Σύμπλευση ΑΜΚΕ: Ο Επετειακός Διάπλους 2024 ολοκληρώθηκε

Η +πλευση ολοκλήρωσε με επιτυχία τον Επετειακό Διάπλου 2024 συμπληρώνοντας 10 χρόνια προσφοράς στα ελληνικά ακριτικά νησιά με τον καλύτερο τρόπο. Από την Πέμπτη 18 Απριλίου ως και την Κυριακή 28 Απριλίου 2024, 100 εθελοντές και 13 φουσκωτά σκάφη, με αφετηρία το Λαύριο επισκέφτηκαν διαδοχικά Ηρακλειά, Σίκινο, Χάλκη, Τήλο, Νίσυρο, Ψέριμο, Τέλενδο και Δονούσα για να προσφέρει δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες, πολιτιστικές δράσεις και έργα υποδομής.

Οι ιατρικές εξετάσεις, σε πάνω από 20 Ιατρικές, Οδοντιατρικές και Παραϊατρικές Ειδικότητες  πραγματοποιήθηκαν με την έγκριση της αρμόδιας 2ης Δ.Υ.Π.Ε και σε αρμονική συνεργασία με τους τοπικούς ιατρούς. Συνολικά, προσήλθαν στα ιατρεία της ομάδας πάνω από 545 κάτοικοι και πραγματοποιήθηκαν πάνω από 1.580 εξετάσεις. Παράλληλα, συλλέχθηκαν από τους κατοίκους όλων των νησιών 160 δείγματα αίματος, όπως επίσης και 22  κυτταρολογικές εξετάσεις (test pap). Σε αρκετές περιπτώσεις, κλιμάκιο γιατρών πραγματοποίησε κατ’ οίκον επισκέψεις σε όσους δεν είχαν δυνατότητα μετακίνησης στα ιατρεία της ομάδας, με τη χρήση φορητού υπερήχου. Αξίζει να αναφερθεί πως η ιατρική ομάδα διέγνωσε και σοβαρά περιστατικά έγκαιρα, τα οποία παρέπεμψε για περαιτέρω αντιμετώπιση.

Στο πλαίσιο της αποστολής η +πλεύση, συνεργάστηκε για ακόμα μια χρονιά με την Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος (Ε.Δ.Κ.Ε.) η οποία στείρωσε και περιέθαλψε περίπου 83 αδέσποτα και οικόσιτα ζώα, αντιμετωπίζοντας και επείγοντα περιστατικά

Προσφέροντας όχι μόνο δωρεάν διαγνωστικές υπηρεσίες αλλά και πρακτικές λύσεις, η +πλευση προσέφερε δωρεάν 13 ακουστικά βαρηκοΐας στους νησιώτες που είχαν ανάγκη. Αντίστοιχα, χορηγήθηκαν 23 συνταγές γυαλιών μυωπίας που θα σταλούν στους κατοίκους. Ακόμα, μετέφερε το μήνυμα του συλλόγου Όραμα Ελπίδας, ώστε να συλλεχθούν δείγματα πιθανών δοτών μυελού των οστών.

Με την πολύτιμη βοήθεια χορηγών, η +πλεύση πραγματοποίησε σημαντικά έργα υποδομής:

  • κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου 5×5 στη Χάλκη,
  • ανακαίνιση της παιδικής χαράς στην Ηρακλειά,
  • ανακατασκευή της πλωτής εξέδρας στο λιμάνι της Σικίνου,
  • δημιουργία πέτρινου στεγάστρου στη Μερσίνη της Δονούσας,
  • παροχή ιατρικών μηχανημάτων και εξοπλισμού στα αγροτικά ιατρεία,
  • εξοπλισμός χώρων κοινής ωφελείας και δημοτικών κτιρίων,
  • δωρεά πολυοργάνου γυμναστικής και ειδών γυμναστικής στο δημοτικό γυμναστήριο Σικίνου
  • δωρεά αναλωσίμων και σύγχρονου εξοπλισμού εκπαίδευσης, καθώς και αθλητικού υλικού σε όλα τα σχολεία των νησιών

Στόχος των έργων αυτών είναι να αναβαθμίσουν το βιοτικό επίπεδο των περίπου 2.300 κατοίκων των νησιών, αλλά και να εξυπηρετήσουν ανάγκες των επισκεπτών.

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 10 ετών προσφοράς, είχαμε τη χαρά να είναι μαζί μας η ΜΟΝΙΚΑ που έδωσε μια ξεχωριστή συναυλία στην πλατεία της Σικίνου. O δε Δήμος Σικίνου μας τίμησε ως «επίτιμους δημότες» σε ειδική εκδήλωση. Επίσης, στη Χάλκη ο παλαίμαχος καλαθοσφαιριστής Δ. Διαμαντίδης ήρθε σε επαφή με τα παιδιά και τους νέους στο πλαίσιο των εγκαινίων του γηπέδου, τα οποία έγιναν παρουσία του Υφυπουργού Ναυτιλίας & Νησιώτικής Πολιτικής, Ν. Παππά και των τοπικών αρχών.

