Τα Special Olympics στο Ρέθυμνο για Πανελλήνιους Αγώνες Kayaking Special Olympics 2023

Special Olympics Hellas βρέθηκαν για άλλη μία χρονιά στην Κρήτη, στη Λίμνη Κουρνά όπου, από 3 έως 5 Νοεμβρίου 2023, πραγματοποίησαν τους Πανελλήνιους Αγώνες Kayaking Special Olympics 2023. Για την πραγματοποίηση των αγώνων συνεργάστηκαν ο Ναυτικός Όμιλος Χανίων, η Ελληνική Ομοσπονδία Κανόε Καγιάκ, η Περιφέρεια Κρήτης και ο Δήμος Αποκορώνου με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

60 αθλητές και αθλήτριες καγιάκ των Special Olympics από την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τη Καστοριά, τη Χαλκίδα, και τα Χανιά, καθώς και 14 αθλητές από τα Special Olympics της Γερμανίας, της Πολωνίας και της Λιθουανίας, αγωνίστηκαν στα 200 μ., μονά, διπλά και Unified (μεικτά με τη συμμετοχή ατόμων με και χωρίς νοητική αναπηρία), με την καθοδήγηση των προπονητών, των συνοδών και εθελοντών.

Στο πλευρό των Special Olympics στάθηκαν και σε αυτούς τους Πανελλήνιους Αγώνες οι Χορηγοί και Διαχρονικοί Υποστηρικτές, Pilot Beach Resort & Spa Hotel και ANEK Lines, οι οποίοι επέδειξαν για μία ακόμα φορά την κοινωνική τους ευαισθησία και την έμπρακτη υποστήριξή τους στο έργο των Special Olympics, παρέχοντας τη διαμονή και τη διατροφή των αποστολών καθ’ όλη τη διάρκεια των Αγώνων, καθώς και την ασφαλή μετακίνησή τους.

Πολύτιμη ήταν και η αρωγή των Ναυαγοσωστών της Εθελοντικής Ναυαγοσωστικής Μονάδας του Ν.Ο. Χανίων, οι οποίοι μερίμνησαν για την ασφάλεια των αθλητών κατά τη διάρκεια των Αγώνων.

Τις απονομές έκαναν ο Βουλευτής Επικρατείας, κ. Γιώργος Σταμάτης, η Βουλευτής Χανίων, κα Σέβη Βολουδάκη, ο Πρόεδρος των Special Olympics, Πρέσβυς ε.τ. κ. Διονύσιος Κοδέλλας, ο Αντιδήμαρχος Αποκορώνου κ Αντώνης Κοτσυφάκης, ο Έφορος Ναυτικού Ομίλου Χανίων, κ. Νίκος Κουριδάκης, ο Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου, κ. Γιάννης Χήνος, ο  Πρόεδρος Κυπριακής Ομοσπονδίας κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, η κα Κατερίνα Ζομπανάκη από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, και ο κ. Νίκος Μανουσάκης Μπλαντάς από την Περιφέρεια Κρήτης.

Family Health Forum

Στο πλαίσιο των Πανελληνίων Αγώνων Κανόε-Καγιάκ, διοργανώθηκε για τα μέλη των οικογενειών των αθλητών και αθλητριών Special Olympics το 7ο ενημερωτικό Family Health Forum, το Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023, στo Ξενοδοχείο Pilot (Γεωργιούπολη, Χανιά).

Το κεντρικό θέμα του 7ου Family Health Forum αφορούσε στην Ψυχική Υγεία Ατόμων με Αναπηρία και την ενδυνάμωσή τους μέσω του Αθλητισμού, καθώς και στον ρόλο της οικογένειας και του κοινωνικού περιβάλλοντος στην πρόληψη κακοποιητικών συμπεριφορών και την εξάλειψη της ενδοοικογενειακής βίας και των κοινωνικών αποκλεισμών. Στο Forum συμμετείχαν ως ομιλήτριες η Προϊσταμένη του Τμήματος Ενδοοικογενειακής Βίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χανίων, κα Ελένη Βιγλάκη , η Δρ. Αθλητικής Ψυχολογίας και Φυσικής Αγωγής, κα Λίνα Ψούνη, και δύο προπονητές από το Πρόγραμμα Χανίων. Παράλληλα, το λόγο πήραν και δύο γονείς από το προπονητικό πρόγραμμα Χανίων όπου μίλησαν για την εμπειρία τους στο Πρόγραμμα και για τα οφέλη που έχουν εισπράξει αυτοί και τα παιδιά τους. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Βουλευτής Επικρατείας, κ. Γιώργος Σταμάτης, η Βουλευτής Χανίων, κα Σέβη Βολουδάκη, o Πρόεδρος των Special Olympics, κ. Διονύσιος Κοδέλλας, η Γενική Διευθύντρια, κα Άρτεμις Βασιλικοπούλου, και η Υπεύθυνη Προγράμματος Οικογένειας, κα Βίκυ Τούση, συντονίστρια του Forum.

