Στέγη Υποστηριζόμενης διαβίωσης “ΛΙΛΙΑΝ ΒΟΥΔΟΥΡΗ”

  Ένα μεγάλο όνειρο της Αμυμώνης, του Πανελλήνιου Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες έγινε πραγματικότητα τη Δευτέρα 10 Ιουνίου. Εγκαινιάστηκε η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης “Λίλιαν Βουδούρη”, που αποτελεί την πρώτη στο είδος της στη χώρα μας, για άτομα με αυτόν το συνδυασμό αναπηριών (ολική ή μερική απώλεια όρασης και νοητική υστέρηση, διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή, σύνδρομα, νευρολογικές διαταραχές ή κινητικά προβλήματα).

  Φανερά συγκινημένοι και συνάμα χαρούμενοι περισσότεροι από 200 φίλοι και προσκεκλημένοι της Αμυμώνης γέμισαν τον όμορφο κήπο του σπιτιού στο Πικέρμι, έτσι ώστε να μοιραστούν τη χαρά των εγκαινίων και τον αγιασμό του πρώτου ιδιόκτητου σπιτιού των παιδιών του Συλλόγου, που τέλεσε ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, παρουσία των ιερέων Ραφήνας και Πικερμίου. Ανάμεσά τους οι κ.κ.: Stecherstepp (Διευθύντρια Blindenidtitut – Μόναχο), Strothman (Διευθύντρια Πρώιμης Παρέμβασης Blindenidtitut), Fuchs (πρώην Διευθυντής Blindeninstitut), Handenbicker (Φυσικοθεραπεύτρια Blindenidtitut), Βασιλάκου (Αντιπεριφερειάρχης Αττικής), Χριστόπουλος (Δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου), Παλαιοκρασσάς (Πρόεδρος Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη), μέλη του Δ.Σ. του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη (κ.κ. Αναστασάκη, Καραμάνος, Μαρκουλάκη, Λάγιος, Τζιτζικώστα), Μαθιουδάκης (Γραμματέας Ιδρύματος Μποδοσάκη), Κανακάκη (Ειδική Υπηρεσία Τομέα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης), Κωστόπουλος (πρώην Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας), Μπούντοβα (Εκπρόσωπος ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ – ΕΣΑΜΕΑ), Νταλαχάνη (Consolidated Contractor Company CCC), εκπρόσωποι από την Ένωση Αμερικανίδων Γυναικών Ελλάδος (Α.W.Ο.G.), Μαρί Κυριακού (ΑΝΤ1 ΤV), Κατερίνα Καινούργιου (Alpha TV), Αλεξοπούλου (Πρόεδρος Αμυμώνης Θεσσαλονίκης), Μαργιώλας (Πρόεδρος Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών), Ασιδέρη (Eκπρόσωπος Φάρου Τυφλών), Πρόεδροι και Δ.Σ. άλλων M.K.O.

  Αυτό που θέλαμε και αυτό που διεκδικούμε όλα αυτά τα χρόνια είναι να παρέχουμε μία ποιότητα ζωής στην καθημερινότητα των παιδιών μας, να βρίσκονται σε ένα χαρούμενο περιβάλλον γεμάτο φως και χρώματα. Τα παιδιά μας μπορεί να μη βλέπουν τα χρώματα όμως εμείς προσπαθούμε να γεμίσουμε τη ζωή τους με χρώμα και άρωμα για να γαληνεύει η ψυχή τους“, επεσήμανε στην ομιλία της κατά τη διάρκεια των εγκαινίων η κ. Παρασκευή Μπέλλου, πρόεδρος της Αμυμώνης. Και τα κατάφεραν για μία ακόμη φορά! Τα εγκαίνια του σπιτιού της Αμυμώνης είχαν φως, χρώματα, χαμόγελα και πολύ όμορφη μουσική. Τα ταλαντούχα κορίτσια του Συλλόγου Μαριαλένα Θεοφανίδου, Μαρία Πόθου και Καλλιόπη Μαρτυρίδου μαζί με τη μουσικοθεραπεύτρια τους Πελαγία Ευαγγέλου ήταν εκεί και τραγούδησαν βάζοντας τη δική τους μελωδική πινελιά στο όλο εορταστικό κλίμα.

