Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Το περιβάλλον και η προστασία του αλλά και η ανάδειξη και εφαρμογή καλών πρακτικών για την προστασία του, δεν αποτελούν πρόσφατο ζήτημα. Από το 1972, όταν η ολομέλεια των Ηνωμένων Εθνών συνεδρίασε για πρώτη φορά με κεντρικό θέμα το περιβάλλον και την προστασία του, είχε καταστεί σαφές πως το περιβάλλον αποτελούσε μείζον ζήτημα για τον πλανήτη. Η συγκεκριμένη συνεδρίαση συνέπεσε ημερολογιακά με την 5η Ιουνίου και καθιερώθηκε ως η παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος.

Η πρώτη φορά που τιμήθηκε σε κοινή και παγκόσμια κλίμακα η συγκεκριμένη ημέρα είναι το 1973. Αξίζει να σημειωθεί πως η ημέρα περιβάλλοντος κάθε έτος έχει και ένα διαφορετικό θεματικό τίτλο ο οποίος και πλαισιώνεται από ανάλογες ενέργειες.  Αξίζει επίσης να τονιστεί πως κάθε χρόνο επιλέγεται και μία διαφορετική πόλη στον κόσμο η οποία αποτελεί και το επίκεντρο των εκδηλώσεων.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα John McCormick « ο εορτασμός της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος που στιγμάτισε περισσότερο τον κόσμο, ήταν χωρίς αμφιβολία αυτός στη Στοκχόλμη (σ.σ η πρώτη επίσημη εκδήλωση) , καθώς ήταν η πρώτη φορά που όλες οι διαστάσεις (πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές) της παγκόσμιας περιβαλλοντικής κρίσης τέθηκαν σε διαπραγμάτευση και πάρθηκαν αποφάσεις που έχουν καθορίσει τις πολιτικές και τις ενέργειες για την προστασία και τη διάσωση του περιβάλλοντος μέχρι και σήμερα».  Αξίζει να σημειωθεί πως στον πρώτο επίσημο εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος συντάχθηκε και συμφωνήθηκε μία πρώτη παγκόσμια συνθήκη για την προστασία και τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος η οποία και περιλαμβάνει 26 αρχές. Η συγκεκριμένη συνθήκη έμεινε γνωστή ως η Συνθήκη της Στοκχόλμης και αποτελεί μέχρι και σήμερα σημείο αναφοράς για τις πρακτικές και τις δράσεις που αφορούν το περιβάλλον.

Το θέμα της εφετινής 40ης επετείου για το περιβάλλον έχει τίτλο Think.Eat.Save, και έχουν προγραμματιστεί δράσεις που αφορούν την κατασπατάληση των διατροφικών πόρων του πλανήτη, αλλά και τρόπους κατανάλωσης οι οποίοι περιορίζουν σημαντικά τα απόβλητα και τους ρύπους.