UN Global Compact Network Greece: Η επίτευξη των SDGs για την κλιματική αλλαγή απαιτεί συνέργειες, συνοχή και ταχύτητα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, χθες, η εκδήλωση του UN Global Compact Network Greece Forward Faster. Κλιματική Αλλαγή: Μια πολυδιάστατη πρόκληση” στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας με περισσότερες από 80 συμμετοχές. Η εκδήλωση διασύνδεσε εκπροσώπους της Κυβέρνησης, των Ηνωμένων Εθνών, των επιχειρήσεων, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών με σκοπό αφενός να τονιστεί η επιτακτική ανάγκη για άμεση και συλλογική δράση για την επίτευξη των Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, καθώς βρισκόμαστε στο μέσο της διαδρομής μέχρι το 2030, και αφετέρου να ενισχύσει τον ουσιαστικό διάλογο και τις συνέργειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης περιλάμβανε ομιλίες υψηλού επιπέδου με την κ. Ιουλία Τσέτη, Πρόεδρο ΔΣ του UN Global Compact Network Greece, να επισημαίνει στην εναρκτήρια ομιλία της μεταξύ άλλων ότι «πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά την κλιματική δικαιοσύνη η οποία επηρεάζει ήδη τη βιοποικιλότητα και τους πολιτισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα ταμεία και οι ρυθμίσεις χρηματοδότησης που έχουν δημιουργηθεί είναι ένα βασικό αλλά όχι επαρκές βήμα για τη λύση του προβλήματος. Οι συνεργασίες μεταξύ των επιχειρήσεων καθίστανται περισσότερο αναγκαίες από ποτέ ώστε να ανταλλάσσουν καλές πρακτικές και να εμβαθύνουν στην ενσωμάτωση των Δέκα Αρχών του UN Global Compact».

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, κατά την ομιλία του, τόνισε πως «το καλύτερο επιχείρημα έναντι αυτών που αντιστέκονται στις πολιτικές για την κλιματική κρίση είναι πως οι καθαρές τεχνολογίες κοστίζουν φθηνότερα και έχουν κάθε είδους μακροπρόθεσμα πλεονεκτήματα για την ανθρωπότητα, για εμάς τους ίδιους, την κοινωνία μας και τις τοπικές κοινωνίες».

 

Ο κ. Αλέξης Πατέλης, Επικεφαλής Οικονομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού, σημείωσε ότι «οι πιο πράσινες και πιο ανθεκτικές επιχειρήσεις ισοδυναμούν με μια πιο πράσινη και πιο ανθεκτική οικονομία. Η υιοθέτηση φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών δεν είναι μια τυπική υποχρέωση, αλλά μια επένδυση τόσο στην ίδια την επιχείρηση όσο και στο μέλλον μας σαν κοινωνία».


Ενώ, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, κ. Ευάγγελος Σέκερης, χαιρετίζοντας την εκδήλωση ανέφερε πως «Είναι επιβεβλημένο, τα ζητήματα της κλιματικής δικαιοσύνης, της χρηματοδότησης της βιώσιμης ανάπτυξης και της αναμόρφωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, που προβάλλονται από τις χώρες του παγκόσμιου Νότου, να μας απασχολούν έντονα. Οι προεκτάσεις της κλιματικής αλλαγής στην σταθερότητα μιας χώρας και μιας ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής είναι ένα ζήτημα που η Ελλάδα έχει επιλέξει να αναδείξει ως μία από τις προτεραιότητες της, για την επικείμενη θητεία της χώρας ως εκλεγμένου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το 2025 και 2026».

 

Από την πλευρά της η κ. Παναγιώτα Λαμπροπούλου, Executive Director του UN Global Compact Network Greece, μίλησε για το σημαντικό έργο που έχει επιτελέσει ο φορέας στα τρία χρόνια λειτουργίας του, παρέχοντας μια σειρά από δυνατότητες υποστήριξης των δράσεων βιώσιμης ανάπτυξης των επιχειρήσεων στο πλαίσιο των Δέκα Αρχών του UN Global Compact και των SDGs.

