Ελληνικό Βραβείο Επιχειριματικότητας

Τις τέσσερις ελληνικές επιχειρήσεις που θα λάβουν χρηματοδότηση εκκίνησης, καθοδήγηση και συμβουλευτική υποστήριξη ανακοίνωσε στα τέλη Απριλίου το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας, που χρηματοδοτεί ο Όμιλος Libra.

Το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας, που χρηματοδοτεί και διαχειρίζεται ο Όμιλος Libra εκ μέρους της Ελληνικής Πρωτοβουλίας (THI), βοηθά επιχειρηματίες από την Ελλάδα να ξεπεράσουν τα οικονομικά εμπόδια που τους έχουν παρουσιαστεί, ώστε να στήσουν τις επιχειρήσεις τους και να επιδοθούν στην αναζήτηση καινοτόμων επιχειρηματικών πλάνων. Συγκεκριμένα, ο Όμιλος Libra έχει δεσμευτεί για 5.000.000 ευρώ προς το βραβείο και, αρχικά προσέφερε χρηματοδότηση 500.000 ευρώ προς τις νικήτριες ιδέες του τρέχοντος έτους. Ωστόσο, προκρίθηκε τελικά η αύξηση του φετινού συνολικού ποσού χρηματοδότησης στις 575.000 ευρώ, καθόσον τα επιχειρηματικά πλάνα των νικητών ήταν εξαιρετικά ανταγωνιστικά, όσο και ελπιδοφόρα. Το επιπλέον ποσό χρηματοδότησης θα χορηγηθεί από τον Όμιλο Jalouise Pty Ltd, άλλον έναν υποστηρικτή της Ελληνικής Πρωτοβουλίας.

Οι μεγάλοι νικητές

Με βάση την ανακοίνωση του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας, οι νικητές για το 2013 είναι οι εξής:

1) Stella Mare: Η εταιρεία θα έχει σαν αντικείμενο τη φιλετοποίηση και επεξεργασία σαρδέλας και γαύρου ελληνικών θαλασσών, την ωρίμανση των δύο αυτών προϊόντων σε οικολογικό ξύδι και τη συντήρησή τους σε οικολογικό ελαιόλαδο, μαζί με πρόσθεση μπαχαρικών και μυρωδικών για το γευστικό αρωμάτισμα του προϊόντος. Η συγκεκριμένη εταιρεία θα λάβει χρηματοδότηση ύψους 190.000 ευρώ, ενώ αιτούντες ήταν οι Γιώργος Τεριζάκης και Αγγελική Τσιμπλή.

2) Corfu Living History Museum: Μουσειακή έκθεση εν είδει αυθεντικού παλαιού κερκυραϊκού αρχοντικού, όπου θα παρουσιάζεται η καθημερινή ζωή μιας τυπικής οικογένειας ευγενών του 19ου αιώνα, με κινούμενες ανθρώπινες φιγούρες, πραγματικές μυρωδιές και ήχους εκείνης της εποχής, ώστε ο επισκέπτης να «ταξιδεύει» στο παρελθόν, έχοντας μία ιδιαίτερη και ολοκληρωμένη εμπειρία. Η εταιρεία θα λάβει χρηματοδότηση εκκίνησης ύψους 145.000 ευρώ, ενώ αιτούντες ήταν η Αικατερίνη Ράντου και η Θεοδώρα Ευθυμίου.

3) Great Catering: Πρόκειται για μια νέα, καινοτόμο τεχνολογικά προηγμένη εταιρεία catering, η οποία θα εξυπηρετεί ιδιώτες, εταιρείες ή ιδιωτικές εκδηλώσεις. Τα μενού δεν θα είναι τυποποιημένα, καθώς θα παρασκευάζονται από δημιουργική ομάδα με καινοτόμες μεθόδους μαγειρικής και προετοιμασίας και θα εστιάζει τόσο στην παρουσίαση όσο και στην ικανοποίηση των προσωπικών προτιμήσεων των πελατών τους. Η εταιρεία θα λάβει χρηματοδότηση εκκίνησης ύψους 130.000 ευρώ, ενώ αιτούσα ήταν η Μαργαρίτα Βιτάλη Σαραντοπούλου.

4) RabT: Πρόκειται για μια εφαρμογή για smartphones και tablets, που επικεντρώνεται στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη κατηγορία του mobile video. Πιο συγκεκριμένα, το RabT προβάλλει μια σειρά από videos σχεδιασμένη ξεχωριστά για τον κάθε χρήστη. Το ποια video θα δει ο κάθε χρήστης υπολογίζεται με βάση έναν στατιστικό αλγόριθμο, ο οποίος αναλύει το προφίλ του και τη δυναμική αλληλεπίδραση που αυτός έχει με την εφαρμογή. Η εταιρεία θα λάβει χρηματοδότηση εκκίνησης ύψους 110.000 ευρώ, την οποία αιτήθηκαν οι Γιάννης Μπρούστας, Γιώργος Λέτζας και Λεωνίδας Γαρύφαλλος.

