AHEPA Hellas: Ημερίδα για αναδάσωση και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Η AHEPA Hellas στο πλαίσιο του κοινωνικού της έργου διοργανώνει την Τρίτη 9 Απριλίου στις 09:00 π.μ. στην Αίθουσα Συνεδριάσεων ΕΡΜΗΣ του ΕΒΕΑ, Ημερίδα με τίτλο “Συνεργασία για το Πράσινο Αύριο: Ενεργοποιώντας Δίκτυα για Αναδάσωση και Κλιματική Δράση”.

Η Ημερίδα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του ΕΒΕΑ.

Η εκδήλωση έχει ως κύριο σκοπό να φέρει σε επαφή φορείς, ειδικούς επιστήμονες και ενδιαφερόμενους, για την ανταλλαγή γνώσεων, τεχνογνωσίας και εμπειριών σχετικά με την αναδάσωση, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προετοιμασία για τις φυσικές καταστροφές.

Στο επίκεντρο της ημερίδας βρίσκονται οι εξής στόχοι:

Ενίσχυση της Συνεργασίας:

Ενθάρρυνση της συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης, των τοπικών αρχών, των πανεπιστημίων, τεχνικών εταιρειών και εθελοντικών οργανώσεων, αναγνωρίζοντας ότι η συλλογική προσπάθεια και η διασυνοριακή συνεργασία είναι κρίσιμη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων.

Διάδοση Γνώσης και Καινοτομίας:

Δημιουργία μιας πλατφόρμας για την παρουσίαση καινοτόμων μεθόδων και πρακτικών στον τομέα της αναδάσωσης, της βιώσιμης διαχείρισης των φυσικών πόρων και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και των καταστροφών που επιφέρει.

Ευαισθητοποίηση και Εκπαίδευση:

Ευαισθητοποίηση του κοινού και των συμμετεχόντων για τη σημασία της αναδάσωσης και των προκλήσεων που συνεπάγεται η κλιματική αλλαγή, καθώς και την προαγωγή της εκπαίδευσης και της κατάρτισης στον τομέα αυτό.

Ανάπτυξη Πολιτικών και Στρατηγικών:

Έμπρακτη συμβολή στη διαμόρφωση πολιτικών και στρατηγικών που θα υποστηρίξουν την αναδάσωση και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Το πρόγραμμα και οι ομιλητές

Στην Ημερίδα συμμετέχουν ως ομιλητές εκπρόσωποι της κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης, ακαδημαϊκοί και ερευνητές, εκπρόσωποι επιχειρήσεων που ασχολούνται με τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων και άλλοι εμπειρογνώμονες.

 

Η εκδήλωση απευθύνεται σε όλους, όσοι εμπλέκονται στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, η οποία προκαλείται από ενέργειες που επιβαρύνουν το περιβάλλον, μια από τις σημαντικότερες εκ των οποίων είναι και η αποψίλωση των δασών.

Καλούνται να παρακολουθήσουν την Ημερίδα εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αρμόδιοι για τη χάραξη στρατηγικών και τη λήψη αποφάσεων, ακαδημαϊκοί, φοιτητές και ερευνητές, εκπρόσωποι επιχειρήσεων, εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων και γενικά όσοι είναι ευαισθητοποιημένοι στο ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Το συνέδριο πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Κέντρου Αειφορίας – CSE.

Πρόγραμμα

09:00 – 09:30 Υποδοχή και εγγραφές

09:30 – 10:00  Χαιρετισμοί

10:00 – 10:30 Εναρκτήρια Ομιλία:  Η Σημασία της Αναδάσωσης στην Εποχή της Κλιματικής Αλλαγής 

Σδούκου Αλεξάνδρα, Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας – TBC

10:30 – 11:30  Ενότητα 1 

Η Σημασία της Αναδάσωσης και Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Εποχή της Κλιματικής Αλλαγής”: Εμβάθυνση στην αναγκαιότητα της αναδάσωσης ως μέσο αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, με έμφαση στη βιωσιμότητα και την ανάκτηση της βιοποικιλότητας.