  Φέτος η Αμυμώνη που δημιουργήθηκε από την ανάγκη των γονιών να διεκδικήσουν τα δικαιώματα των παιδιών τους, εφόσον τα ίδια αδυνατούν να υπερασπίσουν τους εαυτούς τους, κλείνει 20 χρόνια από την ίδρυσή της. Βασικός στόχος της είναι να εξασφαλίσει στα ξεχωριστά αυτά παιδιά εκπαίδευση, απασχόληση, αποκατάσταση και φυσικά να υποστηρίξει τους γονείς τους. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί ένα από τα 4 προγράμματα της και απευθύνεται σε ενήλικα άτομα με προβλήματα όρασης και πρόσθετες ειδικές ανάγκες. Σκοπό έχει τη δια βίου παραμονή τους σε οικογενειακό περιβάλλον και στεγάζεται σε ιδιόκτητη μονοκατοικία (Πικερμίου 79, στο Πικέρμι), η οποία είναι δωρεά του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη. Λειτουργεί από τον Αύγουστο του 2012, συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό πρόγραμμα “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού” για 2 χρόνια, φιλοξενεί 7 παιδιά και απασχολεί 11 εργαζόμενους.

  Περνώντας τα χρόνια, τα παιδιά μεγάλωσαν, οι γονείς έγιναν ηλικιωμένοι, κάποιοι αρρώστησαν, άλλοι έφυγαν από τη ζωή. Η αγωνία που πάντοτε υπήρχε για το αύριο, το μετά από εμάς, για την αποκατάσταση των μεγάλων παιδιών ήταν πλέον ο κύριος στόχος μας“, τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Μπέλλου στην ομιλία της.”Έπρεπε να αποκτήσουμε το πρώτο σπίτι της Αμυμώνης. Χρήματα δεν είχαμε ούτε καν οικόπεδο. Με την ελπίδα και με την πίστη δυνατή, βρεθήκαμε στην έδρα του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη, όπου μας γνώριζαν από παλαιότερη χορηγία. Συναντήσαμε τον Πρόεδρο κύριο Παλαιοκρασσά και το Δ.Σ. του Ιδρύματος, μοιραστήκαμε την αγωνία μας μαζί τους, άκουσαν το αίτημα μας και πριν 2 χρόνια υπογράψαμε το συμβόλαιο αγοράς αυτού του σπιτιού στο όνομα της Αμυμώνης. Το σπίτι είχε κτισθεί με πολλή αγάπη και μεράκι από τον πρώην ιδιοκτήτη και ήταν σαν να μας περίμενε. Δεν το πιστεύαμε: μας είχαν εμπιστευτεί, είχαμε ένα δικό μας σπίτι. Τώρα έπρεπε να το επισκευάσουμε, να το λειτουργήσουμε, να προλάβουμε να εντάξουμε τη λειτουργία του στο πρόγραμμα συγχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Και πάλι τα χρήματα δεν μας έφταναν και είσαστε και πάλι εσείς κοντά μας μεγάλοι και μικροί χορηγοί και φίλοι. Έτσι ανακαινίσαμε το σπίτι, το εξοπλίσαμε και κατορθώσαμε να το λειτουργήσουμε πριν 10 μήνες με ελλείψεις τις οποίες σιγά σιγά τις καλύψαμε πάλι μαζί. Και το όνειρό μας είναι πλέον μία πραγματικότητα, το σπίτι των παιδιών μας είναι έτοιμο.
  Ευχαριστούμε το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη και το Διοικητικό Συμβούλιο είμαστε ευγνώμονες για τη δωρεά. Ιδιαιτέρως ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στον Πρόεδρο του Ιδρύματος κ. Παλαιοκρασσά από εμένα προσωπικά γιατί πάντοτε αφουγκραζόταν την αγωνία μου με μία αισιοδοξία και αυτό με βοηθούσε. Σήμερα που είσαστε όλοι εδώ αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε όλους εσάς που μας στηρίζετε όλα αυτά τα χρόνια ο καθένας από τη δική του θέση. Από τα Υπουργεία, την Περιφέρεια, πρόσωπα με υψηλά αξιώματα στην κοινωνία, βουλευτές, τράπεζες, εταιρείες, επιστήμονες, καλλιτέχνες, χορηγοί, φίλοι, εθελοντές, εργαζόμενοι της Αμυμώνης που πίστεψαν και πιστεύουν σε εμάς όλα αυτά τα χρόνια. 20 χρόνια πορείας γεμάτα αγωνία, πολύ δουλειά και πάντα με ελάχιστα χρήματα. Για εμάς τους γονείς είναι μονόδρομος. Δεν έχουμε επιλογές και παίρνουμε δύναμη από εσάς. Έχουμε ανάγκη την στήριξή σας την αγάπη και το ενδιαφέρον σας. Σήμερα όμως είναι ημέρα γιορτής, είναι η γιορτή των παιδιών μας και των γονέων τους. Γιορτάζουμε την αληθινή έγνοια για τον άνθρωπο, την προσφορά, τον εθελοντισμό. Γιορτάζουμε την αγάπη και την αλληλεγγύη, την αστείρευτη πηγή της Αμυμώνης που εδώ και εκατοντάδες χρόνια δεν στέρεψε ποτέ. Είμαστε πραγματικά χαρούμενοι που γιορτάζουμε μαζί σας”.

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