ActionAid Ελλάς: Η μεγάλη απήχηση του Immersion

Της Μαρίας Μπαζίγου

Οκτώ κοινότητες της ActionAid στις πιο φτωχές περιοχές του κόσμου απέκτησαν Αναδόχους Παιδιού από την Ελλάδα και την Κύπρο, μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ «Immersion».

Θερμής υποδοχής έτυχε από το τηλεοπτικό κοινό τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου το ντοκιμαντέρ της ActionΑid «Immersion», το οποίο επιμελήθηκε και παρουσίασε ο Αντώνης Κανάκης μέσα από τη συχνότητα του ΑΝΤ1 τον περασμένο Μάρτιο. Η Έλλη Θούα, υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της ActionAid Ελλάς μίλησε στο CSR Review για τη συνεργασία της μη κυβερνητικής αναπτυξιακής οργάνωσης για την καταπολέμηση της απόλυτης φτώχειας και της ανισότητας με τον Αντώνη Κανάκη, κάνοντας παράλληλα τον απολογισμό της προβολής του ντοκιμαντέρ. Παράλληλα, η Γλυκερία Αράπη, Διευθύντρια Λογοδοσίας και Οργανωσιακής Ανάπτυξης της οργάνωσης μίλησε για τη σημαντική διάκριση της ActionAid Ελλάς ως Best Workplace για το 2013.

Η θερμή ανταπόκριση που είχε από το τηλεοπτικό κοινό Ελλάδας και Κύπρου το ντοκιμαντέρ «Immersion», πόσο και πώς βοήθησε πρακτικά το έργο της ActionΑid;

Έλλη Θούα: Η ανταπόκριση του κόσμου στο έργο της ActionAid μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ «Immersion» του Αντώνη Κανάκη στον AΝΤ1 ήταν πρωτοφανής. Μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες 8 κοινότητες της ActionAid στις πιο φτωχές περιοχές του κόσμου απέκτησαν Αναδόχους Παιδιού από την Ελλάδα και την Κύπρο. Υπολογίστε ότι κάθε κοινότητα είναι σαν ένας νομός που αποτελείται από πολλά χωριά και κατοικείται από τουλάχιστον 150.000 ανθρώπους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι 1,2 εκατ. άνθρωποι που επιβιώνουν με λιγότερο από 1 ευρώ την ημέρα, μεταξύ των οποίων εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά που περπατούν χιλιόμετρα για να βρουν πόσιμο νερό, που δεν πηγαίνουν στο σχολείο, που πεθαίνουν από υποσιτισμό, θα δουν τα επόμενα χρόνια τη ζωή τους να βελτιώνεται! Δεκάδες σχολεία έχουν επικοινωνήσει μαζί μας ζητώντας να δείξουν το ντοκιμαντέρ στους μαθητές τους και τα μηνύματα που εξακολουθούμε να λαμβάνουμε από χιλιάδες συμπολίτες μας δίνουν ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας, αφού πολλοί από τους συνανθρώπους μας που ανταποκρίθηκαν είναι άνεργοι, συνταξιούχοι, φοιτητές ή μετανάστες, οι οποίοι επέλεξαν -παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι- να βοηθήσουν συνανθρώπους τους που ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας.

Μιλήστε μας για τη συνεργασία σας με τον ANT1 και τον Αντώνη Κανάκη.

Έλλη Θούα: Η συνεργασία μας με τον Αντώνη Κανάκη ήταν εξαιρετική. Δέχτηκε πολύ γρήγορα την πρότασή μας και αντεπεξήλθε με τον καλύτερο τρόπο και με το χιούμορ που τον χαρακτηρίζει στις δύσκολες συνθήκες εκεί. Ο σεβασμός με τον οποίο αντιμετώπισε τους κατοίκους του χωριού και οι συζητήσεις που έκανε μαζί τους δείχνουν πόσο έχει κατανοήσει τόσο τα προβλήματα των αναπτυσσόμενων χωρών όσο και τη φιλοσοφία και τον τρόπο δράσης της ActionAid. Δούλεψε με τους συνεργάτες του πολύ σκληρά για αρκετούς μήνες μετά το τέλος του ταξιδιού, ώστε να καταφέρει να παρουσιάσει αυτό το συγκλονιστικό και άρτιο ντοκιμαντέρ. Ο ANT1 από την πλευρά του αγκάλιασε πολύ ζεστά αυτή την προσπάθεια και υποστήριξε το εγχείρημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προβάλλοντάς το prime time και δεύτερη φορά. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ο Αντώνης κατάφερε να ευαισθητοποιήσει εκατομμύρια κόσμου και να περάσει, σε μια εποχή που το φαινόμενο του ρατσισμού και της ξενοφοβίας βρίσκεται σε έξαρση, το μήνυμα της ActionAid ότι η αλληλεγγύη δεν έχει ούτε χρώμα ούτε γεωγραφικά σύνορα και ότι αυτό που γίνεται σε κάποιο άλλο σημείο του πλανήτη μας,μας αφορά όλους.

Η διάκρισή σας φέτος στο θεσμό των Best Workplaces τι σημαίνει για σας και τους ανθρώπους σας; Θεωρείτε ότι θα ενισχύσει την εθελοντική προσφορά στην οργάνωση;

Γλυκερία Αράπη: Η διάκριση της ActionAid Ελλάς ως Best Workplace είναι καταρχάς η αναγνώριση των 30 επαγγελματιών που επιδεικνύουν ισχυρό κίνητρο και υπερηφάνεια για την εργασία τους. Η ομάδα των εργαζόμενων της ActionAid δίνει καθημερινά τον καλύτερό της εαυτό για να προσφέρει έργο που συμβάλλει ουσιαστικά στην ενδυνάμωση εκατομμυρίων συνανθρώπων μας οι οποίοι ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας. Ο σκοπός της εργασίας μας πλαισιώνεται από διαφανείς και δίκαιους κανονισμούς διοίκησης του ανθρώπινου δυναμικού, ενισχύοντας ένα ασφαλές, ευχάριστο και συντροφικό εργασιακό περιβάλλον. Η διάκριση είναι για εμάς επίσης πολύ σημαντική γιατί επιβεβαιώνει με τους καλύτερους όρους το χαρακτήρα της ActionAid ως επαγγελματικής οργάνωσης. Το εύρος του έργου της ActionAid, όπως και άλλων μικρότερων ή μεγαλύτερων ΜΚΟ, ναι μεν υποστηρίζεται σημαντικά από εθελοντές, χρειάζεται όμως και την εργασία ειδικευμένων επαγγελματιών που αναλαμβάνουν το σχεδιασμό, την υλοποίηση και την αξιολόγηση όλων των ενεργειών. Η ActionAid οφείλει προς τους επωφελούμενους του παγκόσμιου έργου της να στελεχώνεται από καταξιωμένους επαγγελματίες και να προσφέρει ένα αξιοπρεπές παραδειγματικό εργασιακό περιβάλλον που ενθαρρύνει τον κοινωνικό χαρακτήρα της αμειβόμενης εργασίας, τον ανθρωπισμό και την προσωπική ανάπτυξη.

Αναδημοσίευση από το τεύχος 41 του περιοδικού CSR Review.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