Teemu Lehtinen: Υλοποίησε μια κλιματικά ουδέτερη πολιτική καμπάνια

Ακολουθεί η δήλωση του Teemu Lehtinen  -Υποψήφιου δημοτικού συμβούλου Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης- αναφορικά με την δεύτερη συνεχή κλιματικά ουδέτερη πολιτική καμπάνια που υλοποίησε ενόψει δημοτικών εκλογών.

Μετά από τα εξαιρετικά καιρικά φαινόμενα και περιβαλλοντικά γεγονότα αυτού του καλοκαιριού όλοι πλέον γνωρίζουμε τα πρακτικά προβλήματα της Κλιματικής Αλλαγής. Μας αφορά όλους. Συνεπώς θεωρούσα αναγκαίο να κάνω για δεύτερη συνεχόμενη φορά μια Κλιματικά Ουδέτερη πολιτική καμπάνια για δημοτικές εκλογές. Και μάλιστα Κλιματικά Ουδέτερη όχι θεωρητικά (με την απλή καταβολή χρημάτων για την αγορά πιστοποιητικών), αλλά πρακτικά δηλαδή με την ανάπτυξη πρασίνου όπως και την πρώτη φορά 2019.

Για τον λόγο αυτό αρχικά υπολογίσαμε σε λίγο κάτω από 1000 κιλά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που θα καταναλώσουμε για την εκστρατεία μου (με βάση δείκτες μετατροπής από το Ιnternational Energy Agency και το GHG Protocol), λόγω των εξής δραστηριοτήτων μας την χρήση ηλεκτρικής ενέργειας, την χρήση υπολογιστή και κινητού τηλεφώνου, τις μετακινήσεις με αυτοκίνητο και την κατανάλωση νερού, καφέ, χαρτιού κτλ.

Στη συνέχεια, για να αντισταθμίσουμε τις εκπομπές αυτές αποφάσισα να φυτέψω 10 Δέντρα Ελιάς (καθώς η Ελιά έχει από τα υψηλότερα ποσοστά απορροφητικότητας διοξειδίου του άνθρακα) όταν αρχίσει η περίοδος για δενδροφυτεύσεις στην πόλη μας. Αυτά τα δέντρα, σε χρονικό διάστημα περίπου 10 ετών, υπολογίζεται ότι θα απορροφήσουν την αντίστοιχη ποσότητα Διοξειδίου του Άνθρακα, που θα καταναλώσουμε για την εκστρατεία μου.

 

Προχωράω σε αυτήν την δέσμευση και πρωτοβουλία με την υποστήριξη του Δημάρχου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κωσταντέλλο, που σχολίασε: ”Έχουμε την τύχη να ζούμε σε μία από τις ομορφότερες πόλεις της χώρας. Σημαντικός παράγοντας που συμβάλει σ’ αυτή τη μοναδική φυσιογνωμία είναι το πλούσιο φυτικό κεφάλαιο που μας περιβάλλει εντός και εκτός του οικιστικού ιστού. Χρέος μας είναι να το διατηρούμε, να το προστατεύουμε και να το εμπλουτίζουμε συνεχώς. Με τον τρόπο αυτό βελτιώνουμε τις ήδη εξαιρετικές συνθήκες διαβίωσης στην πόλη μας και ταυτόχρονα συνεισφέρουμε στη αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Το περιβάλλον μας είναι το πολυτιμότερο αγαθό που κληρονομήσαμε και οφείλουμε να το αφήσουμε στις επόμενες γενιές, στα παιδιά μας ακόμα καλύτερο.”

Για εμένα η πρωτοβουλία της πραγματικά κλιματικά ουδέτερης καμπάνιας είναι σημαντική για δύο λόγους: Πρώτον επειδή τα περιβαλλοντικά ζητήματα είναι για μένα μια από τις προτεραιότητες μου, ήταν απολύτως επόμενο για μένα να τρέξω υπεύθυνα μια περιβαλλοντικά ουδέτερη καμπάνια. 

Δεύτερον διότι επιδιώκω να ευαισθητοποιήσω τους συμπολίτες μου αναφορικά με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα κάθε ανθρώπου καθώς και για το κόστος που οι προσωπικές μας επιλογές και συνήθειες έχουν πάνω στο περιβάλλον. Κάθε τι που κάνουμε έχει σημασία, έχει επίδραση έχει και κόστος στο περιβάλλον.

Χρειάζεται να κατανοήσουμε ότι αυτό δεν είναι θεωρητικό ζήτημα αλλά καθαρά πρακτικό ζήτημα που μας επηρεάζει. Επηρεάζει την ατομική καθημερινή μας ζωή καθώς και τις επενδύσεις που χρειάζονται οι κοινωνίες μας. Αν δεν υπολογίσουμε σοβαρά και ρεαλιστικά το περιβαλλοντικό κόστος, τότε δεν θα μπορέσουμε να πάρουμε ορθές αποφάσεις οι οποίες ταυτόχρονα θα εξασφαλίζουν το οικονομικό μας μέλλον και το μέλλον του πλανήτη μας. Εάν κάθε πολίτης, κάθε επιχείρηση και κάθε κράτος λειτουργούσε με το ίδιο σκεπτικό, τότε το πρόβλημα της Κλιματικής Αλλαγής, που επί τοις ουσίας απειλεί όχι εμάς αλλά τα εγγόνια μας, απλά θα έπαυε να είναι απειλή.