Climathon Αγίας Παρασκευής: Οι νέοι συνεργάζονται και προτείνουν λύσεις για τη βιώσιμη διαχείριση του νερού

Με μεγάλη επιτυχία και τη συμμετοχή νέων, οι οποίοι εργάστηκαν σε 8 ομάδες εργασίας, πραγματοποιήθηκε το Climathon Αγίας Παρασκευής, ένας διαγωνισμός καινοτόμων ιδεών με βασικό στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα βιώσιμης διαχείρισης νερού και την κλιματική αλλαγή. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος το Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου 2023.

 

Το Climathon Αγίας Παρασκευής διοργανώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων σε συνεργασία με το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, τη Μονάδα Αειφόρου Ανάπτυξης – ΕΚ ΑΘΗΝΑ και τον  Δήμο Αγίας Παρασκευής, υπό την αιγίδα του Πράσινου Ταμείου και με την υποστήριξη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του έργου LIFE IP AdaptInGR. Δύο μέρες νωρίτερα, την Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε μία ημερίδα για τις καλές πρακτικές διαχείρισης των υδάτων στον ίδιο χώρο, συγκεντρώνοντας ακαδημαϊκούς, ειδικούς επιστήμονες, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, καινοτόμους ηγέτες του κλάδου, πολίτες και νέους, οι οποίοι μοιράστηκαν ιδέες, απόψεις και βέλτιστες πρακτικές που αφορούν το θέμα.

 

Η πρόκληση του Climathon Αγίας Παρασκευής 2023 είχε θέμα: «Νερό, Φύση και Άνθρωπος». Οι συμμετέχοντες αναζήτησαν λύσεις που σχετίζονται με τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, τη φύση και τη βιοποικιλότητα στην πόλη, τα οφέλη ή/και την ενεργό συμμετοχή των πολιτών και των επισκεπτών της Αγίας Παρασκευής για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της πόλης. Η πρόκληση ακολούθησε τη γραμμή της Νέας Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Bauhaus, η οποία επιδιώκει να επανασχεδιάσει πόλεις ανθεκτικές στην Κλιματική Αλλαγή και ταυτόχρονα να τις καταστήσει πρότυπα Βιωσιμότητας, Καλαισθησίας και Ενσωμάτωσης.

 

Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν τις εισηγήσεις ακαδημαϊκών, ερευνητών και επαγγελματιών του χώρου και εργάστηκαν, με σκοπό να αναπτύξουν καινοτόμες και έξυπνες λύσεις. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, πραγματοποιήθηκαν δύο εργαστήρια και ακόμα δύο παρουσιάσεις, ενώ μία ομάδα μεντόρων υποστήριξαν τους συμμετέχοντες στην παρουσίαση των ιδεών τους.

 

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου διακρίθηκαν τρεις ομάδες, οι οποίες έλαβαν και τα νικητήρια έπαθλα. Η 1η ομάδα, «The Rain Project», παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο συλλογής βρόχινου νερού σε πολυκατοικίες με στόχο τη χρήση αυτού στο καζανάκι της τουαλέτας, καθώς και σε ορεινές περιοχές με μεγάλη κλήση (π.χ. δασικές εκτάσεις) με στόχο τον περιορισμό απορροής του νερού προς την πόλη και τη χρήση αυτού σε περίπτωση πυρκαγιάς. Η 2η ομάδα, «H2All», πρότεινε την κατασκευή μιας πλατφόρμας με κοινωνικό χαρακτήρα, η οποία θα περιέχει μετρητές για την εκτίμηση του υδατικού αποτυπώματος, προτείνοντας λύσεις και κίνητρα για τη μείωσή του σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ, ενώ παράλληλα θα εκπαιδεύει τους χρήστες για την ορθή χρήση του νερού. Η 3η ομάδα, «AquaGuard», παρουσίασε τη δημιουργία μιας εφαρμογής η οποία θα περιέχει έναν χάρτη με περιοχές όπου δίνεται η δυνατότητα για κομποστοποίηση, ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών, λίστα εκδηλώσεων επιμόρφωσης για τη διαχείριση νερού, καθώς και συμβουλές για καλές πρακτικές. Η εφαρμογή θα δίνει κίνητρα στους χρήστες μέσω της συλλογής experience points.

 

Οι δύο εκδηλώσεις διοργανώθηκαν στο πλαίσιο του έργου: «Ενέργειες Πληροφόρησης και Επικοινωνίας» της Γενικής Γραμματείας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, το οποίο στοχεύει στην παροχή αποτελεσματικής πληροφόρησης, την προώθηση της ενεργούς συμμετοχής και τη διάχυση καλών πρακτικών. Τα προγράμματα και τα σχέδια που υλοποιούνται στο πλαίσιο του έργου εντάσσονται στο «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014 – 2020 και συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020.  Περισσότερες πληροφορίες για το έργο είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του: www.zoumeydanika.gr.