ΥΠΕΝ: Διαδικτυακή Ημερίδα με θέμα “Προσβασιμότητα και Βαδισιμότητα στις ελληνικές πόλεις”

Είναι οι αστικές και περιαστικές περιοχές των ελληνικών πόλεων προσβάσιμες στους πολίτες τους;  Οι υποδομές των ελληνικών πόλεων ενθαρρύνουν το βάδισμα σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους και ενισχύουν την ποιότητα ζωής; Ποια είναι τα στρατηγικά βήματα που υλοποιούνται από την Πολιτεία ώστε να επιτευχθούν οι αναγκαίες βελτιώσεις στην  προσβασιμότητα και τη βαδισιμότητα; Τα δύο αυτά ζητήματα, που βρίσκονται πολύ υψηλά στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής και Παγκόσμιας Αστικής Πολιτικής, πρόκειται να συζητηθούν κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ημερίδας, η οποία διοργανώνεται από την Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας – ΥΠΕΝ, στις 11 Ιουλίου 2023 στις 9:00.

 

Η προσβασιμότητα και η βαδισιμότητα σχετίζονται άμεσα με τη μορφή και τη λειτουργία των πόλεων και των οικισμών, την καθημερινή ζωή και τη βελτίωση της ποιότητάς της, τη μείωση των ρύπων που συντελούν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, την κλιματική ουδετερότητα των αστικών περιοχών, την άρση των διακρίσεων και τον σεβασμό στα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

 

Κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής ημερίδας, πρόκειται να παρουσιαστούν οι πρόσφατες σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις καθώς επίσης οι δράσεις και τα προγράμματα που υλοποιούνται από το ΥΠΕΝ. Παράλληλα, θα τεθούν προς συζήτηση μια σειρά από καλές πρακτικές αλλά και σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την τοπική αυτοδιοίκηση, τις υπηρεσίες και τους μελετητές.

 

Στην ημερίδα θα απευθύνει χαιρετισμό ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νίκος Ταγαράς. Στελέχη του ΥΠΕΝ και άλλων Υπουργείων καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης, θα αναφερθούν στις εθνικές στρατηγικές για την προσβασιμότητα,  τη βαδισιμότητα και τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, ενώ από την πλευρά τους εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών και ειδικότερα των ατόμων με αναπηρία θα θέσουν προς συζήτηση ζητήματα που αναφέρονται στο δικαίωμα στην προσβασιμότητα.

 

Η ημερίδα για την προσβασιμότητα και τη βαδισιμότητα στις ελληνικές πόλεις πραγματοποιείται με στόχο την ευρεία πληροφόρηση για καινοτόμα εργαλεία που εφαρμόζονται, καθώς και την ανταλλαγή απόψεων σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα.