EDP Renewables: Εγκαινίασε μεγάλο φωτοβολταϊκό εργοστάσιο στην Πολωνία

Η EDP Renewables (Euronext: EDPR), κορυφαίος παγκόσμιος παραγωγός αιολικών και ηλιακών συστημάτων, εγκαινίασε στην Πολωνία το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό της εργοστάσιο στην Ευρώπη. Το εργοστάσιο, που βρίσκεται στην Przykona, στο κεντροδυτικό τμήμα της χώρας, έχει εγκατεστημένη ισχύ 200 MWp (153 MWac).

 

Η Przykona θα παράγει ετησίως σχεδόν 220 GWh καθαρής ενέργειας, αποτρέποντας την εκπομπή περισσότερων από 208.000 τόνων CO2. Αυτό αποτελεί ακόμη ένα σημαντικό βήμα προς την ενεργειακή μετάβαση της Πολωνίας, έναν στόχο που η EDPR επιδιώκει ενεργά σε όλες τις αγορές όπου δραστηριοποιείται.

 

Αυτός ο μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκός σταθμός, ο οποίος είναι επίσης ο δεύτερος μεγαλύτερος στην Πολωνία, διαθέτει σχεδόν 308.000 διφασικά πάνελ που είναι ικανά να αξιοποιούν την ηλιακή ακτινοβολία και από τις δύο πλευρές και έτσι να μεγιστοποιούν την καθαρή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Η Przykona αποτελεί εμβληματικό έργο που αντιπροσωπεύει την αναγκαία μετάβαση σε πιο βιώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς λειτουργεί στο χώρο ενός πρώην ανθρακωρυχείου, καταδεικνύοντας τον μετασχηματισμό του ενεργειακού τοπίου.

 

«Η έναρξη λειτουργίας της Przykona αποτελεί νέο ορόσημο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ευρώπη και καθιστά την EDPR έναν από τους σημαντικότερους παίκτες στα φωτοβολταϊκά μεγάλης κλίμακας στην Πολωνία. Με αυτή την εγκατάσταση, η εταιρεία διαθέτει αθροιστική ικανότητα παραγωγής ηλιακής ενέργειας άνω των 280 MWp στη χώρα, που αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 90% της συνολικής ηλιακής ισχύος της στην Ευρώπη. Είμαστε υπερήφανοι που συνεχίζουμε να υλοποιούμε νέες υποδομές καθαρής ενέργειας που προωθούν τη διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος της Πολωνίας», δήλωσε ο Duarte Bello, Chief Operating Officer της EDP Renewables στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική.

 

Από την είσοδό της στην πολωνική αγορά το 2008, η EDPR έχει αυξήσει την εγκατεστημένη ισχύ της στη χώρα, η οποία σήμερα υπερβαίνει τα 900 MW και κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2023, η EDPR έχει αυξήσει διαχρονικά πάνω από 269 MW εγκατεστημένης ισχύος στην Πολωνία. Επιπλέον, η εταιρεία εγκαινίασε πρόσφατα το πρώτο της υβριδικό πάρκο στην Πολωνία, ενσωματώνοντας στον ίδιο υποσταθμό τον φωτοβολταϊκό σταθμό Konary ισχύος 45 MWp και το αιολικό πάρκο Pawlowo ισχύος 79,5 MW.

 

Η EDP Renewables παραμένει προσηλωμένη στη διαφοροποίηση των τεχνολογιών της, με την ηλιακή ενέργεια να αντιπροσωπεύει ήδη περισσότερο από το 13% του παγκόσμιου χαρτοφυλακίου της εταιρείας. Στόχος της εταιρείας είναι η ηλιακή ενέργεια να αποτελεί σημαντικό μέρος της εγκατεστημένης ισχύος της επιχείρησης, με 30% Utility Scale και 7% διανεμημένη ηλιακή ενέργεια.

 

Ο όμιλος EDP, στον οποίο ανήκει η EDPR, έχει επίσης επενδύσει σε κατανεμημένα ηλιακά έργα για επιχειρήσεις στην Πολωνία, συμβάλλοντας σε συνολική ηλιακή ισχύ 371 MWp στην Πολωνία.