έτερη θυγατρική εταιρεία του Ομίλου Motor Oil, η AVIN, ανακοίνωσε τον Απρίλιο του 2023 την ανανέωση της χορηγικής της συνεργασίας με τον Στέφανο Ντούσκο, χρυσό ολυμπιονίκη στο σκιφ ανδρών. Ως χορηγός, η εταιρεία στέκεται δίπλα στον κωπηλάτη, ολυμπιονίκη και Έλληνα πρωταθλητή, επιθυμώντας να τον στηρίξει ακόμα περισσότερο στην προετοιμασία του για την πρόκριση και συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, στο Παρίσι.

Επίσης, αξίζει να επισημάνουμε ότι η Motor Oil υπήρξε και φέτος ασημένιος χορηγός του First® Lego® League Challenge, μια διοργάνωση της Eduact – Δράση για την Εκπαίδευση. Στη φετινή σεζόν Superpowerεd, λοιπόν, οι ομάδες νέων μαθητών του First® Lego® League Explore σε όλη την Ελλάδα ερεύνησαν πτυχές του κλάδου της Ενέργειας, επιστρατεύοντας τη Super Powered δημιουργικότητά τους, για να χτίσουν ένα καινοτόμο και καλύτερο ενεργειακό μέλλον.

Πολιτικές εταιρικής διακυβέρνησης

O Όμιλος Motor Oil, εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια, επιθυμεί διαχρονικά να αποτελεί πρότυπο εργοδότη υιοθετώντας πρακτικές, πρωτοβουλίες και δράσεις που διασφαλίζουν ίσες ευκαιρίες εξέλιξης, ισότιμη επιβράβευση και δυνατότητες προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης.

Έχοντας ένα ενεργό δυναμικό σχεδόν 3.000 εργαζομένων, η Motor Oil παράγει αξία συλλογικά για όλο το οικοσύστημα εντός του οποίου λειτουργεί, συμπεριλαμβανομένων των πελατών, των εργαζομένων, των μετόχων, των προμηθευτών, των τοπικών κοινωνιών στις οποίες δραστηριοποιείται, καθώς και της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας γενικότερα.

Ειδικότερα, το 2021, το «κοινωνικό προϊόν» του Ομίλου Motor Oil ανήλθε σε 1,43 δισ. ευρώ, χωρίς να προσμετρώνται οι κοινοτικές επενδύσεις και χορηγίες. Πιο αναλυτικά, οι μισθοί και οι παροχές προς τους εργαζομένους του ομίλου ανήλθαν σε 220,4 εκατ. ευρώ, οι φόροι εισοδήματος ανήλθαν σε 590,2 εκατ. ευρώ, ενώ οι πληρωμές προς τους παρόχους κεφαλαίων υπολογίζονται σε 272,2 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, καθίσταται σαφές ότι το μεγάλο εύρος των εργασιών και των καινοτόμων πρωτοβουλιών του Ομίλου Motor Oil, στο πλαίσιο του ευρύτερου στρατηγικού οράματος «Φροντίζω», σε συνδυασμό με τη διαρκή πρόοδο και εξέλιξή του, έχουν ως αποτέλεσμα την πολύ σημαντική συμβολή του στην οικονομική, περιβαλλοντική, αλλά και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας σε ποικίλους τομείς. Γιατί για τον Όμιλο Motor Oil, «Φροντίζω» σημαίνει παρουσία και δράση. Σημαίνει πρωτοβουλία και ενδυνάμωση.

Πρώτη δημοσίευση στο περιοδικό CSR & ESG Review–τεύχος 76