Γιατροί του Κόσμου: Προβολή ντοκιμαντέρ για την κοινωνική συμπερίληψη

Οι Γιατροί του Κόσμου διοργανώνουν προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ «Μικρές Ιστορίες Ρομά» του Σταύρου Ψυλλάκη στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, την Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023 στις 7μμ (προσέλευση κοινού κατόπιν πρόσκλησης). Μετά την προβολή της ταινίας “Μικρές Ιστορίες Ρομά” θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα την κοινωνική συμπερίληψη και την ένταξη των ΡΟΜΑ στην Ελληνική κοινωνία στην οποία θα συμμετέχει ο σκηνοθέτης της ταινίας Σταύρος Ψυλλάκης και ειδικοί προσκεκλημένοι.

 

Ελευθερία Κουμαλάτσου, Συντονίστρια της Ομάδας Δράσης για την υποστήριξη της Κοινωνικής Ένταξης και Ενδυνάμωσης των Ρομά

Κώστας Παϊτέρης, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ρομά Διαμεσολαβητών

Ευγενία Ζαρόκωστα, Συντονίστρια του Κέντρου Ημέρας για Ρομά της ΚΛΙΜΑΚΑ

Την συζήτηση συντονίζει η Έλλη Ξένου, Υπεύθυνη Προγραμμάτων και Συνηγορίας των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας

Χαιρετίζει: Γιώργος Σταμάτης, Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ, Πρώην Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας 2019 – 2023

 

Οι Γιατροί του Κόσμου επικεντρώνονται στην υγεία και την κοινωνική ένταξη των πληθυσμών Ρομά από το 1997, έχοντας υλοποιήσει 9 συναφή προγράμματα σε περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης σε περισσότερους από 10 διαφορετικούς καταυλισμούς. Προσφάτως ανέλαβαν την υλοποίηση του προγράμματος ROM Boost, το οποίο στοχεύει στην κοινωνική και οικονομική ενδυνάμωση ΡΟΜΑ πληθυσμών στην Ελλάδα (Αττική) μέσω εντατικής εκπαίδευσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου ΘΕΟ.ΡΟ (Θέσπιση Οριζόντιου Οργανωσιακού και Στρατηγικού Πλάνου 2022-2025) που επιχορηγείται από το πρόγραμμα Active citizens fund, το οποίο εστιάζει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της Κοινωνίας των Πολιτών.

 

ΣΥΝΟΨΗ

Η Αθανασία, ο Θόδωρος, ο Γιώργος, η Χρυσούλα …ζουν και κινούνται στο Ζεφύρι, στο Μενίδι και στην ευρύτερη περιοχή. Δεν μένουν πια σε τσαντίρια και καταυλισμούς, αλλά σε ένα σύγχρονο αστικό περιβάλλον, ο καθένας ανάλογα με τις δυνατότητές του. Τα παιδιά και τα εγγόνια τους προσπαθούν να μάθουν πέντε γράμματα. Μέσα από μικρές ιστορίες που μας αφηγούνται για τη ζωή τους, ξεδιπλώνει σιγά, σιγά ο καθένας τους, τη δική του, ιδιαίτερη, προσωπικότητα. Γίνονται ΠΡΟΣΩΠΑ με όνειρα, ελπίδες και απογοητεύσεις, όπως ο καθένας μας. Αλλά και με μια καταγωγή που έχει ιδιαίτερο βάρος. «Άμα δεν έχεις φτερά να πετάξεις, πώς θα πετάξεις;» μονολογεί προς το τέλος η Αθανασία.

Η ταινία έλαβε το 1ο Βραβείο Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας και το 2ο Βραβείο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ-ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ Ντοκιμαντέρ στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ “ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ” (Καστελλόριζο Σεπτέμβριος 2017).

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία, Σενάριο, Μοντάζ, Ηχοληψία ΣΤΑΥΡΟΣ ΨΥΛΛΑΚΗΣ Διεύθυνση Φωτογραφίας ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΡΑΝΙΟΣ Μουσική ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ Μίξη Ήχου ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΦΑΜΠΑΣ Βοηθός Δ/ντη Φωτογραφίας ΜΑΝΟΣ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ Συνεργασία Τελικού Μοντάζ ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΕΤΡΟΛΕΚΑΣ Post Production – Εργαστήρια Εικόνας – Mastering PROGRESSIVE MEDIA GROUP Παραγωγός ΣΤΑΥΡΟΣ ΨΥΛΛΑΚΗΣ ©2014 ΣΤΑΥΡΟΣ ΨΥΛΛΑΚΗΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ, ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ & ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

 

INFO

Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023

Ώρα έναρξης: 19:00 (προσέλευση κοινού από τις 18:30)

 

Αίθουσα 1- Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136

104 35 Κεραμεικός, Αθήνα

-Είσοδος ελεύθερη, κατόπιν πρόσκλησης-