Επιπλέον, παρουσιάστηκε το Πρόγραμμα των Special Olympics “Οι αθλήτριες των Special Olympics σπάνε τα όρια”, το οποίο υλοποιείται με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, και στοχεύει στην ενθάρρυνση των οικογενειών και την ενδυνάμωση των κοριτσιών με νοητική αναπηρία ηλικίας 8 ετών και άνω, ώστε να συμμετάσχουν στα προπονητικά προγράμματα και τις αθλητικές δράσεις των Special Olympics.

Η συμμετοχή ήταν μεγάλη και το ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων αμείωτο, γεγονός που μας επιβεβαιώνει την ανάγκη των οικογενειών για πρόσβαση σε πληροφορίες σε θέματα υγείας, διατροφής και συμβουλευτικής ψυχολογίας. Οι οικογένειες των αθλητών συζήτησαν για τις κατάλληλες πρακτικές με τους ειδικούς συνεργάτες που συμμετέχουν στις ομάδες εργασίας και  να έλαβαν χρήσιμες συμβουλές για βελτίωση της καθημερινότητάς τους.

Λίγα λόγια για το Πρόγραμμα Οικογενειών:

Το Πρόγραμμα Οικογενειών /Family Program των Special Olympics, έχει ενεργό ρόλο στην ενημέρωση των μελών των οικογενειών μέσω σεμιναρίων, ημερίδων, και κυρίως μέσω του θεσμού του Family Health Forum, που ξεκίνησε το 2016 στο πλαίσιο των Πανελληνίων Αγώνων Special Olympics, στο Λουτράκι και συνεχίζει αδιάλειπτη μέχρι σήμερα. Το  Family Health Forum αποτελεί μια ιδιαίτερης σημασίας δράση του Προγράμματος Οικογενειών και πραγματοποιείται ετησίως, με στόχο την ενημέρωση των οικογενειών για θέματα που απασχολούν την οικογένεια και την κοινωνία.

 

Νέο Προπονητικό Πρόγραμμα Ρεθύμνου

Στις 7 Νοεμβρίου, ο Πρόεδρος των Special Olympics κ. Διονύσιος Κοδέλλας, η Διευθύντρια κ. Άρτεμις Βασιλικοπούλου και ο Επικεφαλής του Αναπτυξιακού Προγράμματος, Βασίλης Κασιμάτης ταξίδεψαν στο Ρέθυμνο για να υπογράψουν Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Ομοσπονδίας και του Δήμου Ρεθύμνης και του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ρεθύμνου. Ο Δήμαρχος Ρεθύμνης, κ. Γιώργης Μαρινάκης και η Πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Ειρήνη Κλάδου, εξέφρασαν την αμέριστη υποστήριξή τους στα Special Olympics και τη δέσμευσή τους να ενισχύσουν το Τοπικό Πρόγραμμα.

Το νέο προπονητικό πρόγραμμα Ρεθύμνου υλοποιείται στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Special Olympics και με την αμέριστη υποστήριξη και δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος δίνοντας την ευκαιρία στα άτομα με νοητική αναπηρία της περιοχής να ενταχθούν στην κοινωνία, μέσα από τον αθλητισμό.

Με τη δημιουργία του Τοπικού Προγράμματος στο Ρέθυμνο, τα Special Olympics αριθμούν την 20η πόλη της Ελλάδας στην οποία εφαρμόζουν το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Special Olympics, και έτσι, μέσω της συμμετοχής ανθρώπων με νοητική αναπηρία στον αθλητισμό να ενδυναμώσουν και να προωθήσουν το δικαίωμα συμμετοχής τους και σε άλλες παραγωγικές και κοινωνικές δραστηριότητες.