Πάνω από 300 παιδιά, όλων των ηλικιών, συμμετείχαν στις υπόλοιπες πολιτιστικές και ενημερωτικές δράσεις, που οργάνωσε η +πλευση στα νησιά. Πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτικά προγράμματα ρομποτικής και STEM, αλλά και το εργαστήρι παραμυθιού “Λάκι Σαρδελάκι”  για παιδιά Δημοτικού, ενώ στα παιδιά Νηπιαγωγείου κάναμε βιβλιοπαρουσίαση και εκπαιδευτικό παιχνίδι για το βιβλίο “Τρώγεται η ενσυναίσθηση;” και εργαστήρι πλαστελίνης,. Οι έφηβοι συμμετείχαν στα σεμινάρια σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, ενώ μικροί και μεγάλοι απόλαυσαν παραστάσεις θεάτρου σκιών.

Παράλληλα οι ενήλικες ενημερώθηκαν για την υπογεννητικότητα από την HOPEGENESIS, για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, για τη σωστή διατροφή των παιδιών και ειδικά οι γυναίκες αγκάλιασαν το εργαστήρι αυτοφροντίδας «Μαθαίνοντας να φροντίζουμε τον εαυτό μας, του προσφέρουμε εμείς την αγάπη που του αξίζει!».

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους χορηγούς και δωρητές μας για την έμπρακτη υποστήριξη:

Kaizen Foundation, ΡΥLΕΤΕCΗ DΕVΕLΟΡΜΕΝΤ, ΙΑΣΩ ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ, ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΤΕΤΑΣ ΣΥΡΙΓΟΥ, PHARMATHEN, ΧCLUSΙV SΗΙΡΒRΟΚΕRS ΙΝC, ΝΟRΤΗSΤΑΝDΑRD LΙΜΙΤΕD, ΣΤΑΜΟΥ ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ ΒΑΡΗΚΟΪΑΣ, ΠΛΑΙΣΙΟ, ΤΕVΑ ΡΗΑRΜΑCΕUΤΙCΑLS ΗΕLLΑS ΑΕ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΝΤΑΒΟΥ ΒΟΣΤΩΝΗ, DΕΡΡΥ VΑSΙLΕΙΑDΙS ΝΟΝ ΡRΟFΙΤ ΟRGΑΝΙSΑΤΙΟΝ, ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, HELLENiQ ENERGY, SEA WORLD MANAGEMENT AND TRADING INC., Beter, OKTO, GE HEALTHCARE, DΕΚΑGRΟ, ALPHA BANK, ΜΥLΑΚΙ SΗΙΡΡΙΝG ΑGΕΝCΥ LΤD, ΣΜΥΡΔΕΞ Α.Ε., Premia Properties, Propeller Club of the United States (Port of Piraeus), AVIN, PHARMACY295, WΙSΤΑ ΗΕLLΑS, ΙΚΕΑ, ΣΧΟΛΗ ΜΩΡΑΪΤΗ, CocaCola 3E, DEXTER NAVIGATION LTD, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΑΥΓΟΥΛΕΑ ΛΙΝΑΡΔΑΤΟΥ, GIOVAS GROUP OF BRANDS, ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ / ΚΓ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, ΒΑΪΡΑΜΟΓΛΟΥ, BIOTRANS, Three Bro Ltd, VITSAROPOULOS, Alouette, Deliadis S.A., ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΟΠΤΡΑ, Pharmaservice, Menarini Diagnostics, PEBRO – ΑΦΟΙ ΠΕΤΡΟΓΙΑΝΝΗ Ο.Ε, JUST TOYS, ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΔΕΣΥΛΛΑΣ, ENARXIS DYNAMIC MEDIA, PERGA, Olympic Marine, Δαμκαλίδης AE., LALU COMMS & DESIGN, VALUE MARKETING AGENCY.

Η +πλευση από το 2014 έως σήμερα, στις 22 αποστολές της σε 37 μικρά και ακριτικά νησιά της χώρας, έχει πραγματοποιήσει πάνω από 17.900 ιατρικές εξετάσεις σε σχεδόν 9.000 νησιώτες, ενώ έχει υλοποιήσει 45 έργα υποδομής, ωφελώντας πάνω από 19.300 κατοίκους.

«10 χρόνια η καρδιά μας χτυπάει στα νησιά» και θα συνεχίζει να χτυπά!