Παρουσιάστηκαν την Τετάρτη 12/06/2013 σε Συνέντευξη Τύπου η οποία έλαβε χώρα στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, οι σημαντικότερες εκδηλώσεις του Συνεδρίου και ανακοινώθηκε ο πρώτος κατάλογος με τα 7 σε μεγαλύτερο κίνδυνο μνημεία της Ευρώπης του ομώνυμου προγράμματος της Europa Nostra. Τα βραβεία έχουν την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και συνδιοργανώνονται με την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού, αντιπρόσωπο της Europa Nostra στην Ελλάδα.
Σημαντική είναι η θέση της Europa Nostra για το Τατόι, που είχε συμπεριληφθεί στον αρχικό κατάλογο των 14 προεπιλεχθέντων μνημείων και όπως σημείωσε ο κύριος Κώστας Καρράς, Αντιπρόεδρος EUROPA NOSTRA, Iδρυτής ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού: «Το Τατόι αποτελεί μία πολύ ιδιαίτερη περίπτωση, δεδομένης αφ’ ενός της τεράστιας σημασίας του για τα 4 εκατομμύρια πολιτών της Αθήνας και αφ’ ετέρου της αναγνώρισης της σημασίας του εκ μέρους του Ελληνικού Κράτους, το οποίο έχει χαρακτηρίσει το Τατόι ως προστατευόμενη περιοχή, με πρόταση της Ελληνικής Εταιρείας το 2003. Έκτοτε έχουν εκτελεσθεί διάφορα αποσπασματικά αναστηλωτικά έργα, κυρίως μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, στα πλαίσια του οποίου το 15-20% της εθνικής συγχρηματοδότησης μπορεί να καλύπτεται με μακροχρόνιο δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Αυτό συμβαίνει ήδη στο Τατόι, για παράδειγμα, σε σχέση με την συντήρηση και φύλαξη αντικειμένων ιστορικής ή καλλιτεχνικής αξίας. Τα συνεχιζόμενα προβλήματα σε σχέση με το Τατόι προέρχονται, όπως δήλωσε η ελληνική μας αντιπροσωπεία, από την οικονομική στενότητα και την διοικητική αβεβαιότητα».
Ο κατάλογος με τα 7 σε μεγαλύτερο κίνδυνο μνημεία περιλαμβάνει το Ρωμαϊκό Αμφιθέατρο στο Δυρράχιο της Αλβανίας, τη νεκρή ζώνη στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας στην Κύπρο, τις οχυρώσεις του Βωμπάν του 17ου αιώνα στην πόλη Μπριανσόν στη Γαλλία, την αναγεννησιακή μονή του San Benedetto Po στην Ιταλία, το μοναστήρι του 15ου αιώνα στην πόλη Σετούμπαλ της Πορτογαλίας, το ιστορικό τοπίο του ορυχείου της Ρόζια Μοντάνα στη Ρουμανία και την Αρμένικη Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στη Μαρντίν της Τουρκίας.
Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου χαιρέτησε ο κ. Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, Επικεφαλής του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα μέσω γραπτής του δήλωσης την οπόια και ανέγνωσε ο κύριος Κώστας Καρράς.
Ομιλίες απεύθυναν οι:
– Χριστίνα Καραιτίδη αντί του κυρίου Πάνου Καρβούνη, Επικεφαλή της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
– Κώστας Καρράς, Αντιπρόεδρος EUROPA NOSTRA, Iδρυτής ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού
– Denis de Kergorlay, Eκτελεστικός Πρόεδρος EUROPA NOSTRA
– Sneska Quaedvlieg-Michailovic, Γενική Γραμματέας EUROPA NOSTRA
– Guy Clausse, Διευθυντής – Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων
– Γιάννης Μιχαήλ, Πρόεδρος ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού.
Μεταξύ των πολλών και σημαντικών δραστηριοτήτων που ανακοινώθηκε ότι θα πραγματοποιηθούν αυτές τις 4 ημέρες είναι:
• Τελετή Απονομής του βραβείο Grand Prix 2012 Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς για την αναστήλωση του κτιρίου Αβέρωφ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 14 Ιουνίου και ώρα 20.00 στο κτίριο Αβέρωφ.
