Αγγελική Ελευθερίου: Επενδύουμε για να γίνει η Νοva πραγματικό παράδειγμα βιωσιμότητας

Η Αγγελική Ελευθερίου, Corporate Affairs & ESG Senior Manager της Nova, μας μίλησε για τη φιλοσοφία και τη στρατηγική της εταιρείας όσον αφορά τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, τις δράσεις που υλοποιεί για τη στήριξη της κοινωνίας και την προσφορά του περιβάλλοντος, καθώς και για το σημαντικό πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει σε συνεργασία με την Aegean Rebreath.

Συντάσσεστε με την άποψη πως καθώς οι πολίτες/καταναλωτές έχουν όλο και μεγαλύτερες απαιτήσεις για τον κοινωνικό ρόλο των επιχειρήσεων, οι εταιρείες πρέπει να βγουν μπροστά και να συμβάλουν στην προσπάθεια για ένα καλύτερο αύριο για όλους; 

Oι εταιρείες έχουν ένα ρόλο ως «κοινωνικοί ηγέτες», καθώς πλέον διαδραματίζουν έναν ολοένα και αυξανόμενο ρόλο στην προώθηση των ευρύτερων κοινωνικών αλλαγών, ξεκινώντας από το κλαδικό επίπεδο και προχωρώντας σε πιο διευρυμένο. Αυτό συμβαίνει γιατί στη σημερινή εποχή με τα  κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε, ο κοινωνικός ρόλος της επιχείρησης είναι εξαιρετικά σημαντικός και πολύτιμος. Οι επιχειρήσεις έχουν ευθύνη να βοηθήσουν και να ηγηθούν μέσα από τις δυνατότητές τους στα κρίσιμα ζητήματα.

Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, ποια είναι η φιλοσοφία και η στρατηγική της Nova σε επίπεδο ESG και Βιώσιμης Ανάπτυξης;

H Nova είναι μια εταιρεία που έχει μια σπουδαία παρακαταθήκη σε ενέργειες που συμβάλλουν στο κοινωνικό σύνολο, το περιβάλλον και την τεχνολογική ανάπτυξη της χώρας και συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 100 κορυφαίες εταιρείες στην Ελλάδα σε θέματα ESG.

Η βιώσιμη ανάπτυξη στη Νova μεταφράζεται σε πράξεις.  Ήδη από το 2016, η εταιρεία εναρμόνισε την εταιρική της στρατηγική με τους στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) των Ηνωμένων Εθνών, πραγματοποιώντας ποικίλες ενέργειες, τόσο στο εσωτερικό της όσο και προς την κοινωνία και το περιβάλλον. Με τον τρόπο αυτό η εταιρεία συμβάλλει ενεργά, στην ευημερία του πληθυσμού, στην καταπολέμηση της φτώχειας και στην προστασία της φύσης. Συνεχίζουμε δυναμικά για να διευρύνουμε τις δυνατότητες όλων στη νέα ψηφιακή εποχή. Συνεχίζουμε στα επόμενά μας βήματα, με δέσμευση να κάνουμε τη συνδεσιμότητα πραγματικότητα, ώστε κάθε μέρα, όλο και περισσότεροι να συμμετέχουν ισότιμα σε μια ταχέως μεταβαλλόμενη ψηφιακή κοινωνία και να μπορούν να επωφεληθούν από το εύρος των ευκαιριών που προσφέρει η ψηφιακή τεχνολογία.

Αν εστιάσουμε στη δράση της εταιρείας σε κοινωνικό επίπεδο, ποια ορόσημα θα μπορούσατε να αναφέρετε σχετικά; 

Ένα ορόσημο ήταν το ολοκληρωμένο πιλοτικό έργο μεταφοράς φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού στα μικρά κατοικημένα νησιά του Αιγαίου, μέσω drone, σε συνεργασία με την ελληνική εταιρεία UCANDRONE. Το συγκεκριμένο πιλοτικό πρόγραμμα ήταν το πρώτο τέτοιας έκτασης στην χώρα μας και ανάδειξε τη σημασία της χρήσης νέων τεχνολογιών για τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας. Χωρίς τη χρήση δικτύων 5G ένα τέτοιο πρόγραμμα θα ήταν ανέφικτο να πραγματοποιηθεί.

Ακόμα μια σημαντική δράση ήταν η προσφορά δωρεάν τεχνολογικού εξοπλισμού και data στην εθελοντική αποστολή προσφοράς της ΣΥΜΠΛΕΥΣΗΣ, στην οποία 80 εθελοντές ταξίδεψαν για 11 ημέρες 375 ναυτικά μίλια και επισκέφθηκαν 8 απομακρυσμένα νησιά -τη Σίκινο, τη Δονούσα, τους Αρκιούς, τους Λειψούς, το Αγαθονήσι, τα Θύμαινα, τους Φούρνους και την Ικαρία- με στόχο να προσφέρουν δωρεάν ιατρικές εξετάσεις.

Παράλληλα έχετε να επιδείξετε σημαντικές δράσεις και όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος. Ποιες είναι αυτή την περίοδο οι προτεραιότητες σε αυτό τον τομέα; 

Στο κομμάτι της προστασίας του περιβάλλοντος, προχωράμε αυτή την περίοδο σε μια δυναμική συνεργασία με την ομάδα της Aegean Rebreath, η οποία ξεκίνησε με τον εθελοντικό καθαρισμό του Υμηττού. Οι εθελοντές της Nova ένωσαν τις δυνάμεις τους με την Aegean Rebreath και τον ΣΠΑΥ (Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού) και καθάρισαν σκουπίδια και πλαστικά στον Υμηττό. Η δράση στοχεύει στην αντιπυρική θωράκιση του Υμηττού, στην ανάπτυξη της φιλοδασικής συνείδησης και στην ανάδειξη του βουνού σε σημείο αναφοράς ως πνεύμονα πρασίνου. Θα πρέπει να αναφέρω ότι η ενέργεια αυτή έγινε στο πλαίσιο της ήδη υπάρχουσας συνεργασίας της Nova με τον ΣΠΑΥ για την προστασία και την ανάδειξη του Υμηττού, όπου πλέον των ψηφιακών δράσεων για το συντονισμό και τη διαχείριση κρίσεων για την πολιτική προστασία, η Nova, εκτός από πολύτιμος εταιρικός συνεργάτης, αγκαλιάζει τον Υμηττό με την εθελοντική δράση για τον καθαρισμό μέρους του βουνού με σκοπό την προστασία του οικοσυστήματος του Υμηττού και ως πνεύμονα πρασίνου.

Η συνεργασία με την Aegean Rebreath τι άλλο περιλαμβάνει, πώς θα συνεχιστεί; 

Η δράση στον Υμηττό είναι στο πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας της Nova με την Aegean Rebreath, που θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές τους επόμενους μήνες. Συγκεκριμένα, έχουμε δρομολογήσει σημαντικές δράσεις καθαρισμού ενάλιων απορριμμάτων -όπως δίχτυα από ναυάγια και καθαρισμούς βυθών- που θα συνοδεύονται από παράκτιους καθαρισμούς. Σε όλες αυτές τις δράσεις η τεχνολογία αιχμής και τα δίκτυα νέας γενιάς όπως το 5G, προσφέρουν λύσεις που μπορούν να συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος. Με τον τρόπο αυτό προσφέρουμε με τον δικό μας τρόπο στο περιβάλλον και στις τοπικές κοινωνίες, ξεφεύγοντας από τα στενά πλαίσια του πεδίου δραστηριοποίησής μας.

Σε ποιες περιοχές θα πραγματοποιηθούν αυτές οι επόμενες δράσεις του προγράμματος; 

Επόμενος σταθμός του προγράμματος είναι το Γύθειο και η Μονεμβασιά. Εκεί, οι εξειδικευμένοι δύτες του Aegean Rebreath θα καταδυθούν για να εντοπίσουν και να συλλέξουν δίχτυα, το οποία ρυπαίνουν με πολλά κιλά πλαστικό το βυθό της περιοχής. Επιπλέον, θα γίνει παράκτιος καθαρισμός της περιοχής, με εθελοντές της Nova, καθώς και ένα ειδικό workshop για την επαναχρησιμοποίηση και σωστή ανακύκλωση των σκουπιδιών που συλλέγονται κατά τον καθαρισμό. Επίσης, μέχρι τον Οκτώβριο έχουν δρομολογηθεί ακόμα δύο ενάλιοι καθαρισμοί, στην Αμοργό και στην Κέρκυρα, σε σημεία με πραγματική φυσική ομορφιά, που όμως έχουν επιβαρυνθεί λόγω των ενάλιων απορριμμάτων και των διχτυών ψαρέματος που απορρίπτονται στις συγκεκριμένες περιοχές.

Θα λέγατε πως η προσπάθεια να είναι μια εταιρεία πραγματικά βιώσιμη «κρύβει» κάποιο κόστος; Κι αν ναι, ποιο είναι αυτό;

Θα έλεγα ότι πρόκειται για επένδυση που αν δεν γίνει, θα έχει σαφώς μεγαλύτερο κόστος. Η αδράνεια είναι δαπανηρή επιλογή. Η αποτυχία αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής θα επηρεάσει δυσανάλογα τους πιο ευάλωτους, οδηγώντας σε απώλεια παραγωγικότητας και απασχόλησης, έλλειψη νερού και τροφής, επιδείνωση της υγείας και ευημερίας και τελικά σε χαμηλότερο επίπεδο ζωής σε παγκόσμιο επίπεδο. Επιπλέον, εν μέσω συνεχιζόμενων παγκόσμιων κρίσεων, οι εταιρείες δεν μπορούν να παραμείνουν ανταγωνιστικές χωρίς καινοτομία και δράση για την κλιματική αλλαγή. Εμείς στη Nova επενδύουμε στο να μετατρέψουμε την εταιρεία μας σε πραγματικό παράδειγμα βιωσιμότητας. Αποδεχόμαστε με σεβασμό τον κοινωνικό μας ρόλο, θέλουμε να δημιουργούμε αξία με απώτερο στόχο το επόμενο βήμα, όχι απλά να αποκαθιστούμε, αλλά να συμβάλουμε, στην ουσιαστική αναμόρφωση και στο μετασχηματισμό της κοινωνίας μας.

Πρώτη δημοσίευση στο περιοδικό CSR & ESG Review–τεύχος 76