ΙΕΝΕ: Εκδόθηκε το πρώτο πράσινο ομόλογο στην Κύπρο

Το πρώτο Πράσινο ηλιακό Ομόλογο που εκδόθηκε στην Κύπρο εκπλήρωσε τα απαιτητικά κριτήρια Πιστοποίησης του Climate Bonds Standard Board. Η έκδοση πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιουλίου 2023 και αποτέλεσε ένα κεντρικό ορόσημο για την κλιματική δράση και τη βιώσιμη χρηματοδότηση στην Κύπρο και ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η S.S.H Solar Finance PLC, εταιρεία με έδρα την Κύπρο η οποία δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων, βρίσκεται πίσω από αυτή την ιστορικής σημασίας έκδοση ομολόγου. Το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που έχει λάβει το status του «Approved Verifier», κατήρτισε τη μελέτη επαλήθευσης, πιστοποιώντας ότι το Ομόλογο πληροί τις απαιτητικές προδιαγραφές του Climate Bonds Standard Board.

Τα έσοδα του Πράσινου Ομολόγου της SSH, τα οποία υπολογίζονται σε €5,0 εκατ., θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή και λειτουργία ενός cluster φωτοβολταϊκών πάρκων εγκατεστημένης ισχύος περίπου 6,7 MW.  Τα εν λόγω φωτοβολταϊκά πάρκα θα εγκατασταθούν στις περιοχές Δαλί και Μαλούντα της Κύπρου και αναμένεται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους εντός του 2024 και του 2025.

Ο Sean Kidney, CEO της Climate Bonds Initiative, σχολίασε: «Αυτή η εξέλιξη σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός όσον αφορά τη βιώσιμη χρηματοοικονομική στην περιοχή. Θεωρούμε ότι δεν αποτελεί απλώς μία επένδυση στις υποδομές ΑΠΕ αλλά μία εκκίνηση προς τη μετάβαση σε βιώσιμες πηγές ενέργειας.

Το ομόλογο αυτό αποτελεί παράδειγμα για το τι μπορούμε να πετύχουμε όταν οι διάφοροι οργανισμοί συνεργάζονται για να εναρμονίσουν τους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς με τους κλιματικούς στόχους. Πρόκειται για την οικοδόμηση ενός momentum— δημιουργούμε ένα κλιμακούμενο μοντέλο για πράσινες επενδύσεις που μπορεί να αναπαραχθεί και να τελειοποιηθεί. Ανυπομονούμε να δούμε τις θετικές επιπτώσεις του στην Κύπρο και στην ευρύτερη περιοχή».