30η Ιουλίου με πρωτοβουλία του ΟΗΕ, έχει καθιερωθεί από το 2013 ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων («World Day against Trafficking in Persons»), προκειμένου να αναδείξει την ανάγκη για πιο αποτελεσματικά μέτρα στην πρόληψη και καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων.
Η τελευταία έκθεση του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (United Nations Office on Drugs and Crime-UNODC), για την εμπορία ανθρώπων υπογραμμίζει μια σαφή αύξηση των προσπαθειών πολλών χωρών για την πρόληψη, τον εντοπισμό και τη δίωξη της εμπορίας ανθρώπων, παράλληλα όμως με απότομη μείωση του αριθμού των θυμάτων που εντοπίστηκαν παγκοσμίως και σοβαρή πτώση του αριθμού των καταδικαστικών αποφάσεων σε υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων, κυρίως σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Για το λόγο αυτό το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Εμπορίας Ανθρώπων για το 2023 είναι: «Δίπλα σε κάθε θύμα εμπορίας ανθρώπων, μην αφήσετε κανέναν πίσω».
Οι διακινητές εντείνουν τη δραστηριότητα τους σε περιόδους κρίσης, και καθώς οι συγκρούσεις, η κλιματική αλλαγή και η οικονομική ύφεση συνεχίζουν να πρωταγωνιστούν στην παγκόσμια σκηνή, το UNODC καλεί τα κράτη να μην ξεχάσουν τις υποχρεώσεις τους για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και τη στήριξη των θυμάτων αυτού του εγκλήματος. Οι παγκόσμιες κρίσεις τείνουν να υπονομεύουν τις συλλογικές προσπάθειες για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων.
- Περίπου 1 στα 4 θύματα trafficking στην ΕΕ είναι παιδί
- Συνήθως τα ¾ των διακινητών είναι άνδρες.
Παράλληλα, ο Οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού», με βάση τα Στατιστικά Στοιχεία για το Α’ Εξάμηνο 2023:
- Διαχειρίστηκε 114.991 κλήσεις στις 4 Γραμμές Υποστήριξης και Βοήθειας (1056, 116000, 116111, 1017)
- Υποστήριξε 410 παιδιά πιθανά θύματα trafficking
- Χειρίστηκε 2 πιθανά περιστατικά trafficking την ημέρα
Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως ο Οργανισμός, σε εθνικό επίπεδο, έχει συμβάλει σημαντικά στη δημιουργία του Εθνικού Μηχανισμού παραπομπής θυμάτων (ΕΜΑ) που συστάθηκε τον Ιανουάριο του 2019, συντονίζεται από το Ε.Κ.Κ.Α. και στοχεύει στη δημιουργία όχι μόνο μηχανισμού αποτύπωσης, αλλά και προστατευτικού πλαισίου παροχής βοήθειας στα θύματα.
Ο Οργανισμός είναι στη διάθεση του κοινού, όλο το 24ωρο, δωρεάν, 365 μέρες τον χρόνο, σε γιορτές, αργίες και έντονα καιρικά φαινόμενα με:
- «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» –Είναι αναγνωρισμένη ως κόμβος ενημέρωσης (info desk) για το trafficking, και διασυνδεδεμένη με τον Ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 και συμπεριλαμβάνει:
- Λειτουργία Γραμμής Βοήθειας και Υποστήριξης για Παιδιά Θύματα ή Δυνητικά Θύματα Εμπορίας
- Παροχή ενημέρωσης στο κοινό για την εμπορία ατόμων και ειδικότερα για την εμπορία παιδιών
- Διοργάνωση Διαλέξεων, σεμιναρίων και εργαστηρίων για το ζήτημα της εμπορίας ατόμων
- Προώθηση στοχευμένων δράσεων σε ευάλωτες ομάδες ατόμων με στόχο την ευαισθητοποίηση και πρόληψη του φαινομένου
- «Εθνική Γραμμή SOS 1056»: Είναι χαρακτηρισμένη ως Εθνική Γραμμή Έκτακτης Ανάγκης και είναι διασυνδεδεμένη με τον Ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112
- «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης για Παιδιά & Εφήβους 116111» όπου ομάδα εξειδικευμένων Ψυχολόγων είναι στη διάθεση κάθε παιδιού και ενήλικα για παροχή υποστήριξης σε θέματα που τους απασχολούν.
- «Εθνική Γραμμή για τους Αγνοούμενους Ενήλικες 1017», η οποία παρέχει δωρεάν υποστήριξη σε ενήλικα άτομα που έχουν εξαφανιστεί, την οικογένεια και τους φροντιστές τους, ενώ παράλληλα δέχεται ανώνυμα και επώνυμα πληροφορίες για περιστατικά εξαφάνισης τις οποίες και προωθεί στις αρμόδιες Αρχές.