Σταθόπουλος Στάθης, Γενικός Γραμματέας Δασών, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Μοροπούλου Αντωνία, Ομ. Καθηγήτρια, Σχολή Χημικών Μηχανικών, Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

Κούρταλης Κωνσταντίνος,  Προέδρος Εθνικού Συμβουλίου Διαπίστευσης

Δημόπουλος Παναγιώτης, Πρ. Αντιπρύτανης, Καθηγητής Βοτανικής & Οικολογίας, Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών – TBC

11:30 – 12:00 Ενότητα 2 

Βιώσιμη Αναδάσωση: Ο Ρόλος των Εθελοντικών Οργανισμών: Συζήτηση γύρω από την ανάγκη για βιώσιμες πρακτικές αναδάσωσης και την ανάπτυξη της οικονομίας της χλωρίδας και πανίδας, με την συμβολή εθελοντικών οργανισμών.

Βλαχογιάννης Αδαμ, VP of Civic Responsibility, AHEPA Hellas, Πολ. Μηχανικός, Στέλεχος της Αιτωλικής Αναπτυξιακής ΑΕ ΑΟΤΑ

Μησιάλης Κώστας, Ιδιοκτήτης iforest – TBC

Γαρδικιώτης Μενέλαος, Πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ – TBC

Στασινός Γιώργος, Πρόεδρος ΤΕΕ – TBC

12:00 – 12:30 Coffee break

12:30 – 13:30 Ενότητα 3

Υποδομές, Τεχνολογία,  Καινοτομία και Πρότυπα Ποιότητας  για την Αναδάσωση και την Ανάκτηση Βιοποικιλότητας: Εστίαση στις τεχνολογικές καινοτομίες και τις υποδομές που υποστηρίζουν την αναδάσωση και την ανάπτυξη της χλωρίδας και πανίδας, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.

Γκουντούφας Βαγγέλης, Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Παπαδόπουλος Ιωάννης, Καθηγητής Μάρκετινγκ & Οικονομικής Επιχειρήσεων Ξύλου

Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου & Σχεδιασμού, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Τσακίρη Μαρία, Καθηγήτρια Τομέα Τοπογραφίας, Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

Χλούπης Γιώργος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής, Παν. Δυτικής Αττικής

13:30 – 14:00 Ενότητα 4

Keynote Ομιλία

Αμυράς Γιώργος, Ειδικός  Σύμβουλος Πρωθυπουργού

14:00 – 14:30 Coffee break 

14:30 – 15:30  Ενότητα 5

“Κλιματική Αλλαγή και Φυσικές Καταστροφές: Προκλήσεις και Λύσεις” 

Προσθήκη: Εστίαση στην ανάγκη για ολοκληρωμένες στρατηγικές που συνδυάζουν την αναδάσωση, την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και την οικονομική ανάπτυξη, προωθώντας μια βιώσιμη μελλοντική κατεύθυνση. 

Κουρέτας Δημήτρης, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Κοντζιάς Ιωάννης, Δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού – TBC

Ομιλητής από ΔΕΔΔΗΕ – TBC

15:30 – 16:30  Ενότητα 6

Κλείσιμο με Συνοπτική Παρουσίαση και Συζήτηση: “Οραματιζόμενοι ένα Πράσινο Μέλλον: Βήματα προς τα Εμπρός” 

Ανάδειξη της σημασίας της συνεργασίας μεταξύ κυβερνήσεων, ιδιωτικού τομέα, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και πολιτών για την προώθηση της βιωσιμότητας, μέσα από δράσεις όπως η αναδάσωση, η αποκατάσταση οικοσυστημάτων και η καινοτομία στην αντιμετώπιση κλιματικών αλλαγών. 

Αυλώνας Νίκος, Πρόεδρος Κέντρου Αειφορίας (CSE), Eπισκέπτης Καθηγητής Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ομιλητής ΝΔ – TBC

Ζαμπάρας Μίλτος, Βουλευτής Αιτωλ/νίας ΣΥΡΙΖΑ, Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ

Χριστοδουλάκης Μανώλης, Βουλευτής Ανατολικής Αττικής ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Περιβάλλοντος ΠΑΣΟΚ– ΚΙΝΑΛ

Η παρακολούθηση της Ημερίδας είναι δωρεάν και θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Εγγραφή στον σύνδεσμο: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfd_BgJPBhy2OfH_K6qA50cDZE0TJh6JO8JnU3421gMRWMe5w/viewform