Alpha Bank: Ενίσχυσε Δομές Υγείας και Φροντίδας της Θεσσαλίας με στόχο την ισότιμη πρόσβαση στην Υγεία

Τη δράση της για την ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και τη μείωση των ανισοτήτων συνεχίζει δυναμικά η Alpha Bank μέσω του Προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας «Μαζί, με στόχο την Υγεία», από το οποίο μέχρι σήμερα έχουν ωφεληθεί περισσότεροι από 923.000 συμπολίτες μας, σε νησιά και άλλες απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Πρόσφατος σταθμός του Προγράμματος ήταν η Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου η Τράπεζα ολοκλήρωσε το οδοιπορικό της, ενισχύοντας με απαραίτητο ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό Δομές Υγείας και Φροντίδας, ακόμη και δυσπρόσιτων περιοχών, που αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις λόγω γεωγραφικών ή οικονομικο-κοινωνικών περιορισμών.

Την περίοδο 2014-2021, το «Μαζί, με στόχο την Υγεία» ενίσχυσε όλα τα νησιά της χώρας που έχουν επανδρωμένα Κέντρα Υγείας. Από το 2022, το Πρόγραμμα επεκτάθηκε στην ηπειρωτική χώρα και έγινε και πιο συμπεριληπτικό, μεγαλώνοντας τον κύκλο προσφοράς του, με την προσθήκη Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων και Κοινωνικών Φαρμακείων.

Με την επέκταση αυτή, μεγαλώνει και ο κοινωνικός του αντίκτυπος του προγράμματος, καθώς πλέον στηρίζει περισσότερες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως ηλικιωμένους, ανασφάλιστους, πολίτες σε κατάσταση αστεγίας, ανέργους, μετανάστες, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα που ζουν στα όρια της φτώχειας. Η ομάδα της Alpha Bank βρέθηκε σε 13 δομές της Θεσσαλίας και συγκεκριμένα στα Κέντρα Υγείας Αγιάς, Ελασσόνας, Ζαγοράς, Καλαμπάκας, Παλαμά, Σοφάδων, στα Δημοτικά Γηροκομεία Λάρισας, Βόλου και Καρδίτσας «Άγιος Σεραφείμ», αλλά και σε Κοινωνικά Φαρμακεία και Κοινωνικά ΕΚΑΒ στον Βόλο, τα Τρίκαλα και τη Λάρισα, όπου παρέδωσε ιατρικά μηχανήματα, αναλώσιμα, φάρμακα και υγειονομικό εξοπλισμό.

Ο Κοινωνικός Αντίκτυπος του Προγράμματος

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, πραγματοποιήθηκε Μελέτη Μέτρησης Κοινωνικού Αντικτύπου από τον οργανισμό HIGGS, για λογαριασμό της Alpha Bank, η οποία ανέδειξε τα εξής αποτελέσματα:

-Το 100% των εργαζομένων στις Κοινωνικές Δομές (Κοινωνικά Φαρμακεία και Κοινωνικό ΕΚΑΒ) ανέφερε ότι καλύφθηκαν βασικές ανάγκες για τη λειτουργία του φορέα

-Το 93% του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που συμμετείχε στη Μελέτη, δήλωσε ότι χάρη στη δωρεά της Τράπεζας διευκολύνθηκε η παροχή υπηρεσιών υγείας στους κατοίκους

-Το 80% των χρηστών υπηρεσιών δήλωσε ότι βελτιώθηκε το επίπεδο της προσωπικής του υγείας, το 89% των χρηστών υπηρεσιών ότι έκανε λιγότερες μετακινήσεις για να λάβει υπηρεσίες υγείας, ενώ το 83% ότι πλέον νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια για τις υπηρεσίες που προσφέρει το κέντρο υγείας

-Το 87% των εργαζομένων στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων συμφώνησε απόλυτα ότι η δωρεά που προσφέρθηκε ήταν αναγκαία για τη λειτουργία της δομής.

Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάστηκε η κοινωνική αξία του προγράμματος με τη μεθοδολογία Social Return on Investment (SROI), η οποία ανέδειξε ότι για κάθε €1 που επενδύεται στο πρόγραμμα, επιστρέφεται στην κοινωνία ισοδύναμη αξία τουλάχιστον €10,65.

