Eurobank: Παραδόθηκαν τα αντιδιαβρωτικά έργα στη Ρόδο

Με χρηματοδότηση από την Eurobank υλοποιήθηκαν τα έργα αντιπλημμυρικής – αντιδιαβρωτικής προστασίας στη Ρόδο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού 2023. Η Eurobank διέθεσε το ποσό των 460.000 ευρώ για την κατασκευή 2.123,71 στρεμμάτων αντιπλημμυρικών – αντιδιαβρωτικών έργων, ανατολικά της κοινότητας Ασκληπιείου και του παραθαλάσσιου οικισμού Κιοτάρι της Δ.Ε. Νότιας Ρόδου, καθώς και τμήμα της δαπάνης εκπόνησης μελέτης που υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου για μια ευρύτερη δέσμη αντιπλημμυρικών έργων στο νησί.

Η τελετή παράδοσης του έργου στη Ρόδο, που υλοποιήθηκε σε συνεννόηση με τις αρμόδιες Αρχές, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (24/4), παρουσία του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου,  Γιώργου Χατζημάρκου, από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Eurobank, Γιώργο Π. Ζανιά. Στην τελετή παρέστησαν ο Αντιδήμαρχος ΔΕ Νοτίου Ρόδου και Πρωτογενούς Ανάπτυξης, Θωμάς Κώστας, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Τουρισμού, Γεώργιος Τόππος, ο Πρόεδρος Κοινότητας Ασκληπιείου, Γιώργος Χρυσαφίνας και ο Γενικός Διευθυντής Marketing & Εταιρικής Επικοινωνίας Ομίλου Eurobank, Μιχάλης Βλασταράκης. Ακολούθησε περιήγηση στο έργο, όπου η Βιβή Λεμπίδα, Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος και συντονίστρια του έργου εκ μέρους της Eurobank, εξήγησε πώς τα αντιπλημμυρικά – αντιδιαβρωτικά έργα προστατεύουν την ευρύτερη περιοχή από τις πλημμύρες, ενώ, ταυτόχρονα, θωρακίζουν το γενετικό υλικό που χρειάζεται για την ανασύσταση του δασικού πλούτου.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Retail & Digital Banking της Τράπεζας, Ιάκωβος Γιαννακλής, πραγματοποίησε περιοδεία στο δίκτυο καταστημάτων και συναντήσεις με το προσωπικό. Στόχος της Τράπεζας είναι κατά την τριετία 2024 – 2026 να εκταμιεύσει αποκλειστικά στη Ρόδο δάνεια που θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ και αφορούν σε χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων όλων των κλάδων στο νησί.

Η διοίκηση της Eurobank παρέθεσε γεύμα με τη συμμετοχή εκπροσώπων της επιχειρηματικής κοινότητας της περιοχής και τοπικών φορέων όπου, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκου, απηύθυνε χαιρετισμό και, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Η αντιπλημμυρική θωράκιση της Ρόδου μετά τις δασικές πυρκαγιές υπήρξε πρωταρχική προτεραιότητα, που έγινε έργο μέσα σε πρωτοφανείς, για το δημόσιο, χρόνους.

«Με συνεργασία και συντονισμένες προσπάθειες, σκύψαμε όλοι πάνω στο πρόβλημα, η κυβέρνηση, το υπουργείο Περιβάλλοντος, η Περιφέρεια, τοπικοί αλλά και ιδιωτικοί φορείς, εκτιμώντας την ανάγκη άμεσης εκτέλεσής του. Ο Όμιλος Eurobank επέδειξε, από την πρώτη στιγμή, άμεσα αντανακλαστικά και την αίσθηση του καθήκοντος, με την πρωτοβουλία χρηματοδότησης των αντιδιαβρωτικών έργων, επιβεβαιώνοντας ότι αποτελεί ενεργό κύτταρο της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας με προσήλωση στις αξίες της βιωσιμότητας και την ευχαριστούμε γι’ αυτό».

Γιώργος Ζανιάς: «Δίπλα στους πολίτες της Ρόδου η Eurobank»

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Eurobank, Γιώργος Π. Ζανιάς, υπογράμμισε: «Η Eurobank βρέθηκε από την πρώτη στιγμή δίπλα στους πολίτες και στη δυναμική επιχειρηματική κοινότητα της Ρόδου, που δοκιμάστηκε σκληρά από τις καταστροφικές πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2023».

Και πρόσθεσε: «Σήμερα παρουσιάζουμε μια σημαντική και κρίσιμη παρέμβαση την οποία ολοκληρώσαμε, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Αρχών και τοπικών επιχειρήσεων, για την προστασία οικισμών, επιχειρήσεων και του φυσικού πλούτου της περιοχής στο νησί της Ρόδου, που είναι ένας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές του ελληνικού τουρισμού. Η Ρόδος έχει κάθε λόγο να προσδοκά σε ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη, ως ένα διεθνές, αναβαθμισμένο πρότυπο βιώσιμου τουρισμού και η Eurobank στηρίζει κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση».

Ανάδοχος η Eurobank σε έργα αποκατάστασης στη Ρόδο

Επισημαίνεται ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας όρισε την Eurobank ανάδοχο για τα έργα αποκατάστασης ανατολικά της κοινότητας Ασκληπιείου και του παραθαλάσσιου οικισμού Κιοτάρι της Δ.Ε. Νότιας Ρόδου. Τα έργα ολοκληρώθηκαν υπό την εποπτεία και τον έλεγχο των επιβλεπόντων της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου συμβάλλοντας στην αποτροπή της διάβρωσης των εδαφών, των έντονων πλημμυρικών φαινομένων και στη συγκράτηση του σπόρου των δασικών ειδών της περιοχής.

Στο πλαίσιο των δράσεων, συμμετείχε στην κάλυψη μέρους του κόστους μελέτης, που εγκρίθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και εκπονήθηκε από το μελετητικό γραφείο NERCO-Ν. ΧΛΥΚΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Α.Ε.Μ., κατόπιν πρωτοβουλίας της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, αναδεικνύοντας συνολικά 9 ζώνες παρέμβασης σε αντιπλημμυρικά έργα σε όλο το νησί.

Η Eurobank, που στηρίζει διαχρονικά το Πυροσβεστικό Σώμα, τον Ιούλιο του 2023 συνέβαλε άμεσα με μέτρα ανακούφισης και στήριξης των πελατών και της οικονομίας στη Ρόδο για την ταχεία αποκατάσταση των ζημιών και την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων και ευρύτερα για τη στήριξη του τουριστικού προϊόντος του νησιού.