Ίδρυμα Χατζηγάκη – Mataroa: Υλοποιούν Πρόγραμμα Ψηφιακού Εγγραμματισμού, για Γυναίκες από Ευάλωτες Ομάδες

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών στις 25 Νοεμβρίου, το Ίδρυμα Χατζηγάκη και η αστική μη-κερδοσκοπική εταιρεία Mataroa, με την υποστήριξη του Κέντρου για την Καταπολέμηση της Έμφυλης Βίας και των Πολλαπλών Διακρίσεων της Αντιδημαρχίας Πολιτικών Ισότητας, Αντιμετώπισης Διακρίσεων και Έμφυλης Βίας του Δήμου Αθηναίων, διοργάνωσαν το διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα εισαγωγής στην τεχνολογία «Coding Bees», σχεδιασμένο για γυναίκες άνω των 18 ετών προερχόμενες από ευάλωτες ομάδες.

 

Το διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Coding Bees», πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 25 και 26 Νοεμβρίου 2023, με 2 τετράωρα μαθήματα δια ζώσης στα οποία συμμετείχαν 16 γυναίκες. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενίσχυση των γυναικών σε θέματα τεχνολογίας και απευθύνεται σε γυναίκες προερχόμενες από ευάλωτες ομάδες, με ελάχιστη ή και καθόλου επαφή με την τεχνολογία. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

Στόχος του προγράμματος «Coding Bees» είναι οι συμμετέχουσες να συνειδητοποιήσουν ότι η τεχνολογία είναι ένα σημαντικό εργαλείο που μπορεί να βελτιώσει τη ζωή τους και να διευκολύνει την καθημερινότητα τους. Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων, οι συμμετέχουσες πλέον μπορούν να χρησιμοποιούν πρακτικές εφαρμογές τεχνολογίας σε όλες τις συσκευές τους (smartphone, tablet, ηλεκτρονικούς υπολογιστές). Επίσης, μπορούν να περιηγούνται με ασφάλεια και αυτοπεποίθηση στο διαδίκτυο, αναγνωρίζουν και να προστατεύονται από κινδύνους και να αναγνωρίζουν τις ψευδείς ειδήσεις.

 

Στο πλαίσιο του προγράμματος και της συνεργασίας, η Γ.Γ. του Ιδρύματος Χατζηγάκη, Ελισάβετ Σ. Χατζηγάκη, ανέφερε σχετικά: «Ο Νοέμβριος είναι μήνας ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης, εκπαίδευσης, κινητοποίησης για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και την προαγωγή της έμφυλης ισότητας. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι καθώς μέσα από την διευρυμένη συνεργασία μας με την Mataroa, συμβάλλουμε από κοινού με στόχο να προάγουμε το δικαίωμα της ισότιμης και ομαλής επανένταξης στο κοινωνικό σύνολο μέσα από την διεύρυνση του γνωστικού υποβάθρου και του ψηφιακού εγγραμματισμού γυναικών που προέρχονται από ευάλωτες ομάδες.»

 

Ο Αντώνης Παπαδόπουλος, συνιδρυτής του Mataroa, τονίζει την σημασία της Ημέρας Εξάλειψης Βίας κατά των Γυναικών και αναφέρει πως «τα προγράμματα του Mataroa, αναδεικνύουν την τεχνολογική εκπαίδευση και την ψηφιακή ενδυνάμωση των γυναικών ως κλειδί για δίκαιες κοινωνίες. Χαιρόμαστε για την συνεργασία με το Ίδρυμα Χατζηγάκη στον κοινό στόχο να συμβάλλουμε στην ενίσχυση των γυναικών και την προαγωγή της ισότητας. Ευχαριστούμε θερμά το Κέντρο για την Καταπολέμηση της Έμφυλης Βίας και των Πολλαπλών Διακρίσεων της Αντιδημαρχίας Πολιτικών Ισότητας για το πολύτιμο έργο του και για την εμπιστοσύνη που μας δείχνει στην υλοποίηση στοχευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων».

 

Με τη σειρά της η Αντιδήμαρχος Πολιτικών Ισότητας, Αντιμετώπισης Διακρίσεων και Έμφυλης Βίας του Δήμου Αθηναίων, Κατερίνα Θ. Κατριβάνου ανέφερε: «στο Δήμο Αθηναίων δεν χάνουμε ευκαιρίες να ενισχύουμε τις συμμαχίες μας για να κάνουμε το μήνυμα του αγώνα που δίνουμε καθημερινά για την εξάλειψη της έμφυλης βίας και των πολλαπλών διακρίσεων πιο ηχηρό. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη, για το γεγονός ότι στις 25 και 26 Νοεμβρίου συμπράττουμε με την αστική μη-κερδοσκοπική εταιρεία Mataroa και το Ίδρυμα Χατζηγάκη προκειμένου να ενισχύσουμε τις ψηφιακές δυνατότητες των γυναικών και μέσω αυτής της επιμόρφωσης να τις ενδυναμώσουμε ώστε να πιστέψουν στον εαυτό τους και τις δυνατότητες τους, σε ό,τι και να κάνουν. Αυτό το μήνα πραγματοποιούμε και άλλες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε θέματα έμφυλης βίας και πολλαπλών διακρίσεων. Όμως, πέρα από τις επετειακές υπενθυμίσεις, να γνωρίζετε ότι αυτά τα τέσσερα χρόνια δουλέψαμε σκληρά και βάλαμε γερές βάσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε πληγώνει τις ευκαιρίες για μια ισότιμη και αλληλέγγυα κοινωνία. Ελπίζω και εύχομαι αυτή η προσπάθεια να συνεχιστεί μέχρι να εξασφαλίσουμε μια Αθήνα χωρίς έμφυλη βία, μια Αθήνα χωρίς διακρίσεις».

 

Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι συμμετέχουσες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν προσωπικές ιστορίες και συμβουλές από δύο γυναίκες που εργάζονται στον τομέα της τεχνολογίας, την κ. Carmen Trisnevschi από την HP Hellas και την κ. Άρια Μηναΐδη, Deep Learning Engineer από την Synthetica. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με την υποστήριξη των: HP Hellas, Cosmodata Hardware and IT Solutions, ΩΜΕΓΑ Ρύζια ‘Οσπρια, Fisi Foods και της Synthetica.

 

Το πρόγραμμα Coding Bees, σχεδιάστηκε το 2022 από Mataroa, με την υποστήριξη του Google.org, τον φιλανθρωπικό βραχίονα της Google και υλοποιήθηκε για πρώτη φορά σε 6 ελληνικές πόλεις με περισσότερες από 360 συμμετέχουσες.