Logos MUN: Η πρώτη συμπεριληπτική προσομοίωση Ηνωμένων Εθνών χωρίς κόστος συμμετοχής

Το Logos MUN, το πρώτο ελληνικό συνέδριο προσομοίωσης Ηνωμένων Εθνών με μηδενικό κόστος συμμετοχής που στοχεύει στην συμπερίληψη μαθητών και μαθητριών από όλα τα σχολεία, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 11-12 Νοεμβρίου στην Σχολή Μωραΐτη. Στο συνέδριο συμμετείχαν περισσότερα από 230 παιδιά από 27 δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της Αττικής και της επαρχίας. Παράλληλα, το τίμησαν με την παρουσία τους και απόφοιτοι της Σχολής Μωραΐτη όπως ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης (‘77) και ο Ευρωβουλευτής κ. Πέτρος Κόκκαλης (‘87).

Η πρωτοβουλία για τη διοργάνωση του συνεδρίου, αλλά και η υλοποίηση του, ανήκει σε 4 τελειόφοιτους μαθητές του IB της Σχολής Μωραΐτη (Αλέξης Παπαγιαννακόπουλος, Αλέξανδρος Κεντούρης, Αχιλλέας Σακελλαρίδης, Δημήτρης Δάφνος), οι οποίοι έχουν υπάρξει μέλη του Ομίλου Forensics του σχολείου και έχουν συμμετάσχει σε αντίστοιχα συνέδρια προσομοίωσης Ηνωμένων Εθνών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Στην τελετή έναρξης του συνεδρίου παρευρέθηκε ο νομικός σύμβουλος του Υπουργείου Επικρατείας κ. Χρήστος Τζαβάρας (‘80) και κατά τη διάρκεια του συνεδρίου απηύθυνε ομιλία αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου Νέων Ελλάδος (ΕΚΝΕ) και μίλησε ο κ. Jai Μέξης (‘08), συν-ιδρυτής της ΜΚΟ Odyssea, στο πλαίσιο ενός expert talk.

Σε έναν κόσμο όπου η προσβασιμότητα σε ευκαιρίες είναι περιορισμένη, το Logos MUN είναι το μοναδικό ανάλογο συνέδριο πανελληνίως με μηδενικό κόμιστρο συμμετοχής. Στόχος της οργανωτικής ομάδας ήταν να συμμετάσχει ένας ισορροπημένος αριθμός μαθητών τόσο από δημόσια όσο και από ιδιωτικά σχολεία της Αθήνας και της επαρχίας. Οι διοργανωτές του Logos MUN συνεργάστηκαν με το Ευρωκοινοβούλιο Νέων Ελλάδος (ΕΚΝΕ) χάρη στη συμμετοχή τους στις εθνικές αποστολές του οργανισμού. Μέσω της τεχνογνωσίας του ΕΚΝΕ, το Logos MUN περιέλαβε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του ΕΚΝΕ, των χορηγών Mononews, McCann Worldgroup και Δούνιας & ΣΙΑ και του τμήματος CAS (Creativity Activity Service) του διπλώματος International Baccalaureate (IB) της Σχολής Μωραΐτη. Το πρόγραμμα CAS έχει ως στόχο την ανάδειξη των μαθητών σε υπεύθυνους και ευαισθητοποιημένους πολίτες τόσο μέσω της συμμετοχής σε εθελοντικές δράσεις -στα πλαίσια της κοινωνίας των πολιτών (Service)- όσο και σε αθλητικές (Activity) και δημιουργικές (Creativity) δραστηριότητες.