«Μαζί, με στόχο την Υγεία»: 9 χρόνια προσφοράς στον συνάνθρωπο

Το πρόγραμμα «Μαζί, με στόχο την Υγεία» της Alpha Bank υλοποιείται αδιάκοπα από το 2014, μεριμνώντας για την ενίσχυση της ποιότητας ζωής και του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων απομακρυσμένων περιοχών, όσον αφορά σε θέματα υγείας και ιατρικής περίθαλψης.

Ο πρώτος κύκλος του προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας της Τράπεζας ολοκληρώθηκε το 2021, αποτελώντας μέχρι στιγμής ένα από τα μακροβιότερα προγράμματα στήριξης του τομέα της Υγείας που υλοποιήθηκαν ποτέ στην νησιωτική Ελλάδα, καλύπτοντας τις πραγματικές ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας και συμβάλλοντας έτσι στην παροχή ανεμπόδιστης πρόσβασης των κατοίκων σε παροχές Υγείας, στον τόπο διαμονής τους. Το 2022, το Πρόγραμμα επεκτάθηκε στην ηπειρωτική Ελλάδα και συνολικά, μέχρι σήμερα, 87 δομές υγείας σε 80 νησιά και περιοχές της Θεσσαλίας ενισχύθηκαν με 259.966 τεμάχια ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού και υλικού, δίνοντας ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας σε 923.337 κατοίκους της χώρας.

Συμβολή των Εργαζομένων στην κοινωνική προσφορά της Τράπεζας μέσα από εθελοντικές δράσεις

Στο πλαίσιο δράσεων για την ευαισθητοποίηση των Εργαζομένων της σε θέματα Διαφορετικότητας, Ισότητας και Συμπερίληψης καθώς και περιβαλλοντικά Θέματα, η Τράπεζα αναπτύσσει πρωτοβουλίες με την εθελοντική συμμετοχή των Ανθρώπων της, τις οποίες συνδυάζει με τις παρεμβάσεις της στο πεδίο της εταιρικής υπευθυνότητας και κοινωνικής συνεισφοράς. Λαμβάνοντας υπόψη ότι στην Ελλάδα 1.900.000 πολίτες ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας και δυσκολεύονται να καλύψουν τη φαρμακευτική τους περίθαλψη, ενώ τουλάχιστον, 34.000.000 κουτιά φαρμάκων καταλήγουν κάθε χρόνο στα σκουπίδια κι από εκεί στον υδροφόρο ορίζοντα, η Alpha Bank αποφάσισε να συνδέσει το «Μαζί, με στόχο την Υγεία» με το Πρόγραμμα Εθελοντισμού της. Σε συνεργασία με τη ΜΚΟ Givmed απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα προς τους Εργαζόμενους να συγκεντρώσουν φάρμακα που δεν χρειάζονται πια, με στόχο να τα δωρίζουν στα Κοινωνικά Φαρμακεία της περιφέρειας που το πρόγραμμα επισκέπτεται κάθε χρόνο.

Με αυτό τον τρόπο, οι Άνθρωποι της Alpha Bank γίνονται πραγματικοί κοινωνοί της προσφοράς του Προγράμματος, μεγαλώνοντας τον κοινωνικό του αντίκτυπο, τη στιγμή που η Τράπεζα ανταποκρίνεται με καινοτόμο τρόπο στην έλλειψη οργανωμένου συστήματος συλλογής και διαχείρισης των οικιακών φαρμάκων στη χώρα μας. Το 2022, με τη σημαντική συμμετοχή των Εργαζομένων της, η Τράπεζα κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερα από 760 κουτιά φαρμάκων και προϊόντων υγείας και να τα δωρίσει στα Κοινωνικά Φαρμακεία Καρδίτσας, Βόλου, Τρικάλων και στο Κοινωνικό ΕΚΑΒ Λάρισας, εξοικειώνοντας τους Ανθρώπους της με την πρακτική της δωρεάς περισσευούμενων φαρμάκων.