Επιστολή της ActionAid στους Ευρωπαίους Ηγέτες για τη Γάζα

Σε επιστολή της προς τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εν όψει των συζητήσεων της Ένωσης σχετικά με τη Γάζα αυτή την εβδομάδα, η ActionAid ζητά τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για τον τερματισμό των εχθροπραξιών που κλιμακώνονται στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη, την Ιερουσαλήμ και το Ισραήλ.

Η Cristina Munoz, Διευθύντρια της ActionAid Alianza – Ισπανίας, δηλώνει: «Αισθανόμαστε αποτροπιασμό για τον αριθμό των αμάχων που έχουν χάσει τη ζωή τους, από την καταστροφή μη στρατιωτικών υποδομών, και από την επίμονη, δυσανάλογη χρήση στρατιωτικών δυνάμεων εναντίον περισσότερων από 2,2 εκατ. αμάχων. Το Ισραήλ, ως κατοχική δύναμη, αντιδρά δυσανάλογα, με επιθέσεις στον άμαχο πληθυσμό και σε ουσιώδεις υποδομές στη Γάζα».

«Οι ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει τώρα να ζητήσουν και να επιβάλουν άμεση κατάπαυση του πυρός, αναίρεση της εντολής εκκένωσης και παράλληλα εγγύηση ως προς την πλήρη προστασία και ασφάλεια του άμαχου πληθυσμού», λέει η Ana Alcalde, Διευθύντρια της ActionAid για την Ευρώπη και τη Βόρεια και Λατινική Αμερική, στις επιστολές προς τον Σαρλ Μισέλ, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον Ζοζέπ Μπορέλ, Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, καθώς επίσης και προς ευρωπαίους αρχηγούς κυβερνήσεων.

Η ActionAid ζητάει επίσης από την ΕΕ να ενισχύσει τις οικονομικές και πολιτικές προσπάθειες, ώστε νερό, τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα να φτάσουν άμεσα στη Γάζα και να δημιουργηθεί ασφαλής ανθρωπιστικός διάδρομος για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η Ana Alcalde προσθέτει: «Η ΕΕ πρέπει να χρησιμοποιήσει όλο το πολιτικό της κύρος προκειμένου να βεβαιωθεί για την εφαρμογή του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου. Ο αναγκαστικός εκτοπισμός άνω του ενός εκατομμυρίου ανθρώπων συνιστά σοβαρή παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και χρειαζόμαστε από την ΕΕ να πάρει σαφή θέση επί του ζητήματος και να ζητήσει και από το Ισραήλ να δράσει αναλόγως. Ο κόσμος χρειάζεται μια ηγετική στάση από την ΕΕ η οποία θα ζητά τη δίκαιη επίλυση των βασικών αιτίων που οδήγησαν στην κλιμάκωση της βίας».