Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία: Η έγκριση της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση θα συμβάλει στην προσαρμογή της ΕΕ στον στόχο του 55%

Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για τη σημερινή τελική έγκριση της αναθεωρημένης οδηγίας για την ενεργειακή απόδοσητου κανονισμού FuelEU Maritime και του κανονισμού για τις υποδομές εναλλακτικών καυσίμων (AFIR), στο πλαίσιο της δέσμης νομοθετικών μέτρων «Fit for 55» για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της ΕΕ κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030. Η Επιτροπή είχε προτείνει την εν λόγω νομοθεσία τον Ιούλιο του 2021 για την υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Χάρη στην αυξημένη της φιλοδοξία, η αναθεωρημένη οδηγία για την ενεργειακή απόδοση θα μειώσει τη χρήση ενέργειας κατά την τρέχουσα και τις επόμενες δεκαετίες, θέτοντας την ΕΕ σε μια οικονομικά αποδοτική πορεία κλιματικής ουδετερότητας ως το 2050. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Επιτροπή αναθεώρησε προς τα πάνω τους προτεινόμενους στόχους, οι οποίοι τώρα θα στηρίξουν τις προσπάθειες της ΕΕ για τερματισμό των εισαγωγών ρωσικών ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με το σχέδιο REPowerEU.

Βάσει της αναθεωρημένης νομοθεσίας, η ΕΕ θα πρέπει να μειώσει την τελική κατανάλωση ενέργειας κατά 11,7% έως το 2030, σε σύγκριση με το 2020. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη συμφώνησαν να διπλασιάσουν σχεδόν την υποχρέωση ετήσιας εξοικονόμησης ενέργειας σε εθνικό επίπεδο. Έτσι θα επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας σε κρίσιμους τομείς, όπως τα κτίρια, η βιομηχανία και οι μεταφορές. Η επικαιροποιημένη οδηγία δίνει επίσης μεγαλύτερη έμφαση στην άμβλυνση της ενεργειακής φτώχειας και στην ενδυνάμωση των καταναλωτών.

Όσον αφορά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τις θαλάσσιες μεταφορές, ο νέος κανονισμός FuelEU Maritime θα διασφαλίσει τη σταδιακή μείωση της έντασης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα καύσιμα που χρησιμοποιούνται στη ναυτιλία κατά 2% το 2025 και έως 80% μέχρι το 2050. Για τον σκοπό αυτό, ο κανονισμός παρέχει κίνητρα για τη διάδοση των λεγόμενων καυσίμων μη βιολογικής προέλευσης από ανανεώσιμες πηγές (RFNBO), τα οποία έχουν υψηλό δυναμικό απανθρακοποίησης, ενώ εξαιρεί τα ορυκτά καύσιμα από τη διαδικασία πιστοποίησης του κανονισμού.

Τέλος, μέσα στα επόμενα έτη, η ΕΕ θα δημιουργήσει περισσότερους σταθμούς φόρτισης και ανεφοδιασμού με εναλλακτικά καύσιμακαθιστώντας δυνατή τη σημαντική μείωση του αποτυπώματος άνθρακα των μεταφορών κατόπιν της σημερινής έγκρισης του κανονισμού για τις υποδομές εναλλακτικών καυσίμων. Βάσει αυτού του κανονισμού, από το 2025 και μετά, θα πρέπει να εγκατασταθούν σταθμοί ταχυφόρτισης αυτοκινήτων, ημιφορτηγών και βαρέων επαγγελματικών οχημάτων ανά 60 χλμ. κατά μήκος των κύριων διαδρόμων μεταφορών της ΕΕ.

Μετά την επίσημη έγκριση από τους δύο συννομοθέτες, οι νέες αυτές νομοθετικές πράξεις μπορούν πλέον να τεθούν σε ισχύ την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.