Τρ. Πειραιώς-Odyssea: Νέα δράση Refugee Women Academy

Το Refugee Women Academy, η νέα δράση που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος EQUALL της Τράπεζας Πειραιώς σε στρατηγική συνεργασία με την Οδύσσεια, απευθύνεται σε γυναίκες πρόσφυγες και εστιάζει στην επαγγελματική τους κατάρτιση σε τουριστικά επαγγέλματα. Συμπληρωματικά, στο πλαίσιο της δράσης, θα υλοποιηθεί ένα τριμηνιαίο εντατικό πρόγραμμα εκμάθησης βασικών ελληνικών, απαραίτητων για την εργασία στον τουρισμό, για τις υποψήφιες που δε γνωρίζουν τη γλώσσα. Σκοπός της δράσης είναι η εν γένει ένταξη ή/και επανένταξη των γυναικών προσφύγων στην αγορά εργασίας, ενισχύοντας το αίσθημα της προσωπικής ενδυνάμωσης και του ανήκειν. Το Refugee Women Academy είναι μια πρωτοβουλία της Τράπεζας Πειραιώς, σε στενή συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Η ισότιμη πρόσβαση στην εργασία αποτελεί ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, πόσο μάλλον για τις γυναίκες-πρόσφυγες οι οποίες μπορούν να βιώνουν την ανισότητα βάσει φύλου, καταγωγής, χρώματος, νομικού καθεστώτος, οικογενειακής κατάστασης, και ηλικίας. Η Οδύσσεια με την Τράπεζα Πειραιώς, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα αυτό, υλοποιούν το Refugee Women Academy, ένα ολιστικό πρόγραμμα που θα ενισχύσει την αυτοπεποίθηση των γυναικών προσφύγων και θα τις βοηθήσει να ξεκλειδώσουν τις πλήρεις δυνατότητές τους. 

Συγκεκριμένα, το Refugee Women Academy θα προσφέρει σε 30 γυναίκες πρόσφυγες δωρεάν μαθήματα Ξενοδοχειακού Υπαλλήλου και Βοηθού Κουζίνας. Τα μαθήματα θα έχουν διάρκεια συνολικά δύο μήνες ενώ η γλώσσα διεξαγωγής θα είναι η ελληνική. Τα μαθήματα θα συνοδεύσουν ένα συμπληρωματικό σεμινάριο που θα αφορά οριζόντιες δεξιότητες ζωής (soft skills) με έμφαση την προσωπική ανάπτυξη των γυναικών και τη διεκδίκηση της αυτονομίας τους. Οι υποψήφιες που δεν θα επιλεχθούν για τα συγκεκριμένα μαθήματα, θα μπορούν να εγγραφούν στα δωρεάν μαθήματα ελληνικών, διάρκειας τριών μηνών, που θα τους βοηθήσουν στην ομαλή εργασιακή τους ένταξη.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος Refugee Women Academy, η ομάδα της Υπηρεσίας Απασχολησιμότητας της Οδύσσειας θα υποστηρίξει τις συμμετέχουσες στη διαδικασία διασύνδεσής τους με την αγορά εργασίας.