Συνέντευξη στoν Μάριο Παρλιάρο
Ο νέος Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών, Σωτήρης Καπέλλος, θέτει τις προτεραιότητές του για την ενίσχυση του κλάδου των Φωτοβολταϊκών και αναφέρεται στο ρόλο που πρέπει να έχει ο Σύνδεσμος σχετικά με τις ΑΠΕ .
Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, η οποία διαφοροποιεί σημαντικά το χάρτη στην αγορά των φωτοβολταϊκών συστημάτων, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (HELAPCO) ανέδειξε στις αρχές Απριλίου και κατά τη διάρκεια της Γενικής του Συνέλευσης το νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Αναλυτικά, στη θέση του Προέδρου τοποθετήθηκε ο Σωτήρης Καπέλλος από την ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ Αντιπρόεδρος είναι ο Παναγιώτης Σαρρής της JUWI Hellas. Παράλληλα, ο Χάρης Χρηστίδης της SMA Hellas είναι ο νέος Γραμματέας του Συνδέσμου, ενώ χρέη Ταμία θα εκτελεί ο Θανάσης Σακκάς της Aleo Solar. Το Διοικητικό Συμβούλιο συμπληρώνουν ως μέλη οι Αλέξανδρος Ζαχαρίου (Europa Profil Αλουμίνιο ΑΒΕ), Μανώλης Σούρσος (SENERS) και Σοφοκλής Πιταροκοίλης (Solar Cells Hellas). Με αφορμή την ανάδειξή του σε Πρόεδρο του Δ.Σ. του Συνδέσμου, ο Σωτήρης Καπέλλος μίλησε στο CSR Review για τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, παρουσίασε το πλάνο του για το μέλλον του Συνδέσμου, αναφέρθηκε στην πορεία που καταγράφει ο κλάδος των Φωτοβολταϊκών συστημάτων στην Ελλάδα και σχολίασε τις σχέσεις του ΣΕΦ με την ελληνική κυβέρνηση. Αναλυτικά:
Με αφορμή την πρόσφατη ανάδειξή σας σε Πρόεδρο του Δ.Σ. του ΣΕΦ, ποια είναι τα καθήκοντα που «κληρονομείτε» από την προηγούμενη διοίκηση και ποιες οι προκλήσεις που έχετε να αντιμετωπίσετε;
Σε όλες τις εκλογές Δ.Σ. στα 10 χρόνια λειτουργίας του ΣΕΦ υπήρχε πάντα συνέχεια στη στρατηγική, ακόμα και εάν προέκυπτε σημαντική αλλαγή στα μέλη του Δ.Σ. Στην παρούσα συγκυρία, δεδομένου ότι η πλειοψηφία των μελών του νέου Διοικητικού Συμβουλίου ήταν η ίδια και στο απελθόν Δ.Σ., δεν υπάρχει, για έναν επιπλέον λόγο, αλλαγή πολιτικής για τον Σύνδεσμο. Η διοικητική αλλαγή συμπίπτει χρονικά με μια μεταβατική φάση για την αγορά φωτοβολταϊκών, αφού το 2013 κλείνει ένας επταετής κύκλος της πρώτης φάσης ανάπτυξης που ξεκίνησε το 2006 και περνάμε σε μια νέα περίοδο με νέες προκλήσεις. Καθήκον της νέας διοίκησης του ΣΕΦ είναι η επανεκκίνηση της αγοράς ώστε να διασφαλιστεί ένα βιώσιμο μέλλον για τον κλάδο.
Ποιες είναι οι μελλοντικές ενέργειες που έχετε σχεδιάσει για το σύνολο του κλάδου;
Πρώτη προτεραιότητα είναι η άρση της αναστολής αδειοδότησης νέων έργων για να υπάρχει συνέχεια στην αγορά. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο διαπραγματευόμαστε με το ΥΠΕΚΑ ένα νέο καθεστώς ενίσχυσης της παραγόμενης ενέργειας με «ταρίφες» μικρότερες από τις ισχύουσες μέχρι τώρα. Δεδομένου ότι τα συστήματα αυτά θα αποζημιώνονται με ταρίφες αρκετά χαμηλές και συγκρίσιμες με το κόστος των υπολοίπων ενεργειακών τεχνολογιών (συμβατικών ή ΑΠΕ), δεν θα προκληθεί διεύρυνση του χρέους του ΛΑΓΗΕ. Αν τα φωτοβολταϊκά κοστίζουν όσο και το αέριο και τα αιολικά, τότε δεν υπάρχει επιπλέον επιβάρυνση για τους καταναλωτές και συνεπώς είναι προς το συμφέρον και της αγοράς και της ανάπτυξης και του περιβάλλοντος, αλλά και των θέσεων εργασίας που θα διατηρηθούν.
Πώς διαμορφώνεται σήμερα η εικόνα του κλάδου των Φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα; Θεωρείτε πως υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια ανάπτυξης;
Μέχρι τις αρχές του 2013 επενδύθηκαν σχεδόν 4,5 δισ. € στα φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα. Το ποσό αυτό είναι κατά 35% μεγαλύτερο από τις συνολικές επενδύσεις σε όλες τις άλλες ΑΠΕ την τελευταία 20ετία. Μόνο το 2012 επενδύθηκαν στα φωτοβολταϊκά περίπου 1,6 δισ. €, δηλαδή σχεδόν το 0,8% του ΑΕΠ της χώρας. Η εγχώρια προστιθέμενη αξία μάλιστα των επενδύσεων στα φωτοβολταϊκά είναι σήμερα περίπου 40%. Το 2012, τα φωτοβολταϊκά κάλυψαν το 3% των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια. Το 2013 θα καλύψουν άνω του
5%.
Το 2012 είχαμε 19.700 άμεσες θέσεις πλήρους απασχόλησης και άλλες 31.400 έμμεσα συντηρούμενες από τα φωτοβολταϊκά (θέσεις εργασίας που συντηρούνται στην ευρύτερη οικονομία από την τόνωση της κατανάλωσης που επιφέρει η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών). Αν προσθέσει κανείς και τους επενδυτές φωτοβολταϊκών (35.000 οικιακούς καταναλωτές και 15.000 εταιρείες που επένδυσαν όλα αυτά τα χρόνια σε φωτοβολταϊκά πάρκα), προκύπτει ότι πάνω από 100.000 νοικοκυριά ή ισοδύναμα 300.000 άτομα ωφελούνται άμεσα ή έμμεσα από τις δραστηριότητες της αγοράς φωτοβολταϊκών, εξασφαλίζοντας μέρος ή και το σύνολο του εισοδήματός τους.
Ποιο είναι το κλίμα που έχει διαμορφωθεί ανάμεσα στον ΣΕΦ και την ελληνική κυβέρνηση μετά τις πρόσφατες θέσεις της δεύτερης σχετικά την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών; Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις σας σε αυτό το θέμα;
Τους τελευταίους μήνες και παρά τη θέλησή μας, το ΥΠΕΚΑ υιοθέτησε μέτρα χωρίς τη συμμετοχή των φορέων της αγοράς. Αυτό θεωρούμε πως είναι λάθος και ζητάμε να διορθωθεί, υποβάλλοντας σχετικές -επιστημονικά τεκμηριωμένες- προτάσεις. Άλλωστε, επί σειρά ετών και ανεξάρτητα από τα πρόσωπα και την κομματική καταγωγή των διοικούντων, ο Σύνδεσμός μας υπήρξε πολύτιμος σύμβουλος των αρμόδιων αρχών για θέματα ανάπτυξης των ΑΠΕ. Τον ίδιο ρόλο επιθυμούμε και παίξουμε και με την παρούσα πολιτική ηγεσία και στην κατεύθυνση αυτή συνεργαζόμαστε με πανεπιστημιακά ιδρύματα για την επιστημονική τεκμηρίωση και υποστήριξη των απόψεών μας, οι οποίες κινούνται στο πλαίσιο της διατήρησης μιας υγιούς και βιώσιμης αγοράς, χωρίς περαιτέρω επιβάρυνση του τελικού καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας και λαμβάνοντας υπόψη τις δεσμεύσεις και τους στόχους που έχει θέσει η χώρα μας για το 2020.
Σε τι κατάσταση βρίσκεται σήμερα ο κλάδος των Φωτοβολταϊκών αναφορικά με τη φορολογία;
Τα μέτρα που ελήφθησαν από τον περασμένο Αύγουστο (επιβολή έκτακτης εισφοράς επί του τζίρου των φωτοβολταϊκών, αναστολή αδειοδότησης νέων έργων) θεωρούμε πως κινούνται στη λάθος κατεύθυνση και δεν συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Απαιτούνται αλλαγές μόνιμου και εθελοντικού χαρακτήρα, αλλά κυρίως απαιτείται άρση των στρεβλώσεων που παρατηρούνται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Αναδημοσίευση από το τεύχος 41 του περιοδικού CSR Review.