Πόρτο και Kaizen Gaming ανοίγουν το Στάδιο Ντράγκαο στους φιλάθλους με αισθητηριακές διαταραχές

: από αριστερά προς δεξιά: Η Πρόεδρος της Σχολής Υγείας του Πολυτεχνείου του Πόρτο, Δρ. Κριστίνα Προυντένσιο, ο Πρόεδρος της Πόρτο, Πίντο ντα Κόστα, και εκ μέρους της Kaizen Gaming ο αντιπρόεδρος της Stoiximan, Πάνος Κωνσταντόπουλος, κατά την παρουσίαση του INZONE.

Η Πόρτο (FC Porto), σε συνεργασία με το Betano, το διεθνές brand της Κaizen Gaming και βασικός χορηγός της πορτογαλικής ομάδας, έκαναν ένα νέο βήμα προς την συμπεριληπτικότητα, καθώς την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου εγκαινίασαν το INZONE στο Στάδιο Ντράγκαο. Πρόκειται για ένα sensory room, δηλαδή έναν χώρο που απευθύνεται σε ανθρώπους με αισθητηριακές διαταραχές, όπως ο αυτισμός. Το INZONE είναι ένας χώρος που στοχεύει να κάνει την εμπειρία του ποδοσφαίρου περισσότερο προσβάσιμη, καθώς προσφέρει έναν ελεγχόμενο χώρο για να παρακολουθήσει κάποιος τους αγώνες, μειώνοντας τα εξωτερικά ερεθίσματα που δυσκολεύεται να διαχειριστεί.

Το INZONE δημιουργήθηκε με συνεργασία της Betano και της Σχολής Υγείας του Πολυτεχνείου του Πόρτο (Escola Superior de Saúde do Porto-IPP) και αποτελείται από τρία στάδια. Το πρώτο στάδιο, που είναι το ίδιο το sensory room, διευκολύνει την παρουσία των ατόμων με νευροποικιλομορφία, παρέχοντάς τους ιδιωτικότητα και δυνατότητα ελέγχου όλων των αισθητηριακών ερεθισμάτων. Το δεύτερο στάδιο μειώνει τον έλεγχο και τους προετοιμάζει για το τρίτο στάδιο, τον τελικό στόχο του INZONE, που είναι να επιτρέψει την ενσωμάτωση αυτών των ατόμων και των οικογενειών τους στις κερκίδες του σταδίου μαζί με τους υπόλοιπους οπαδούς.

To sensory room του Ντράγκαο, το οποίο κατασκευάστηκε σύμφωνα με προδιαγραφές της UEFA, αναγνωρίζοντας τις διαφορετικές ανάγκες των θεατών, θα είναι πηγή επιστημονικών ερευνητικών εργασιών, οι οποίες θα υλοποιούνται σε συνεργασία με τη Σχολή Υγείας του Πολυτεχνείου Πορτο και θα εμπλουτίζεται διαρκώς. Στόχος είναι να αποτελέσει παράδειγμα για το πώς το ποδόσφαιρο οφείλει να είναι ένα παιχνίδι για όλους, αδιακρίτως.

«Είναι μεγάλη τιμή για εμάς στην Kaizen Gaming και το Betano, να παρουσιάζουμε αυτή την πρωτοβουλία που δημιουργεί ένα περιβάλλον συμπερίληψης για τους οπαδούς με αισθητηριακές διαταραχές. Το sensory room στο Στάδιο Ντράγκαο είναι ένα σημαντικό βήμα όσον αφορά την κοινωνική ενσωμάτωση και τη συμπερίληψη στο χώρο του αθλητισμού. Με την υποστήριξη του Προέδρου της Πόρτο, και σε συνεργασία με τη Σχολή Υγείας του Πόρτο, καταφέραμε να δημιουργήσουμε έναν ασφαλή και ευχάριστο χώρο για παιδιά και ενήλικες. Το Σάββατο, που το sensory room άνοιξε τις πόρτες του και υποδέχθηκε τους πρώτους του επισκέπτες σε επίσημο αγώνα της Πόρτο για το πρωτάθλημα, η συγκίνηση ήταν μεγάλη για όλους. Παιδιά, με τους συνοδούς τους και φροντιστές, που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να βρίσκονται στο γήπεδο, παρακολούθησαν τον αγώνα, έπαιξαν και χάρηκαν μια βραδιά με ωραίο ποδόσφαιρο. Στην Kaizen Gaming, υποστηρίζουμε τη διαφορετικότητα και την κοινωνική ενσωμάτωση, σε κάθε στίβο και στάδιο του αθλητισμού και της ζωής», σημείωσε ο Πάνος Κωνσταντόπουλος, εκ μέρους της Kaizen Gaming .

Aπό την πλευρά του, ο Ζόρζε Νούνο Πίντο Ντα Κόστα, Πρόεδρος της Πόρτο επεσήμανε ότι: «Η Πόρτο έχει αναλάβει δράσεις στο πλαίσιο της βιωσιμότητας και ειδικότερα, της συμπερίληψης, για τις οποίες νιώθω περήφανος και αποτελούν σημείο αναφοράς. Σε συνεργασία με το Betano και τη Σχολή Υγείας του Πολυτεχνείου του Πόρτο, αυτή αποτελεί μια νέα πρωτοβουλία, που μας δίνει τη δυνατότητα να παρέχουμε στο Στάδιο Ντράγκαο υπηρεσίες που δεν υπήρχαν προηγουμένως, ώστε να υποδεχτούμε όλους ανεξαιρέτως τους οπαδούς της Πόρτο».

Η ενέργεια αυτή είναι η τελευταία σε μια σειρά πρωτοβουλιών που έχει υλοποιήσει η ομάδα της Πόρτο, με στόχο την προώθηση της συμπερίληψης στο ποδόσφαιρο. Στο πλαίσιο αυτό, η ομάδα έχει ήδη εντάξει τη μετάδοση του ύμνου της στην αγγλική νοηματική γλώσσα στις οθόνες του σταδίου, την ακουστική περιγραφή των αγώνων για άτομα με προβλήματα όρασης, αλλά και την εφαρμογή του κωδικού ColorAdd για άτομα με αχρωματοψία.