Grant Thornton: Έρευνα Εταιρικής Διακυβέρνησης

Σε διεθνές επίπεδο, για πολλές επιχειρήσεις και οργανισμούς η αποτελεσματική Εταιρική Διακυβέρνηση αποτελεί προϋπόθεση και οδηγό για τη βιώσιμη ανάπτυξη μιας εταιρείας. Οι πρακτικές Εταιρικής Διακυβέρνησης που εφαρμόζει μια εταιρεία αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα κατά την αξιολόγηση των επιδόσεών της σε όρους κοινωνικής υπευθυνότητας, ιδιαίτερα μετά την παρουσίαση του προτύπου ISO 26000 αλλά και του σχεδίου αναθεώρησης του πλαισίου Απολογισμών ΕΚΕ, GRI-G4. Με τον όρο «εταιρική διακυβέρνηση» περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο διοικείται και ελέγχεται μία εταιρεία και το σύστημα των σχέσεων μεταξύ της διεύθυνσης της εταιρείας, του διοικητικού της συμβουλίου, των μετόχων και των λοιπών ενδιαφερομένων μερών της.

Η λειτουργία του διοικητικού συμβουλίου και της ανώτερης διοίκησης, ο τρόπος οργάνωσης της εταιρείας, οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων, η διαφάνεια, η σωστή αντιμετώπιση των μετόχων και επενδυτών και η λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών αποτελούν τομείς στους οποίους οι εταιρείες επικεντρώνουν την προσοχή τους ολοένα και περισσότερο. Η Grant Thornton, η οποία παρέχει, μεταξύ άλλων, εξειδικευμένες υπηρεσίες στις περιοχές τόσο της εταιρικής διακυβέρνησης όσο και της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, αναγνωρίζει ότι η εταιρική διακυβέρνηση αποτελεί την απαραίτητη βάση για την ανάπτυξη οποιουδήποτε σχεδίου μιας εταιρείας, είτε πρόκειται για σχέδιο διάσωσης, είτε για σχέδιο ανάκαμψης, είτε για σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης.

Για το λόγο αυτό προσπαθεί μέσα από την εκπόνηση της ετήσιας Έρευνας Εταιρικής Διακυβέρνησης να συμβάλλει στην προώθηση των αρχών εταιρικής διακυβέρνησης και παράλληλα στηρίζει κάθε σχετική προσπάθεια οργανισμών και φορέων. Στο πλαίσιο αυτό, την 13η Μαρτίου, η Grant Thornton υποστήριξε την ημερίδα που διοργάνωσε το Ελληνικό Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΕΣΕΔ) με θέμα «Εταιρική Διακυβέρνηση: O Ελληνικός Κώδικας Εταιρικής Διακυβέρνησης & οι πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η Grant Thornton παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας «Εταιρική Διακυβέρνηση 2012» σχετικά με την εφαρμογή των αρχών εταιρικής διακυβέρνησης από τις εισηγμένες εταιρείες στο Χ.Α. Βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από την ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνας είναι ότι έχουν σημειωθεί βελτιώσεις σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές στην οργάνωση της εταιρικής διακυβέρνησης και στη διαφάνεια στην επιχειρηματική συμπεριφορά, κυρίως όμως λόγω των πρόσφατων αλλαγών και απαιτήσεων της Νομοθεσίας. Παράλληλα, χρειάζεται να επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος σε πολλά θέματα και να αντιμετωπιστούν από τις εταιρείες προκλήσεις που σχετίζονται με θέματα όπως:

• ο διαχωρισμός μεταξύ της διοίκησης και της ιδιοκτησίας,
• η ανεξαρτησία των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων,
• η υποστήριξη της ποικιλομορφίας στα Διοικητικά Συμβούλια,
• η αξιολόγηση των επιδόσεων των Διοικητικών Συμβουλίων,
• ο εσωτερικός έλεγχος,
• οι πολιτικές και πρακτικές ανάδειξης υποψήφιων μελών Διοικητικού Συμβουλίου και καθορισμού των αμοιβών αυτών.

Τα οφέλη από τη «χρηστή εταιρική διακυβέρνηση» αντανακλώνται στη βελτίωση της λειτουργίας της εταιρείας και στη μεγιστοποίηση των ωφελειών για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Η αντιμετώπιση θεμάτων σχετικών με τις δράσεις της εταιρείας απέναντι στο κοινωνικό σύνολο έχουν σαν αφετηρία τον τόνο που δίνει η ίδια η διοίκηση της εταιρείας και την κουλτούρα που έχει διαμορφώσει εντός της για τα θέματα αυτά.