- Επιτόπια Παρέμβαση για Παιδιά που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο: Αυτό περιλαμβάνει ασφαλή μεταφορά, συνοδεία Κοινωνικού Λειτουργού ή Ψυχολόγου με τα οχήματα άμεσης Επέμβασης του Οργανισμού, σε προστατευμένο περιβάλλον, καθώς και συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, ώστε να βρεθεί άμεσα λύση.
- Chat 1056: Εφαρμογή άμεσης επικοινωνίας μέσω γραπτού κειμένου (μήνυμα) που αποτελεί επέκταση της Εθνικής Τηλεφωνικής Γραμμής για τα Παιδιά SOS 1056.
- Missing Alert App. Σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε για «Το Χαμόγελο του Παιδιού» από την COSMOTE. Η προηγμένη εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να συμβάλλουν σε πραγματικό χρόνο στις έρευνες εντοπισμού αγνοουμένων μέσω της εφαρμογής στο κινητό τους, αλλά και για να προστατεύσουν προληπτικά αγαπημένα τους πρόσωπα -παιδιά καθώς και ενήλικες με υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης.
- GMCNgine: Μια πρωτοποριακή ψηφιακή πλατφόρμα όπου αναρτώνται όλες οι πληροφορίες και φωτογραφίες εξαφανισμένων παιδιών, έχουν πρόσβαση οι συνεργαζόμενοι φορείς και οι διωκτικές αρχές, και όπου, στο πλαίσιο συνεργασίας με την εταιρεία Amazon Web Services γίνεται αναζήτηση και αναγνώριση σε βάσεις δεδομένων και στο deep & dark web. Σε περίπτωση που τα παιδιά εντοπιστούν, κινητοποιούνται διασυνοριακά όλες οι αρμόδιες αρχές για τον εντοπισμό των παιδιών όσο και για τη δίωξη των δραστών. Η Ελλάδα και «Το Χαμόγελο του Παιδιού» χάρη στην εμπειρία, τον τεχνολογικό εξοπλισμό, την τεχνογνωσία που διαθέτουν εντάχθηκαν πρώτοι στο νέο αυτό εργαλείο. Παρακολουθήστε το video στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=uFMpzDK880s&t=2s
- Εγκεκριμένα από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) Προγράμματα Πρόληψης και Ευαισθητοποίησης σε Μαθητές, Μαθήτριες αλλά και σε Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων και Εκπαιδευτικών.
- Συνεργασία με το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου και με τον Ειδικό Γραμματέα Προστασίας Ασυνόδευτων Ανήλικων.
Οι Γραμμές Βοήθειας και Υποστήριξης είναι διασυνδεδεμένες με τη Γραμμή Βοήθειας και Υποστήριξης SAWA στην Παλαιστίνη, μέλος του διεθνούς Δικτύου Γραμμών Βοήθειας και Υποστήριξης Child Helpline International (CHI) και εξυπηρετεί τη διερμηνεία αραβόφωνων προσώπων στην χώρα μας.
Στον τομέα της πρόληψης και της καταπολέμησης της εμπορίας, ο Οργανισμός συμμετέχει ενεργά στην Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα της Κοινωνίας των Πολιτών κατά της Εμπορίας Ανθρώπων (EU Civil Society Platform Against THB) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου είναι μέλος από το 2013, αλλά και στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) από το 2012, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει σταθερή συνεργασία με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) (Organization for the Security and Cooperation in Europe-OSCE) μέσω της συμμετοχής του στις ετήσιες συναντήσεις του Alliance για την καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων (OSCE Alliance for the Combat of Trafficking in Human Beings) στη Βιέννη, σε συμπληρωματικές συναντήσεις για την εμπορία παιδιών, αλλά και στις συναντήσεις Human Dimension Meetings on Trafficking in Human Beings που συνδιοργανώνει ο ΟΑΣΕ και το Γραφείο του για τους Δημοκρατικούς Θεσμούς και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ODIHR).
Επιπρόσθετα, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συνεργάζεται με το EUAA (European Union Agency for Asylum) και τη συμβουλευτική ομάδα εμπειρογνωμόνων για την ευαλωτότητα προσφύγων και μεταναστών, την Επιτροπή για τη Μετανάστευση του INGO Conference του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ συμμετέχει ως μέλος στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τα Εξαφανισμένα και Σεξουαλικώς Κακοποιημένα Παιδιά (Missing Children Europe-MCΕ), στο Διεθνές Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και Υπό Εκμετάλλευση Παιδιά (International Centre for Missing and Exploited Children-ICMEC), αλλά και στην παγκόσμια και ιδιαίτερα σημαντική συμμαχία WeProtect Global Alliance to end child sexual exploitation online, όπου αναπτύσσονται δράσεις και πρωτοβουλίες για την προστασία των παιδιών από την εμπορία και την εκμετάλλευση, σε συνάρτηση με το ζήτημα της εξαφάνισης αλλά και την παρουσίας στο διαδίκτυο.