• Παρουσίαση των φετινών νικητών των βραβείων στο Μουσείο Μπενάκη, όπου θα πραγματοποιηθούν επίσης τα εγκαίνια της έκθεσης και η παρουσίαση του βιβλίου «Αθηναϊκές Κατοικίες του Μοντέρνου Κινήματος», το Σάββατο, 15 Ιουνίου, στις 11:15 και 15:15 αντίστοιχα, στο Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς. Η καταγραφή των κτηρίων του Μοντέρνου Κινήματος, η σχετική έκδοση και η σχετική φωτογραφική έκθεση πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού με αντικείμενο την «Προστασία και ανάδειξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της δεκαετίας του 1930 (Μοντέρνο Κίνημα) του Δήμου Αθηναίων». Τα χαρακτηριστικά αυτά δείγματα κατοικιών της δεκαετίας του 1930, τα οποία σώζονται στο κέντρο της Αθήνας και τις συνοικίες της, αποτελούν τεκμήρια της νεότερης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της πρωτεύουσας – ελάχιστα όμως από τα κτήρια αυτά έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα. Η έρευνα αυτή πιθανόν να αποτελεί και τη μόνη συστηματική προσπάθεια καταγραφής κτηρίων του Μοντέρνου Κινήματος στη χώρα μας, και τα αποτελέσματά της είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα www.modmovathens.gr
• Συνέντευξη Τύπου, την Κυριακή, 16 Ιουνίου και ώρα 11:00, στο Μουσείο της Ακρόπολης, στο
πλαίσιο της 50ης Επετειακής Γενικής Συνέλευσης, με ομιλητές την κυρία Ανδρούλλα Βασιλείου, Επίτροπο Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τοv Maestro Placido Domingo, Πρόεδρο της Europa Nostra, την κυρία Ανδρούλλα Βασιλείου, Επίτροπο Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον Κώστα Καρρά, Αντιπρόεδρο της Europa Nostra και Ιδρυτή της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού.
Καταληκτική και κορυφαία εκδήλωση του Συνεδρίου αποτελεί η Τελετή Απονομής των Βραβείων Ευρωπαϊκής Πολιτισμικής Κληρονομιάς 2013. Η εκδήλωση της Τελετής Απονομής θα πραγματοποιηθεί στο Ηρώδειο, στις 16 Ιουνίου, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος θα παραστεί στην εκδήλωση, και με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Γενική Διεύθυνση Πολιτισμού και Εκπαίδευσης στις Βρυξέλλες) της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Η τελετή απονομής των βρεβαίων αποτελείται όπως ανακοινώθηκε από δύο μέρη. Αναλυτικότερα:
A΄ Μέρος: Στο πρώτο μέρος θα πραγματοποιηθεί η απονομή των βραβείων, από την Επίτροπο Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας κυρία Ανδρούλλα Βασιλείου, και τον παγκοσμίου φήμης τενόρο και Πρόεδρο της Europa Nostra, Maestro Placido Domingo. Επίσης, θα ανακοινωθούν τα 7 έργα Grand Prix από τα 30 έργα που προκρίθηκαν, καθώς και το Βραβείο Κοινού (Public Choice Award). Η Τελετή Απονομής, αποτελεί μία πραγματική Ωδή στην Ευρώπη και τον Πολιτισμό.
Το ενδιαφέρον για τη φετινή Τελετή Απονομής μεγιστοποιείται από τη βράβευση της χώρας μας η οποία απέσπασε δύο βραβεία: Το κεντρικό κτίριο των Προπυλαίων της Ακρόπολης βραβεύεται στην κατηγορία της «Συντήρησης» και η Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως τιμάται με το βραβείο «Συνολικής Προσφοράς». Τα δύο αυτά έργα είναι επίσης υποψήφια για τα βραβεία Grand Prix.
Β΄ Μέρος: «Άνθρωπος και Φύσις. Από τον Όμηρο στον Ελύτη». Mουσικό & Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα. Συμμετέχουν: Διονύσης Σαββόπουλος, Μαρία Φαραντούρη, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Λυκούργος Αγγελόπουλος, Χάρης Λαμπράκης, Συγκρότημα Εν Χορδαίς. Η μουσική διεύθυνση είναι του Τάκη Φαραζή. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Λυδία Κονιόρδου.
Την Τελετή Απονομής μπορεί να παρακολουθήσει το ευρύ κοινό με την αγορά εισιτηρίου, από τα εκδοτήρια του Φεστιβάλ Αθηνών (τα εισιτήρια είναι διαθέσιμα από την 1η Ιουνίου. Τιμές εισιτηρίων: €10 και €5). Τα έσοδα θα διατεθούν για τη διάσωση του Βυζαντινού Πύργου της Οινόης στον Μαραθώνα.
Η DIRECTION ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ Α.Ε είναι μεταξύ των χορηγών επικοινωνίας της διοργάνωσης.