Εκδήλωση Βράβευσης Σχολείων του Διεθνούς Θεματικού Δικτύου Π.Ε «Οικολογικά Σχολεία»

Η  Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας, συνδιοργανώνουν εκδήλωση βράβευσης των σχολείων του διεθνούς Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Οικολογικά Σχολεία», που θα διεξαχθεί στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138), το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024  από τις 10.00 έως τις 15.00. Θα βραβευτούν 114 σχολικές μονάδες από όλη την Ελλάδα για την επιτυχημένη δράση τους στο δίκτυο.

Έχουμε την τιμή και τη χαρά στη φετινή εκδήλωση βράβευσης να παραστεί ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Χάρης Δούκας, ο οποίος πρόκειται να χαιρετίσει την εκδήλωση βράβευσης.

Η φετινή εκδήλωση βράβευσης των Οικολογικών Σχολείων αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο καθώς συμπίπτει με την έναρξη υλοποίησης και στην Ελλάδα της Παγκόσμιας Σύμπραξης για την Πράσινη Εκπαίδευση της UNESCO (Greening Education Partnership). Στόχος της Σύμπραξης είναι να προσαρμόσει τα εκπαιδευτικά συστήματα για τη βιώσιμη λειτουργία των σχολείων, αλλά και για να εφοδιάζουν κάθε μαθητή και μαθήτρια, κάθε εκπαιδευτικό, αλλά και κάθε πολίτη μέσω της δια βίου μάθησης, με τις γνώσεις, δεξιότητες, αξίες και στάσεις, που θα τους επιτρέψουν να αντιληφθούν την πολυπλοκότητα της κλιματικής κρίσης, τη διασύνδεση των παγκόσμιων προκλήσεων βιωσιμότητας, καθώς και τους τρόπους συμβολής στην επίλυση σχετικών προβλημάτων σε καθημερινό πλαίσιο.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν μαθητές και μαθήτριες με τους γονείς τους, εκπρόσωποι των Περιβαλλοντικών Ομάδων και εκπαιδευτικοί, που θα παρουσιάσουν τις δράσεις τους μέσω δρώμενων και βίντεο. Λόγω της συμμετοχής παιδιών διαφορετικών ηλικιών το πρόγραμμα θα αναπτυχθεί σε δύο διαφορετικά επίπεδα ανάλογα με τις ηλικίες των παιδιών.

Στο τέλος της εκδήλωσης, τα σχολεία που συμμετέχουν επιτυχημένα για περισσότερα από δύο χρόνια στο Δίκτυο θα παραλάβουν την Πράσινη Σημαία των Οικολογικών Σχολείων, την οποία θα αναρτήσουν στο σχολείο τους.

Για τη διοργάνωση της εκδήλωσης, η ΕΕΠΦ θα συνεργαστεί με την Ελεάνα Χατζάκη και την Αγγελική Αγαλιανού, που αποτελούν την ομάδα αφήγησης λαϊκών παραμυθιών «Σουσουράδες» και εξειδικεύονται στην εμψύχωση ομάδων μέσα από τις μοναδικές αφηγήσεις τους στο ά-χρονο και ά-τοπο των λαϊκών παραμυθιών και της μουσικής.

Η Εκδήλωση αυτή αποτελεί ιδιαίτερης σημασίας γεγονός για την Εταιρία, τη Συντονιστική Επιτροπή του Δικτύου και φυσικά για όλη τη σχολική κοινότητα, αφού φέτος το Δίκτυο συμπληρώνει 30 χρόνια επιτυχούς λειτουργίας του.