Κατά τη διάρκεια της πολυσυμμετοχικής συζήτησης που διεξήχθη με επίκεντρο τις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής και το ρόλο των επιχειρήσεων στην αντιμετώπισή τους, ο Υπουργός Επικρατείας, κ. Άρης Σκέρτσος, ανέφερε πως «η χώρα μας έχει πετύχει πολλά στον τομέα της ενεργειακής αυτονομίας. Βρισκόμαστε στην έβδομη θέση παγκοσμίως στο ενεργειακό μίγμα, ενώ στόχος μας είναι, μέσα από πολλαπλές παρεμβάσεις, καθαρά μέσα μεταφοράς και κίνητρα για τις επιχειρήσεις, ως το 2028 να φτάσουμε το 80% στη χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας».

 

Οι εκπρόσωποι επιχειρήσεων-μελών του UN Global Compact Network Greece που συμμετείχαν στον διάλογο, πιο συγκεκριμένα η κ. Έλενα Αθουσάκη, Chief Sustainability Officer του Ομίλου Motor Oil σημείωσε ότι «για την επίτευξη του περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας σε 1,5 °C, απαιτείται ταχύς μετασχηματισμός του ενεργειακού συστήματος. Η ενεργειακή μετάβαση προϋποθέτει σημαντικές επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στις υποδομές, στην αποδοτικότητα και στις δεξιότητες. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ισχυρή διεθνής συνεργασία με συντονισμένες δράσεις μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο, εύρωστο και εφαρμόσιμο παγκόσμιο πλαίσιο προσαρμογής» και ο κ. Αχιλλέας Ιωακειμίδης, Διευθυντής Βιώσιμης Ανάπτυξης της ΔΕΗ Α.Ε.,  από πλευρά του, εξέφρασε τη μεγάλη χαρά με την οποία η ΔΕΗ συμμετέχει στην πρωτοβουλία Forward Faster του  UN Global Compact Greece για την κλιματική αλλαγή, τονίζοντας πως «η ΔΕΗ έχει αναγνωρίσει εδώ και χρόνια ότι μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην ενεργειακή μετάβαση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ήδη, η υλοποίηση της στρατηγικής της για σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων σε συνδυασμό με σημαντικές επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα. Ο Όμιλος έχει δεσμευθεί να υποβάλει επιστημονικά τεκμηριωμένους βραχυπρόθεσμους στόχους μείωσης των εκπομπών και στόχο για καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2040 στο πλαίσιο του SBTi».

Στον επείγοντα χαρακτήρα της ανάληψης δράσεων αναφέρθηκε ο κ. Ανδρέας Παπανδρέου, Καθηγητής Περιβαλλοντικών Οικονομικών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπογραμμίζοντας ότι «το 2023 αποτελεί το έτος απολογισμού για την παγκόσμια δράση απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Παρά την πρόοδο από τη Συμφωνία του Παρισιού του 2015 που αναδεικνύει τις δυνατότητές μας, υπολείπεται ακόμη πολύ για την επίτευξη των στόχων. Μένει ελάχιστος χρόνος. Στα χέρια μας είναι να προστατεύσουμε τον πλανήτη και το μέλλον μας» ενώ ο κ. Δημήτρης Καραβέλλας, Γενικός Διευθυντής της WWF Ελλάς, εστίασε μεταξύ άλλων στην ανάγκη μετάβασης στην καθαρή ενέργεια, λέγοντας πως «η επιστήμη είναι σαφής. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης προϋποθέτει πρωτίστως την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, την στροφή στην καθαρή ενέργεια και την εξοικονόμηση. Παράλληλα, πρέπει να επενδύσουμε σε δράσεις προσαρμογής στις ραγδαίες αλλαγές που ήδη ζούμε. Μένει να δούμε αν κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και πολίτες μπορούμε να ανταποκριθούμε στην τεράστια αυτή πρόκληση».

Τέλος, σημειώνεται ότι η δημοσιογράφος κ. Μαρία Νικόλτσιου ήταν συντονίστρια της εποικοδομητικής εκδήλωσης.