EDP: Συμμετοχή στο Climate Ambition Summit με αντικείμενο την αξιοπιστία των Net Zero στόχων

Η EDP, κορυφαία εταιρεία παγκοσμίως στον τομέα της ενέργειας, συνέβαλε καθοριστικά στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής Climate Ambition Summit, η οποία πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για την κλιματική δράση στη Νέα Υόρκη. Ο Miguel Stilwell d’Andrade, Διευθύνων Σύμβουλος της EDP, συμμετείχε ενεργά σε ένα υψηλού κύρους πάνελ, αφιερωμένο στον έλεγχο της αξιοπιστίας των στόχων των μηδενικών εκπομπών, σηματοδοτώντας μια σημαντική στιγμή στην αφοσίωση της εταιρείας στη δράση για το κλίμα.

 

Η Σύνοδος Κορυφής Climate Ambition Summit, που συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, συγκέντρωσε ηγέτες, οργανισμούς και σημαίνοντα πρόσωπα από όλο τον κόσμο, οι οποίοι δεσμεύτηκαν να επιταχύνουν τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Η EDP ξεχώρισε ως ο μοναδικός εκπρόσωπος από τον επιχειρηματικό τομέα, υπογραμμίζοντας την ακλόνητη δέσμευσή της σε βιώσιμες πρακτικές.

 

Στις 20 Σεπτεμβρίου, ο Miguel Stilwell d’Andrade βρέθηκε στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής Climate Ambition Summit, που αποτελεί βασικό σημείο αναφοράς της Εβδομάδας Κλίματος στη Νέα Υόρκη. Η εκδήλωση αυτή είχε ως στόχο να κινητοποιήσει επιχειρήσεις, κυβερνήσεις, φορείς λήψης αποφάσεων και την κοινωνία των πολιτών προς την κατεύθυνση της ουσιαστικής δράσης για το κλίμα.

 

Κατά τη διάρκεια της θεματικής ενότητας με τίτλο “Διασφάλιση της αξιοπιστίας των Μηδενικών Εκπομπών μέσω της εφαρμογής του Integrity Matters”, ο Miguel Stilwell d’Andrade παρουσίασε και συζήτησε τις αποφασιστικές δεσμεύσεις της EDP για την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την ουδετερότητά του, οι οποίες ευθυγραμμίζονται με τις ολοκληρωμένες στρατηγικές και τα έργα ενεργειακής μετάβασης του ομίλου. Το εν λόγω πάνελ , που πραγματοποιήθηκε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, μεταδόθηκε παγκοσμίως μέσω του UN Web TV.

 

Στο υψηλού κύρους πάνελ συμμετείχαν εξέχουσες προσωπικότητες του χώρου, όπως η Laurence Tubiana, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για το Κλίμα και βασική αρχιτέκτονας της Συμφωνίας του Παρισιού, και η Catherine McKenna, ιδρύτρια και διευθύντρια της Climate and Nature Solutions, η οποία ξεκίνησε το πρόγραμμα Women Leading on Climate στην COP26 (Η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή του 2021).

 

Τα πρόσφατα πορίσματα της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή τόνισαν για άλλη μια φορά την επείγουσα ανάγκη άμεσης δράσης. Οι εκτεταμένες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης είναι προφανείς, καθώς οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου συνεχίζουν να κλιμακώνονται σε πρωτοφανή επίπεδα. Για να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα και να αποφευχθούν σοβαρές συνέπειες, είναι επιτακτική ανάγκη η ουσιαστική και ταχεία μείωση των εκπομπών τις επόμενες τρεις δεκαετίες.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, η Σύνοδος Κορυφής Climate Ambition Summit αποτελεί κρίσιμο πολιτικό ορόσημο, αντανακλώντας την κοινή παγκόσμια αποφασιστικότητα να επιταχυνθεί η μετάβαση σε μια δίκαιη και βιώσιμη παγκόσμια οικονομία που θα βασίζεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην ανθεκτικότητα έναντι της κλιματικής αλλαγής. Η αποκλειστική παρουσία της EDP σε αυτή τη σύνοδο κορυφής υπογραμμίζει τη δέσμευσή της για την προώθηση αξιόπιστων στόχων μηδενικών εκπομπών αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου (Net Zero).