ISOMAT: Πιο κοντά στις ανάγκες της κοινωνίας με ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων ESG

Η Ιωάννα Τζιρίτη, Marketing Director της Isomat, μας μίλησε για τις δράσεις και τη φιλοσοφία της εταιρείας όσον αφορά την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.

H Isomat είναι ένας ελληνικός πολυεθνικός όμιλος παραγωγής δομικών χημικών, κονιαμάτων και χρωμάτων, με σταθερή και ανοδική πορεία ανάπτυξης εδώ και 43 χρόνια. Η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί σημαντική προτεραιότητα της Isomat σε όλο το φάσμα της παραγωγικής διαδικασίας, στα τελικά προϊόντα που αναπτύσσει και διαθέτει και σε πολυδιάστατες δράσεις κοινωνικής και περιβαλλοντικής υπευθυνότητας, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για τις νέες γενιές. Η Ιωάννα Τζιρίτη, Marketing Director της Isomat, μας μιλά για όσα περιλαμβάνει το ολοκληρωμένο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης «Isomat από καρδιάς» που ακολουθεί η εταιρεία, αλλά και για την ανανεωμένη δράση «Χρώμα στα Σχολεία – Isomat & Partners», στο πλαίσιο μιας συντονισμένης προσπάθειας επισκευής και αναβάθμισης των σχολείων της χώρας.

Ποια είναι η φιλοσοφία της Isomat όσον αφορά την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη; Πώς ενσωματώνεται στην καθημερινή λειτουργία της επιχείρησης;

Βασικός στόχος και στρατηγική προτεραιότητα της Isomat είναι να ασκούμε την επιχειρηματική μας δραστηριότητα με σεβασμό και υπευθυνότητα απέναντι στο περιβάλλον και στην κοινωνία μέσα στην οποία λειτουργούμε, με στόχο να μειώνουμε συνεχώς το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα και να αυξάνουμε το κοινωνικό. Κάθε χρόνο υλοποιούμε ένα μεγάλο εύρος δράσεων Εταιρικής Υπευθυνότητας υπό τον τίτλο «Isomat από καρδιάς», οι οποίες κινούνται στους άξονες κοινωνία, περιβάλλον και εκπαίδευση, τις οποίες κάνουμε πραγματικά με χαρά και «από καρδιάς». Στόχος μας είναι να στηρίζουμε καίρια και με πράξεις ουσίας σκοπούς και συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, περιβαλλοντικές οργανώσεις και εκπαιδευτικά ιδρύματα κάθε βαθμίδας, έχοντας την πεποίθηση ότι οι επιχειρήσεις μπορούν και οφείλουν να συμμετέχουν ενεργά στις σημαντικές προκλήσεις για την ανθρωπότητα, με απώτερο σκοπό ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και κυρίως για τις επόμενες γενιές που ακολουθούν. Για εμάς, είναι πολύ σημαντική η δημιουργία εταιρικής κουλτούρας σε αυτό το κομμάτι, καθώς είναι κάτι που υποστηρίζεται με πάθος και από τον ιδρυτή της εταιρείας και πιστεύουμε ότι το έχουμε περάσει εν πολλοίς και στους εργαζομένους μας, με τους οποίους έχουμε δημιουργήσει και την εθελοντική ομάδα Isomat Super Team. Τα μέλη της ομάδας μπορούν να συμμετέχουν σε διάφορες δράσεις, ατομικά ή και με τις οικογένειές τους, προάγοντας όλοι μαζί ως Isomat τις αρχές της αλληλεγγύης, του σεβασμού και της υπευθυνότητας.

Τι ακριβώς περιλαμβάνει το ολοκληρωμένο πρόγραμμα «Isomat for the New Gen»; Πού έχετε δώσει έμφαση;

Η εκπαίδευση αποτελεί μια από τις θεμελιώδεις προϋποθέσεις για την εξέλιξη και την πρόοδο της κοινωνίας. Η Isomat από την ίδρυσή της αυτοχαρακτηρίζεται ως ένας learning organization, καθώς η συνεχής εκπαίδευση τόσο του προσωπικού μας όσο και των πελατών μας είναι πάντα κύριο μέλημά μας. Και επειδή θεωρούμε ότι η νέα γενιά αποτελεί το κλειδί για ένα καλύτερο αύριο, έχουμε θέσει σε εφαρμογή μια σειρά από δράσεις που αποσκοπούν στη στήριξη των νέων ανθρώπων σε ζητήματα εκπαίδευσης.  Έτσι, δημιουργήσαμε το ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων «Isomat for the New Gen», το οποίο εστιάζει στην εκπαίδευση μαθητών και φοιτητών, μέσα από στοχευμένες ενέργειες και σταθερές συνεργασίες με εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, στην παροχή ίσων ευκαιριών στη συνεχώς μεταβαλλόμενη αγορά εργασίας, στην ανάδειξη των ταλέντων και την προαγωγή της καινοτομίας και της γνώσης, στη συμβολή για τη μείωση του χάσματος μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης στην αγορά εργασίας και στην αναδιαμόρφωση των σχολικών εγκαταστάσεων σε όλη τη χώρα. Ειδική αναφορά αξίζει στην ενέργεια «Χρώμα στα Σχολεία», που έχει αλλάξει πάνω από 150 σχολεία σε όλη την Ελλάδα.

