Μ. Σενετάκης: Ζωτικής σημασίας οι ορυκτές πρώτες ύλες για την ψηφιακή μετάβαση

«Οι κρίσιμες πρώτες ύλες αποτελούν το θεμέλιο, πάνω στο οποίο οικοδομείται η σύγχρονη τεχνολογία και η καινοτόμος επιχειρηματικότητα». Τόνισε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Σενετάκης κατά τον εναρκτήριο χαιρετισμό του, τον οποίο απηύθυνε στο 2ο Διεθνές Συνέδριο RawMat2023, που έλαβε χώρα στο Ζάππειο Μέγαρο το πρωί της Δευτέρας.

Μεταξύ άλλων ανέφερε πως «Η 4η βιομηχανική επανάσταση εξελίσσεται και δεν επιδέχεται αναμονής και εφόσον ζητούμενο είναι η ενεργειακή και ψηφιακή μετάβαση, οφείλουμε να εμπεδώσουμε, πως η επιχειρηματικότητα νέων τεχνολογιών και καινοτομίας δεν γίνεται να υπάρξει, χωρίς τις κρίσιμες πρώτες ύλες.

Για να επιτευχθεί ο στόχος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για στροφή σε οικονομίες σχεδόν μηδενικού άνθρακα έως το 2050, οφείλουμε να στραφούμε  στην εξοικονόμηση ενέργειας, την ενίσχυση των ΑΠΕ με γενικευμένη ηλεκτροκίνηση  και το πράσινο υδρογόνο.

Η αλλαγή που επιδιώκεται στην διεθνή και ευρωπαϊκή στρατηγική αποτελεί μονόδρομο, αλλά ταυτόχρονα και ευκαιρία όχι μόνο για ερευνητικές πρωτοβουλίες, αλλά και για ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρηματικών σχεδίων στο χώρο των ορυκτών πρώτων υλών, που όλο και συχνότερα ακούγονται το τελευταίο διάστημα».

Ολοκληρώνοντας την εναρκτήρια ομιλία του ο Υφυπουργός εξήρε την οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου, που ως στόχο έχει να φέρει σε επαφή επιστήμονες, στελέχη εταιρειών και το Υπουργείο Ανάπτυξης όπως και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, προκειμένου να μοιραστούν απόψεις και γνώσεις σε σχέση με τις προκλήσεις, τις ευκαιρίες και τις σύγχρονες τάσεις, αλλά και τις εφαρμογές και εξελίξεις στις ορυκτές πρώτες ύλες και την κυκλική οικονομία.

Καταλήγοντας ανέφερε πως: «Στο Υπουργείο Ανάπτυξης και συγκεκριμένα στον τομέα της Έρευνας και της Καινοτομίας σχεδιάζουμε στρατηγικά την πορεία ανάπτυξης της χώρας, στην οποία οι πρώτες ύλες και η κυκλική οικονομία παίζουν σημαντικό ρόλο.

Είμαστε παρόντες και είμαστε εδώ για να ακούσουμε σκέψεις, απόψεις και ιδέες που θα αποτελέσουν κινητήριο δύναμη για εμάς».