ΕΕ: Νέος κανονισμός για ανταγωνιστική πράσινη βιομηχανία

Η Επιτροπή χαιρετίζει τη χθεσινή τελική έγκριση του κανονισμού για τη βιομηχανία των μηδενικών καθαρών εκπομπών, ο οποίος ανοίγει τον δρόμο ώστε η ΕΕ να ενισχύσει τις εγχώριες παραγωγικές ικανότητές της όσον αφορά βασικές καθαρές τεχνολογίες.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σχετικά: «Με τον κανονισμό για τη βιομηχανία των μηδενικών καθαρών εκπομπών, η ΕΕ διαθέτει πλέον ένα κανονιστικό περιβάλλον που μας δίνει τη δυνατότητα να επεκτείνουμε γρήγορα την παραγωγή καθαρών τεχνολογιών. Ο κανονισμός δημιουργεί τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για τους τομείς εκείνους που είναι κρίσιμοι όσον αφορά την επίτευξη μηδενικών καθαρών εκπομπών έως το 2050. Η ζήτηση αυξάνεται στην Ευρώπη και παγκοσμίως και είμαστε πλέον εξοπλισμένοι να καλύψουμε μεγαλύτερο μέρος αυτής της ζήτησης μέσω ευρωπαϊκής προσφοράς.»

Με τη δημιουργία ενός ενοποιημένου και προβλέψιμου επιχειρηματικού περιβάλλοντος για τον τομέα της παραγωγής καθαρών τεχνολογιών, ο κανονισμός για τη βιομηχανία των μηδενικών καθαρών εκπομπών θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και την ανθεκτικότητα της βιομηχανικής βάσης της ΕΕ και θα στηρίξει τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας και την ειδίκευση του εργατικού δυναμικού. Με την τόνωση της εγχώριας παραγωγής τεχνολογιών μηδενικών καθαρών εκπομπών στην ΕΕ, ο κανονισμός θα μειώσει τον κίνδυνο να αντικαταστήσουμε την εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα με τεχνολογικές εξαρτήσεις από εξωτερικούς παράγοντες. Αυτό με τη σειρά του θα συμβάλει στο να καταστεί το ενεργειακό μας σύστημα πιο καθαρό και πιο ασφαλές, με τις οικονομικά προσιτές και καθαρές πηγές ενέργειας που παράγονται στο σπίτι να αντικαθιστούν τις ασταθείς εισαγωγές ορυκτών καυσίμων.