Πώς ξεκίνησε, τι ακριβώς αφορά και πώς συνεχίζεται φέτος;

Η δράση «Χρώμα στα Σχολεία» ξεκίνησε οργανωμένα πριν από τέσσερα χρόνια, μετά από μεγάλη ζήτηση σχολείων από όλη την ελληνική επικράτεια, που μας έστελναν αιτήματα για χορηγίες υλικών και χρωμάτων, καθώς οι εγκαταστάσεις τους ήταν σε άσχημη κατάσταση. Η Isomat φυσικά ανταποκρίνεται άμεσα και με χαρά σε τέτοιου είδους αιτήματα.  Άμεσα αντιληφθήκαμε πως η πρωτοβουλία αυτή έδινε μεγάλη χαρά σε μαθητές και δασκάλους, καθώς πάντα από μόνοι τους μας έστελναν φωτογραφίες του «πριν» και του «μετά» της ανακαίνισης των χώρων, καθώς και φωτογραφίες από τα ίδια τα παιδιά χαρούμενα δίπλα στα υλικά με κάποιο γραμμένο «ευχαριστώ».  Έτσι, αποφασίσαμε να οργανώσουμε κάθε μεμονωμένη δράση σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με τον τίτλο «Χρώμα στα Σχολεία», χρωματίζοντας τα σχολεία της χώρας μας με πιο μεθοδικό τρόπο και έτσι έγινε και συνεχίζεται πολύ επιτυχημένα. Μετά το τόσο ενθαρρυντικό κύμα ανταπόκρισης, αποφασίσαμε φέτος να επεκτείνουμε το πρόγραμμα εμπλέκοντας ενεργά και τους συνεργάτες μας σε όλη τη χώρα. Γνωρίζοντας πολύ καλά τον σημαντικό ρόλο της συνδημιουργίας και της συνεργατικότητας, το πρόγραμμα «Χρώμα στα Σχολεία» επεκτείνεται και στο «Χρώμα στα Σχολεία – Isomat & Partners», όπου μαζί με τους συνεργάτες μας σε όλη την Ελλάδα, όταν το θέλουν και οι ίδιοι, αναλαμβάνουμε από κοινού πλέον την επισκευή και αισθητική αναβάθμιση των σχολείων της περιοχής τους, δίνοντας προτεραιότητα για φέτος σε πιο δυσπρόσιτες, παραμεθόριες και ακριτικές περιοχές. Μετά από συζητήσεις που είχαμε μαζί τους, καταλάβαμε ότι η ενίσχυση της τοπικής τους κοινότητας είναι σημαντική για εκείνους, και το ενδιαφέρον τους μας έδωσε μεγαλύτερο κίνητρο για τη συνέχεια!  Ήδη έχουμε συλλέξει αιτήσεις από διάφορα σχολεία και ανυπομονούμε να ξεκινήσουμε να δίνουμε… χρώμα σε καθένα από αυτά!

Ποιες θα λέγατε πως είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις όσον αφορά την υλοποίηση του προγράμματος, καθώς η εταιρεία δίνει έμφαση σε δυσπρόσιτες περιοχές;

Το πρόγραμμά μας έχει ήδη γνωστοποιηθεί στα συνεργαζόμενά μας καταστήματα σε όλη την Ελλάδα και θα ξεκινήσει να υλοποιείται από τον Σεπτέμβριο, με προτεραιότητα, όπως προαναφέραμε, στα σχολεία απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων περιοχών της χώρας, καθώς εκείνα σίγουρα θα έχουν μεγαλύτερες ανάγκες, διότι είθισται να είναι και τα πιο παραμελημένα, με ελλιπή πρόσβαση σε πόρους. Κάθε νέο ξεκίνημα αποτελεί πρόκληση για εμάς.  Έχουμε όμως τους ανθρώπους μας -τόσο εσωτερικά μέσα στην εταιρεία όσο και εξωτερικά τους συνεργάτες μας- που θα συμβάλουν με αγάπη και «από καρδιάς» και πιστεύω ότι θα καταφέρουμε ομαδικά να ξεπεράσουμε τις όποιες δυσκολίες προκύψουν, δίνοντας νέα πνοή και χαμόγελα στην καθημερινότητα των μαθητών και καταφέρνοντας να μετατρέψουμε τις εγκαταστάσεις όπου περνάνε τόσες ώρες καθημερινά σε χώρους δημιουργίας και ελεύθερης έκφρασης.

Τι επιδιώκει η Isomat με την παραπάνω πρωτοβουλία;

Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε όσο περισσότερα σχολεία μπορούμε, φτάνοντας ακόμα και σε αυτά που δεν έχουν τους πόρους ή τη δυνατότητα να πάρουν την πρωτοβουλία να μας το ζητήσουν. Θεωρούμε ότι αυτή η δράση μάς ταιριάζει πολύ σαν εταιρεία και έχει μεγάλο κοινωνικό αποτύπωμα. Παράλληλα, η ευαισθητοποίηση των συνεργατών μας και του κλάδου μας γενικότερα σε τέτοιου είδους δράσεις είναι επίσης ένας σημαντικός μας στόχος, που συνδέεται άμεσα με την ενδυνάμωση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Απώτερος σκοπός μας είναι να βάλουμε κι εμείς το δικό μας λιθαράκι στη δημιουργία ενός μέλλοντος με προοπτικές, ελπίδα και ίσες ευκαιρίες για τη νέα γενιά, στην οποία επενδύουμε διαχρονικά και πιστεύουμε σταθερά.

Πρώτη δημοσίευση στο περιοδικό CSR & ESG Review–τεύχος 76