Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς»: «Pit Stop για την Οδική Ασφάλεια» στο Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) Μεγάρων

Με κεντρικό μήνυμα «Μια στάση για την ασφάλειά σας…μια στάση ΖΩΗΣ» το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» σε συνεργασία με  την Ολυμπία Οδό, πραγματοποίησε στο Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) Μεγάρων την καθιερωμένη δράση ενημέρωσης των οδηγών «Pit Stop για την Οδική Ασφάλεια», την Παρασκευή 21/7.

Η πρωτοβουλία είχε ως στόχο να αφυπνίσει και να ενημερώσει τους οδηγούς σχετικά με την αξία της σωστής προετοιμασίας και ελέγχου του οχήματος πριν τις θερινές εξορμήσεις.

Κατά τη διάρκεια της δράσης έγιναν σύντομοι έλεγχοι σε καίρια σημεία που σχετίζονται με την Oδική Aσφάλεια των οχημάτων ενώ παράλληλα δόθηκαν συμβουλές για ασφαλές ταξίδι. Οι έλεγχοι έγιναν τυχαία σε διερχόμενα αυτοκίνητα στο ΣΕΑ Μεγάρων.

Την υλοποίηση της δράσης υποστήριξαν επίσης οι εταιρείες AVIN,  TOTAL Energies,  BeSafe και Flocafe.

Τα σημαντικότερα συμπεράσματα που προέκυψαν από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν είναι τα ακόλουθα:

Ο μέσος όρος ηλικίας των αυτοκινήτων που ελέγχθηκαν ήταν 12,3 έτη, όταν η μέση ηλικία του στόλου στην Ελλάδα είναι τα 17 έτη.

Παρόλα αυτά, στο 36,4 % των περιπτώσεων σημειώθηκαν παρατηρήσεις για την κατάσταση των ελαστικών και ενημερώθηκαν οι οδηγοί ότι θα πρέπει να προγραμματίσουν την αντικατάστασή τους. Στο 18,1% των οχημάτων βρέθηκαν ελλείψεις στα φωτιστικά σώματα που είχαν να κάνουν με καμένο λαμπτήρα και με την κατάσταση των φωτιστικών σωμάτων.

Σχεδόν όλοι οι οδηγοί ήταν προετοιμασμένοι για να ταξιδέψουν έχοντας φροντίσει για την περιοδική συντήρηση του αυτοκινήτου τους. Στην πλειοψηφία τους είχαν μαζί τους τον απαραίτητο εξοπλισμό ασφαλείας (πυροσβεστήρα, φαρμακείο, προειδοποιητικό τρίγωνο). Το 54,5% όμως των οδηγών δεν είχαν ανακλαστικό γιλέκο στο αυτοκίνητό τους. Όλα τα οχήματα είχαν ασφαλιστήριο και δελτίο ΚΤΕΟ σε ισχύ.

Στο 27,2% των αυτοκινήτων διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν ελεύθερες αποσκευές εντός της καμπίνας. Έτσι, δόθηκαν συμβουλές για την ορθή τοποθέτηση των αποσκευών μόνο στο χώρο αποσκευών κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.  Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το ύψος του παιδιού να είναι 150 cm ή το βάρος του 36 kg η χρήση παιδικών καθισμάτων είναι υποχρεωτική.

Οι συμμετέχοντες στη δράση είχαν την ευκαιρία επίσης να κατανοήσουν με άμεσο και βιωματικό τρόπο την αναγκαιότητα χρήσης της ζώνης για όλους τους επιβάτες, δοκιμάζοντας τον προσομοιωτή πρόσκρουσης του Ινστιτούτου που βρίσκονταν στο σημείο. Επιπλέον σε ειδικό σταθμό ενημέρωσης δίνονταν πληροφορίες από εξειδικευμένο προσωπικό για την ορθή και ασφαλή χρήση των παιδικών καθισμάτων και για την ασφαλή μεταφορά των παιδιών με το αυτοκίνητο.

Αξιοσημείωτο το γεγονός πως μεταξύ των οδηγών που διενεργήθηκε ο έλεγχος ασφαλείας ήταν και ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Ιωάννης Ξιφαράς που παρακολούθησε τη δράση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκφράζοντας την εκτίμηση του για το έργο του Ινστιτούτου.

Η σημαντική πρωτοβουλία για την Οδική Ασφάλεια προσέλκυσε τα ΜΜΕ που την κάλυψαν εκτενώς με ρεπορτάζ.

Για την ενημέρωση για ένα ασφαλές ταξίδι το Ι.Ο.ΑΣ. « Πάνος Μυλωνάς » δημιούργησε ένα podcast με χρήσιμες συμβουλές για κοντινές αλλά και μακρινές εξορμήσεις…Καλεσμένοι στο πρώτο επεισόδιο για την Οδική Ασφάλεια ήταν: η Σοφία Στάμου (Υπεύθυνη επικοινωνίας Ολυμπίας Οδού) σχετικά με την ασφαλή μετακίνηση των οχημάτων στους αυτοκινητόδρομους, ο Παναγιώτης Γιόγιακας (Υπευθυνος Υγείας Ασφάλειας και Ποιοτικού Ελέγχου της AVIN) σχετικά με τον προληπτικό έλεγχο του αυτοκινήτου και ο Γιώργος Ρεφενές (εκπρόσωπος της BeSafe) για την ορθή χρήση των παιδικών καθισμάτων.