Alpha Bank: Στο πλευρό της κοινωνίας και των επιχειρήσεων της Ρόδου

Πρωτοβουλία για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων, κατοίκων και επισκεπτών, από τις καταστροφικές πυρκαγιές που συνεχίζουν να κατακαίουν το νησί της Ρόδου και, κυρίως, για την ταχεία αναζωογόνηση του φυσικού περιβάλλοντος και την αποκατάσταση των περιουσιών που καταστράφηκαν, αναλαμβάνει η Alpha Bank.

Αντιπροσωπεία της Διοίκησης της Τράπεζας, αποτελούμενη από τον Γενικό Διευθυντή Λιανικής Τραπεζικής, Ισίδωρο Πάσσα και τους Επικεφαλής των Διευθύνσεων Εμπορικής Τραπεζικής, Τηλέμαχο Γεωργάκη, Καταστημάτων Αττικής ΙΙ, Νοτιοδυτικής Ελλάδας και Νήσων, Μαρία Παπαγεωργίου και Επικοινωνίας και Εταιρικών Σχέσεων, Γιώργο Τερζή, μετέβη στο νησί για να βρεθεί δίπλα σε πολίτες και επιχειρήσεις που δοκιμάζονται. Παράλληλα, μέσω κεντρικού συντονισμού με την τοπική αυτοδιοίκηση και την κοινωνία των πολιτών, η Alpha Bank προτίθεται να συνδράμει στη διαμόρφωση και υλοποίηση ενός σχεδίου για την «επόμενη ημέρα», που θα στηρίζει την τοπική κοινωνία και επιχειρηματικότητα και θα συμβάλλει στην αναγέννηση και προστασία του δασικού πλούτου και στην ανάδειξη της Ρόδου σε πρότυπο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.

Σε συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν, το βράδυ της Δευτέρας 24 Ιουλίου, με εκπροσώπους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, και το πρωί της Τρίτης 25 Ιουλίου, με τον Δήμαρχο Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη και το επιτελείο του, συζητήθηκαν οι δράσεις άμεσης υποστήριξης των πληγέντων αλλά και οι βασικές κατευθύνσεις για την αειφόρο ανάπτυξη της Ρόδου. Παράλληλα, η αντιπροσωπεία της Τράπεζας, μαζί με στελέχη του τοπικού δικτύου καταστημάτων, πραγματοποιούν συναντήσεις ενημέρωσης με εκπροσώπους επαγγελματικών φορέων καθώς και με τους επικεφαλής των ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο.

Ο CEO του Ομίλου Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, θέλοντας να εκφράσει την αμέριστη συμπαράσταση ολόκληρης της οικογένειας της Alpha Bank στο δοκιμαζόμενο νησί έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι συνέπειες των καταστροφικών πυρκαγιών που πλήττουν τη Ρόδο και άλλες περιοχές της πατρίδας μας, αυξάνουν την αποφασιστικότητά μας να στηρίξουμε τις προσπάθειες ανακούφισης των πληγέντων και ταχείας αποκατάστασης των ζημιών και του φυσικού μας πλούτου. Η αποφασιστικότητα αυτή μεγεθύνεται από την αυταπάρνηση των δυνάμεων πυρόσβεσης, των κατοίκων και των εθελοντών της Ρόδου. Η Alpha Bank θα πρωτοστατήσει στην προσπάθεια για την αναζωογόνηση του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και για τη στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων, προκειμένου, αφού αποκαταστήσουν τις ζημιές από την πυρκαγιά, να συνεχίσουν να αναπτύσσονται προς όφελος της τοπικής οικονομίας και της απασχόλησης».

