ISOMAT: Αρωγός στην ολική ανακαίνιση του σχολείου-συμβόλου του Μακεδονικού Αγώνα

Η ISOMAT, στο πλαίσιο του πετυχημένου της προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης «Χρώμα στα Σχολεία», προσέφερε 500 λίτρα χρωμάτων της και επισκευαστικά υλικά για την ολική ανακαίνιση του Δημοτικού Σχολείου στο Μικρό Μοναστήρι, που είχε ως σκοπό να αναδειχθεί η σπουδαία ιστορία του σχολείου και η συμβολή του στον Μακεδονικό Αγώνα, ζωντανεύοντας σε ιδιαίτερες τοιχογραφίες σκηνές από το βιβλίο της Πηνελόπης Δέλτα «Τα Μυστικά του Βάλτου».

Το σχολείο στο Μικρό Μοναστήρι ανήκει στον Δήμο Χαλκηδόνος και η τοποθεσία του, δίπλα στην αποξηραμένη λίμνη, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην πορεία του Μακεδονικού Αγώνα, με πρωταγωνίστρια τη φημισμένη Δασκάλα Ηλέκτρα.

Η Ηλέκτρα Δράκου, η οποία αποτέλεσε έμπνευση και για το βιβλίο της Πηνελόπης Δέλτα «Τα Μυστικά του Βάλτου», διορίστηκε στο χωριό και υπερασπίστηκε σθεναρά το σχολείο, κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα, με αποτέλεσμα να μείνει στην ιστορία.

Σε επετειακή εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον Δήμο Χαλκηδόνος, έγιναν τα αποκαλυπτήρια της ανακαίνισης και της νέας όψης του σχολείου, με σκηνές του βιβλίου «Τα Μυστικά του Βάλτου» να ζωντανεύουν στον εξωτερικό του χώρο. Στην εκδήλωση ανακοινώθηκε επίσης η μετονομασία του Δημοτικού Σχολείου σε Δημοτικό Σχολείο Μ. Μοναστηρίου «Ηλέκτρα Δράκου». Την πρωτοβουλία συντόνισε η δασκάλα και πρώην διευθύντρια του σχολείου, Δέσποινα Πανταζή, ενώ τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες επιμελήθηκε ο Θέμης Σλαβάκης.

Η ISOMAT είναι ιδιαίτερα υπερήφανη που συμμετείχε στην υλοποίηση του τόσο σημαντικού και ιστορικού αυτού έργου. Μετά την πρωτοβουλία της για την αποκατάσταση και τον εξωραϊσμό του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα εξ ολοκλήρου με υλικά της ISOMAT, που πραγματοποιήθηκε την περσινή χρονιά, η συγκεκριμένη δράση, η οποία εντάσσεται στο ολοκληρωμένο πλάνο Εταιρικής Υπευθυνότητας «ISOMAT από καρδιάς», ήρθε φέτος σαν φυσική συνέχεια.