Με αφορμή την επιλογή των νικητών του Βραβείου, ο Διευθυντής του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας Jimmy Αθανασόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Οι κριτές εντυπωσιάστηκαν με τη δημιουργικότητα και την προοπτική των επιχειρηματικών πλάνων των νικητών. Όλες είναι ιδέες προσγειωμένες στην πραγματικότητα και στη χρηματοοικονομική ‘’σύνεση’’, στοιχεία που είναι ουσιώδη για την επιτυχία τους. Ελπίζουμε ότι η παρεχόμενη χρηματοδότηση και επιχειρηματική υποστήριξη θα βοηθήσει κάθε νικητή να επιτύχει τους στόχους
του».

Παρών στην εκδήλωση απονομής του Βραβείου ήταν ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Νότης Μηταράκης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Είναι για εμένα ιδιαίτερη χαρά και μεγάλη τιμή που βρίσκομαι μαζί σας εδώ απόψε. Σε μία εκδήλωση που συνδυάζει άριστα τη δυναμική της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με την προσφορά του εθελοντισμού. Θα ήθελα να συγχαρώ και την Ελληνική Πρωτοβουλία (Hellenic Initiative) και τον Όμιλο Libra για την αποψινή εκδήλωση, καθώς επίσης και τις εταιρείες στις
οποίες απονέμεται το Βραβείο και να σημειώσω ότι τέτοιες συνεργασίες δεν δρουν αθροιστικά, αλλά πολλαπλασιαστικά. Καθώς συνεγείρουν και κινητοποιούν και άλλους. Και είναι δουλειά της Πολιτείας να τις ενθαρρύνει και να τις ενδυναμώσει. Διότι στην παρούσα συγκυρία η ανάπτυξη θα έρθει από τον ιδιωτικό τομέα. Και για το σκοπό αυτό χρειαζόμαστε επενδύσεις: Μικρές, μεσαίες και μεγάλες. Χρειαζόμαστε ενίσχυση της επιχειρηματικότητας».

Οι νικήτριες ιδέες επιλέχθηκαν στη βάση του επιχειρηματικού τους πλάνου, εφόσον ανέδειξαν καινοτομία, δημιουργία θέσεων εργασίας, χρηματοοικονομική σύνεση, βιωσιμότητα και εταιρική ευθύνη. Πέραν της εταιρικής χρηματοδότησης, κάθε νικήτρια ιδέα θα λάβει επιχειρηματική υποστήριξη στην οποία θα περιλαμβάνονται: νομική και λογιστική κάλυψη, επικοινωνία και συμβουλευτική υποστήριξη στη μηχανογράφηση.

Επιπροσθέτως θα οριστεί ως μέντορας ένα υψηλά ειδικευμένο στέλεχος, προερχόμενο από μία εκ των εταιρειών του Ομίλου Libra, για καθέναν από τους τέσσερις νικητές. «Αυτοί οι επιχειρηματίες αντιπροσωπεύουν το μέλλον της Ελλάδος. Είμαστε υπερήφανοι για το κουράγιο και την αφοσίωσή τους στη δημιουργία ισχυρών επιχειρήσεων που θέτουν μία ισχυρή βάση για οικονομική αναγέννηση και ευημερία στην Ελλάδα και τους Έλληνες» συμπλήρωσε ο Ανδρέας Ν. Λιβέρης, που αποτελεί ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Πρωτοβουλίας.

Σημειώνεται πως το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας ιδρύθηκε το 2012 με σκοπό να βοηθήσει υφιστάμενους αλλά και νέους επιχειρηματίες να υλοποιήσουν νέες επιχειρηματικές ιδέες και να ξεπεράσουν τα προβλήματα που μαστίζουν την Ελλάδα. Ως πρωταρχικός υποστηρικτής του, ο Όμιλος Libra έχει δεσμευτεί για ποσό 5.000.000 ευρώ προς το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας, ώστε να ωθήσει τους Έλληνες επιχειρηματίες να υποστηρίξουν την κοινωνία τους και να προωθήσουν την οικονομική ανάπτυξη. Η εταιρεία επενδύσεων και ανάπτυξης ακινήτων Jalouise Pty Ltd με έδρα την Αυστραλία, συμβάλλει περαιτέρω με το ποσό των 500.000 δολαρίων στο πρόγραμμα των βραβείων.

Συνολικά, 838 άτομα πραγματοποίησαν εγγραφή στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας, ενώ 295 επιχειρηματικά σχέδια υποβλήθηκαν εντός της προθεσμίας. Η κριτική επιτροπή εξέτασε προσεκτικά κάθε επιχειρηματικό πλάνο πριν καταλήξει στην τελική επιλογή των δέκα φιναλίστ και των νικητών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