Άμεσα μέτρα ανταπόκρισης για την ανακούφιση των πληγέντων

Από την πρώτη στιγμή, η Διοικητική ομάδα και τα Στελέχη του Δικτύου Καταστημάτων της Alpha Bank στο νησί βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή με τον Δήμο Ρόδου, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και άλλες οργανώσεις που επιχειρούν στο νησί, ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες για τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης, ιατρικό εξοπλισμό και για στήριξη των εθελοντικών
ομάδων που δίνουν τη μάχη ελέγχου και κατάσβεσης της φωτιάς. Παράλληλα, η Τράπεζα βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το Πυροσβεστικό Σώμα για την υποστήριξη των πυροσβεστών που δίνουν τη μάχη περιορισμού της πυρκαγιάς.

Μεταξύ άλλων, η Alpha Bank έχει ήδη προχωρήσει σε:

Παροχή οικονομικής ενίσχυσης στο Περιφερειακό Τμήμα Ρόδου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για την προμήθεια εξοπλισμού στέγασης των εθελοντών της Οργάνωσης και των πυρόπληκτων, καθώς και για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού για την αντιμετώπιση έκτακτων
αναγκών.
Αποστολή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης σε συνεργασία με τον Δήμο Ρόδου για την υποστήριξη κατοίκων και επισκεπτών του νησιού που φιλοξενούνται σε προσωρινές δομές.
Παροχή ειδών ατομικής προστασίας δασοπυροσβεστών στην Εθελοντική Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών της Κοινότητας Σαλάκου Ρόδου, που επιχειρεί από την πρώτη στιγμή στα πύρινα μέτωπα.

Ουσιαστική στήριξη σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Η Alpha Bank σχεδιάζει ένα ευρύτερο πλαίσιο δράσεων, πέραν όσων θα αναλάβει το σύνολο του τραπεζικού συστήματος, μέσω της ΕΕΤ, για αναστολή πληρωμών κάθε μορφής ενήμερων και μη δανειακών υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στη Ρόδο, καθώς επίσης και για αποχή από τη λήψη οποιουδήποτε μέτρου αναγκαστικής εκτέλεσης για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα, η Τράπεζα καταρτίζει ειδικό πλαίσιο χρηματοδοτικών και άλλων διευκολύνσεων, προκειμένου να συνδράμει τις επιχειρήσεις της Ρόδου να αποκαταστήσουν τυχόν ζημιές από τις πυρκαγιές, αλλά και συνολικά να υποστηρίξει τη ροδιακή οικονομία ώστε να διαχειριστεί και τις παράπλευρες συνέπειες των πυρκαγιών. Επιπροσθέτως, αναγνωρίζοντας τη σημαντική συμβολή των μικρών επιχειρήσεων στην τοπική οικονομία, η Τράπεζα θα προσφέρει προσαρμοσμένα προγράμματα υποστήριξης και συμβουλευτικών υπηρεσιών για να τις βοηθήσει να επανακάμψουν.

Πλάνο μακροπρόθεσμων ενεργειών για αποκατάσταση του δασικού πλούτου και ένα νέο
πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης για τη Ρόδο

Πέραν των ενεργειών άμεσης ανακούφισης και υποστήριξης, η Alpha Bank παραμένει προσηλωμένη στο να συμβάλει ουσιαστικά στη διαμόρφωση και υλοποίηση ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου που δεν θα περιορίζεται απλώς στη βελτίωση της πυροπροστασίας και την αποκατάσταση των πυρόπληκτων δασικών εκτάσεων, αλλά θα υποστηρίζει δραστικά τη φιλοδοξία των κατοίκων, των θεσμικών φορέων και των επιχειρήσεων της Ρόδου για ισόρροπη και περιβαλλοντικά βιώσιμη ανάπτυξη.

Η Alpha Bank ενθαρρύνει όλους όσοι επλήγησαν από τις πυρκαγιές στη Ρόδο να απευθυνθούν στο πλησιέστερο Κατάστημα της Alpha Bank, για να ενημερωθούν αναλυτικά αναφορικά με τις δράσεις στήριξης και την πρόσβασή τους σε αυτές.