Miele: Βραβεύεται για 2η φορά με το Γερμανικό Βραβείο Βιωσιμότητας

Η Miele, εταιρεία με ηγετική θέση στον κλάδο των premium οικιακών συσκευών, τιμήθηκε με το βραβείο “German Sustainability Award 2023”, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου στο Ντισελντορφ της Γερμανίας. Για δεύτερη φορά μετά το 2014, η οικογενειακή επιχείρηση σημείωσε εντυπωσιακή επίδοση ως η πιο βιώσιμη εταιρεία της χρονιάς, με γνώμονα τη στρατηγική και τη δράση της για βιωσιμότητα σε όλα τα επίπεδα, ξεχωρίζοντας έτσι στη νέα κατηγορία των βραβείων “Οικιακές συσκευές”. Η επιτυχία αυτή, οφείλεται τόσο στα προϊόντα με 20ετή μέσο όρο ζωής, στην παραγωγή με εξοικονόμηση πόρων, στην έμπρακτη υπευθυνότητα απέναντι στις αλυσίδες εφοδιασμού, στα μέτρα που αποσκοπούν στην εξοικονόμηση CO2, όσο και στους εργαζόμενους της εταιρείας.

Αναφερόμενη στην βράβευση, η Rebecca Steinhage, Εκτελεστική Διευθύντρια για τους Ανθρώπινους Πόρους και τις Εταιρικές Υποθέσεις δήλωσε: “Αυτό το νέο και σημαντικό βραβείο επιβεβαιώνει την επιδίωξη για μια ολιστική στρατηγική βιωσιμότητας και τις προσπάθειές να προωθήσουμε τη δέσμευσή μας με συνέπεια“. Από την πρώτη βράβευση το 2014 μέχρι σήμερα, η εταιρεία έδωσε ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και στην εξοικονόμηση πόρων, με στόχο τη δημιουργία κυκλικής οικονομίας για τις οικιακές συσκευές. “Στόχος μας είναι, όλα τα  να υλικά που χρησιμοποιούνται στις συσκευές μας να επαναχρησιμοποιούνται“, συμπληρώνει η Steinhage, η οποία  εκπροσώπησε τη Miele στην τελετή βράβευσης.

Το Γερμανικό Βραβείο Βιωσιμότητας τιμά, όχι μόνο τους στόχους που έχει θέσει η εταιρεία, αλλά κυρίως τις επιτυχίες στην έως τώρα πορεία της. Σημαντικό μερίδιο σε αυτή την επιτυχία αποδίδεται στα ίδια τα προϊόντα και την πολυχρηστικότητα τους: “Οι συσκευές μας δεν είναι αποδοτικές μόνο στο πρόγραμμα Eco, αλλά αποδεδειγμένα εξοικονομούν ενέργεια σε όλα τα προγράμματα“, τονίζει ο Christoph Wendker, Αντιπρόεδρος Εταιρικής Βιωσιμότητας και Κανονιστικών Υποθέσεων – υπεύθυνος για τη στρατηγική βιωσιμότητας της εταιρείας.

Η προστασία του κλίματος και η κυκλική οικονομία βρίσκονται στο επίκεντρο της στρατηγικής βιωσιμότητας της Miele.

Παράλληλα με τα προϊόντα, αυτό που ξεχώρισε την εταιρεία για τη βράβευση της, είναι η ακόμα μεγαλύτερη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Από το 2021 η Miele έχει ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα στο σύνολο της λειτουργίας της και καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για την περαιτέρω μείωση των εκπομπών. Όλες οι μονάδες παραγωγής της, όχι μόνο χρησιμοποιούν ενέργεια από πράσινες πηγές, αλλά και συλλέγουν τη δική τους ενέργεια και θερμότητα από φωτοβολταϊκές και γεωθερμικές εγκαταστάσεις ή βρίσκονται στη διαδικασία δημιουργίας τέτοιων εγκαταστάσεων. Οι εκπομπές CO2 μειώνονται στην αλυσίδα εφοδιασμού μέσω της χρήσης πράσινου χάλυβα και πράσινου αλουμινίου, όπου η παραγωγή χρησιμοποιεί φιλικές προς το περιβάλλον πηγές ενέργειας. Η μετάβαση σε ηλεκτρικά οχήματα και οχήματα που κινούνται με υδρογόνο στον στόλο των οχημάτων της, αποτελεί ακόμα μια ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση.

Προκειμένου να επιτύχει τον στόχο μιας πλήρως κυκλικής οικονομίας, η Miele έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει διάφορες ενέργειες, όπως την επισκευή και επαναχρησιμοποίηση παλαιών συσκευών και υλικών.  Η ανακύκλωση είναι ένα από τα βασικά προγράμματα που εφαρμόζονται για την επίτευξη αυτού του στόχου: γίνεται ήδη χρήση ανακυκλωμένων πλαστικών, ενώ έχουν αναπτυχθεί νέες διαδικασίες παραγωγής για τη μείωση των υλικών.

Άλλος ένα πυλώνας που κατέχει κεντρική θέση στην ατζέντα της Miele, είναι η κοινωνική υπευθυνότητα. Αυτό ισχύει τόσο για την αλυσίδα εφοδιασμού όσο και για τους περισσότερους από 23.000 εργαζόμενους του ομίλου Miele. Ενδεικτικά, η Miele είναι μία από τις λίγες εταιρείες στη Γερμανία που είναι πιστοποιημένη σύμφωνα με το διεθνές κοινωνικό πρότυπο SA8000. Έχει τεθεί σε εφαρμογή, τόσο σε επίπεδο εταιρείας όσο και προμηθευτών η υποχρέωση να συµµορφώνονται µε το πρότυπο αυτό, ενώ έχουν υιοθετηθεί κώδικες δεοντολογίας που καλύπτουν τα ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα.