Η κοινότητα του HR την Πέμπτη 23 Μαΐου στην 8η διοργάνωση του HR Community Conference & Awards 2024 εξοικειώθηκε με μια νέα ηλικιακή κατηγορία, τη Γενιά Ζ, που έρχεται να ενταχθεί στο εργατικό δυναμικό παγκοσμίως. Μια γενιά που θεωρεί ότι η «delulu» πραγματικότητα είναι η μόνη λύση/αντιμετώπιση της πραγματικότητας («delulu is the solulu»).
Το φετινό συνέδριο με τίτλο «Delulu» διοργανώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία ταυτόχρονα στο Anassa City Events στην Αθήνα και στο Imperial Port Convention Club στη Θεσσαλονίκη από το skywalker.gr – Εργασία στην Ελλάδα.
Οι προβληματισμοί στο φετινό συνέδριο ήταν οι εξής:
- Πώς θα καταφέρει το σύγχρονο HR να κατανοήσει τη νέα κουλτούρα της Γενιάς Ζ, να την αφομοιώσει και να γεφυρώσει τα διαγενεακά χάσματα μέσα στην επιχείρηση, τα οποία λόγω της τεχνολογίας γιγαντώνονται;
- Με ποιες γνώσεις από το παρελθόν, μεθόδους και εργαλεία θα καταφέρει το σύγχρονο HR να προσελκύσει και να διατηρήσει στις επιχειρήσεις νέα ταλέντα;
- Μήπως πρέπει, λόγω της ανάδειξης νέων κοινωνικών τάσεων και κινημάτων, να επαναπροσδιορίσει την έννοια του ταλέντου όπως την ξέραμε μέχρι τώρα;
Χρειάζεται, λοιπόν, να έρθει το παρελθόν να συναντήσει το μέλλον, να συνομιλήσει μαζί του και, μέσα από τους κόμβους εμπειρίας, να δημιουργήσουν μια νέα πυξίδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησαν συνολικά πάνω από 400 στελέχη ανθρώπινου δυναμικού, τα οποία δεν έμειναν απλοί παρατηρητές. Όπως πάντα, οι κόμβοι εμπειρίας της HR Community έκαναν τη διαφορά με την ενθουσιώδη συμμετοχή όλων, που έγιναν συνδημιουργοί των συμπερασμάτων του συνεδρίου. Μετά την ανάπτυξη των οκτώ θεματικών ενοτήτων σχημάτισαν ομάδες, μέσα στις οποίες μοιράστηκαν τη δική τους εμπειρία και με τη βοήθεια των οποίων συνέβαλαν καθοριστικά στη διαμόρφωση συμπερασμάτων.
Μεγάλα ερωτήματα προέκυψαν για την κοινότητα HR. Για να προσελκύσουν και να διατηρήσουν τους εργαζομένους της Γενιάς Ζ οι επιχειρήσεις καλούνται να λάβουν υπόψη ότι η Γενιά Ζ εισέρχεται στην αγορά εργασίας με μοναδικά χαρακτηριστικά σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές, και ειδικά τους boomers και τη Γενιά X. Η ψηφιακή τους επιδεξιότητα, η επιθυμία για αυτονομία και τηλεργασία, το ευέλικτο ωράριο, ο σεβασμός του ελεύθερου χρόνου και των μετακινήσεων, η ακόμη μεγαλύτερη αξία της ισορροπίας μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής, η συνεχής κοινωνική δικτύωση, η κοινωνική ευαισθησία και η συμμετοχή στα κοινωνικά κινήματα, η σημασία της συμπερίληψης και η αξία της διαφορετικότητας για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, η βιωσιμότητα και η κοινωνική δικαιοσύνη, η ανάγκη για ανοιχτή επικοινωνία και η δυνατότητα συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων είναι τα χαρακτηριστικά της Γενιάς Ζ, που συζητήθηκαν στο HR Community Conference & Αwards 2024.
Το συνέδριο παρουσίασαν η κυρία Εύα Ανδρέου, HR Community Manager στο skywalker.gr – Εργασία στην Ελλάδα, στην Αθήνα και η κυρία Αλεξία Φουκίδου, Διευθύντρια Περιφερειακής Δράσης στο skywalker.gr – Εργασία στην Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη.
Τους σύνεδρους καλωσόρισε αρχικά ο κύριος Δημήτρης Φυντάνης, Επικεφαλής του skywalker.gr – Εργασία στην Ελλάδα, που μοιράστηκε τη σκέψη του αναφορικά με την Ελληνίδα μάνα ως πρώτη HR manager του εν δυνάμει μελλοντικού μάνατζερ. Ανέφερε επίσης, πόσο σημαντικό είναι να καταφέρουμε να προσελκύσουμε τη νέα γενιά και να την ενσωματώσουμε στα σύγχρονα δεδομένα της αγοράς εργασίας.
Ακολούθησε με χαιρετισμό ο κύριος Άγις Πιστιόλας, πρόεδρος ΔΣ ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, μέλος ΔΣ και Επικεφαλής Διεύθυνσης Μάρκετινγκ και Εξαγωγών της Agrino-ΕΥ.ΓΕ ΠΙΣΤΙΟΛΑΣ ΑΒΕΕ. Αναφέρθηκε στην επιτυχημένη πορεία του ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ μας, μια πρωτοβουλία που περιλαμβάνει αμιγώς οικογενειακές και εγχώριες επιχειρήσεις που στηρίζονται στην αυτονομία της παραγωγής και της βιωσιμότητάς τους.
Οι χαιρετισμοί συνεχίστηκαν με την κυρία Ειρήνη Κουφάκη, γενική γραμματέα του ΔΣ του ΣΔΑΔΕ και Head of People & Organizations and Communications στη Siemens AE, που εξήρε την αξία του ετήσιου συνεδρίου, καθώς δίνει βαρύτητα στην κοινότητα του HR. Θεωρεί πως ο κάθε HR θα πρέπει να προέλθει από τον καθένα από εμάς, καθώς όλοι μας είμαστε φορείς αλλαγής. Αναρωτήθηκε: «Είναι τελικά τόσο μεγάλο το χάσμα των γενεών;» Πιστεύει πως η νέα γενιά, εν αντιθέσει με την παλαιά, έχει μεγαλύτερη δύναμη διεκδίκησης, ωστόσο, αν όλοι εργάζονται με πάθος και μεράκι δεν έχει τόση σημασία από ποια γενιά προέρχονται.
Έπειτα απηύθυνε χαιρετισμό στο σώμα του συνεδρίου η κυρία Νούλη Βίλλυ, HR Manager της M. Arabatzis SA “Hellenic Dough” και προέδρος του Παραρτήματος Βορείου Ελλάδας του Συνδέσμου Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Ελλάδας (ΣΔΑΔΕ). Παρουσίασε τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας στον τομέα της Διοίκησης Ανθρωπίνων Πόρων (HRM) και τόνισε ότι η Γενιά Ζ θα αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόμαστε στον χώρο εργασίας, καθώς έχει μεγαλύτερη δύναμη στο να διεκδικεί δικαιώματα και υποστήριξη. Κλείνοντας, υπογράμμισε τη σημασία της προσαρμογής των οργανισμών στις ανάγκες της νέας γενιάς.
Την εναρκτήρια ομιλία της με τίτλο «H Ιστορία της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού στην Ελλάδα» παρουσίασε η κυρία Νάνσυ Παπαλεξανδρή, Ομότιμη Καθηγήτρια Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, που τόνισε πως αναφορικά με την ιστορία του HR, δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία, οπότε όλα όσα ειπώθηκαν προέρχονται από τη μνήμη και προσωπικές βιωματικές εμπειρίες.
Η αναδρομή ξεκίνησε από τη δεκαετία του ΄50, όπου ο ρόλος του προσωπάρχη μιας επιχείρησης, μιας υπηρεσίας ή ενός φορέα ήταν πολύ σημαντικός. Στη δεκαετία του ΄70 αποδείχθηκε σημαντική η διατήρηση της εργασιακής ειρήνης ανάμεσα στον προσωπάρχη και τα σωματεία. Συνεχίζοντας στη δεκαετία του ΄80 το τμήμα Προσωπικού μετονομάζεται σε τμήμα Ανθρωπίνων Πόρων, καθώς επίσης αρχίζουν και τα πρώτα μαθήματα σε προπτυχιακό επίπεδο για τη Διοίκηση Επιχειρήσεων σε ΑΕΙ. Τη δεκαετία του ΄90, ιδρύονται τα γραφεία σταδιοδρομίας στα ΑΕΙ και το HR γίνεται αντικείμενο συνόρων, σεμιναρίων και μελετών στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Τέλος, η κυρία Παπαλεξανδρή αναφέρθηκε στην έρευνα ΔΑΔ δικτύου Granet, η οποία αναφορικά με την Ελλάδα ανέδειξε τον ανθρωποκεντρισμό της στον εργασιακό χώρο καθώς και την έννοια του reverse mentoring, ιδίως σε θέματα ψηφιακής τεχνολογίας.
Με την παρουσία 16 εξαιρετικών ηθοποιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ακολούθησε ένα ιδιαίτερα ευφάνταστο θεατρικό δρώμενο, με εικονική αναπαράσταση εξεταστικής των μαρτύρων που θα μπορούσαν να γνωρίζουν τα σχετικά της εξαφάνισης μιας υπαλλήλου της Γενιάς Ζ από επιχείρηση στην οποία εργαζόταν. Η θεατρική αυτή κωμική αναπαράσταση στάθηκε αφορμή για την ανάπτυξη των θεματικών του συνεδρίου.
Ξεκινώντας με τη θεματική «Νέες Συνθήκες Εργασίας» ο κύριος Γονιάδης Γιώργος, Στέλεχος Διεθνών Σχέσεων στη ΔΕΘ – HELEXPO, ανέφερε ότι ο 21ος αιώνας έχει επιφέρει βαθιές εξελίξεις στον επαγγελματικό χώρο. Υπογράμμισε ότι η Γενιά Ζ δείχνει τον δρόμο για το μέλλον του εργασιακού περιβάλλοντος. Επισήμανε ότι η Γενιά Ζ ενδιαφέρεται για το gig economy, δηλαδή για διάφορα streams εσόδων και την ευελιξία που προσφέρει το μοντέλο του ελεύθερου επαγγελματία. Η Γενιά Ζ είναι επίσης ευαισθητοποιημένη στην εταιρική κοινωνική ευθύνη και δίνει μεγάλη σημασία στην προσωπική ανάπτυξη.
Η σκυτάλη δόθηκε στην κυρία Γεωργία Λειβαδάρου, Γενική Διευθύντρια του Διαβαλκανικού Κέντρου Επιχειρηματικής Ανάπτυξης ΑΕ, η οποία μίλησε για την έννοια και διαδικασία της «Αξιολόγησης» ως πολύπλοκης αλλά και εξαιρετικά σημαντικής. Η αξιολόγηση ωφελεί στη βελτίωση των δεξιοτήτων και της αποδοτικότητας των εργαζομένων. Αναφέρθηκε επίσης στη χρήση της αργκό γλώσσας, η οποία είναι πολλές φορές απαραίτητη για τη σύνδεσή μας με τη νέα γενιά αλλά και την αξία της, καθώς εκπροσωπεί την ταυτότητα της νέας γενιάς. Η σωστή αξιολόγηση δεν επηρεάζεται από τη διαφορετικότητα και καλό θα είναι να συνοδεύεται από τη διαρκή ανατροφοδότηση.
Αναφορικά με τη θεματική της «Τεχνολογίας» μας μίλησε ο κύριος Κώστας Τραμαντζάς, Γενικός Διευθυντής στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας ΑΕ. Τόνισε ότι η παράμετρος που έχει διαφοροποιηθεί στις μέρες μας είναι ο χρόνος. Οι τεχνολογικές εξελίξεις προχωρούν τόσο γρήγορα που δεν αφήνουν περιθώριο προσαρμογής. Επισήμανε ότι έχει αυξηθεί η παραγωγικότητα της νέας γενιάς και αυτό δημιουργεί προκλήσεις για το πώς θα αξιοποιηθεί δημιουργικά και παραγωγικά ο χρόνος της νέας γενιάς. Τέλος, υπογράμμισε ότι στο μέλλον δεν θα δίνεται χρόνος προσαρμογής στις τεχνολογικές εξελίξεις, καθιστώντας αναγκαία την ανάπτυξη δεξιοτήτων προσαρμοστικότητας και διαρκούς μάθησης.
Στη θεματική «Αποδοχές-παραγωγικότητα» η κυρία Όλγα Πατσαούρα, HR Business Partner Supply Chain Athens & People Business Partner Quality & Technology East Cluster, μας μίλησε για το πώς η Γενιά Ζ διαμορφώνει το δικό της προσωπικό, κοινωνικό και οικονομικό προφίλ και θα αποτελέσει το 27% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού μέχρι το 2025. Είναι μια γενιά που δεν έχει γνωρίσει τον κόσμο χωρίς το διαδίκτυο, είναι γενιά διεκδικητική, ενημερωμένη και οφείλουμε να τους προσεγγίσουμε βελτιώνοντας τις συνθήκες εργασίας, δείχνοντας ενδιαφέρον για την ψυχική τους υγεία, κάνοντας σωστή αξιολόγηση και ανοίγοντας δρόμους για τη σταδιοδρομία τους.
Ως προς τη θεματική «Work life–balance», η κυρία Ζωή Φράγκου, Organizational Psychologist & Business Coach, MSc in Human Resources Management, τόνισε πως πραγματικά η νέα γενιά έχει βάλει σε προτεραιότητα στην ατζέντα της την ψυχική υγεία. Θεωρεί πως όσο πιο πολυεπίπεδος είναι ένας άνθρωπος τόσο πιο πιθανό είναι να δημιουργεί ισορροπία ανάμεσα στην εργασιακή και στην προσωπική του ζωή και να είναι ψυχικά υγιής. Για τις παλιότερες γενιές η συγκεντρωτικότητα σε έναν τομέα σήμαινε και την επιτυχία, ενώ τώρα πια αυτό δεν φαίνεται να ισχύει, καθώς μέσα από την ποικιλία της ενασχόλησής μας και της δραστηριότητάς μας αναδεικνύεται επιτυχημένα και το σύνολο των διαφορετικών ταυτοτήτων μας.
Ακολούθησε η ομιλία «Ηγεσία vs Management» από τον κύριο Μπάμπη Μιχαηλίδη, Μηχανικό Διοίκησης Παραγωγής και ιδρυτή της Poetic-Intelligence-for-Leaders, ο οποίος τόνισε την ανάγκη για κατεύθυνση και ηγεσία στον σύγχρονο κόσμο. Αναφέρθηκε στον επαναπροσδιορισμό της έννοιας του ταλέντου και υπογράμμισε τη σημασία του να αφουγκραζόμαστε, να κατανοούμε και να γεφυρώνουμε πόρους για να επιτύχουμε αποτελεσματική συνεργασία και ανάπτυξη. Επισήμανε ότι η Γενιά Ζ επιθυμεί να έχει σωστούς ηγέτες που τους καθοδηγούν με ακρίβεια και εμπιστοσύνη. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, οι αγράμματοι του 21ου αιώνα θα είναι αυτοί που δεν μπορούν να προσαρμοστούν στις συνεχείς αλλαγές. Τέλος, υπογράμμισε ότι δεν μπορεί κανείς να γίνει επιτυχημένος ηγέτης, αν πρώτα δεν γίνει επιτυχημένος άνθρωπος.
Στη συνέχεια, για την «Επαγγελματική και Προσωπική Ανάπτυξη» μίλησε η δρ. Μαρίνα Ψιλούτσικου, Personal Brand Strategist και μέλος Ε.ΔΙ.Π. ΟΠΑ. Αναφέρθηκε στο ότι δεν διαφέρουν τόσο πολύ οι γενιές αλλά είναι ίδιες σε διαφορετικό περιτύλιγμα. Χαρακτηριστικό της νέας γενιάς είναι ότι υπερασπίζεται τη διαφορετικότητα και πάνω απ’ όλα τη σέβεται. Καμιά επιχείρηση στις μέρες μας δεν προσλαμβάνει κάποιον επειδή ο υποψήφιος εργαζόμενος έχει καλή συμπεριφορά. Φυσικά, παίζουν σημαντικό ρόλο τα ταλέντα και οι δεξιότητες, ωστόσο όμως η γνώση και το επιστημονικό υπόβαθρο είναι αυτά που αξιοποιούνται κατά προτεραιότητα.
Οι θεματικές ενότητες έκλεισαν με τους «Τρόπους Προσέλκυσης και Διακράτησης της Γενιάς Ζ». Ο κύριος Γρηγόρης Λεμονής, Ethical Headhunter – Founder of humani, ανέφερε τρόπους προσέλκυσης και υγιούς συνεργασίας με τη Γενιά Ζ. Βασικά συστατικά για να λειτουργήσει η συνεργασία είναι η ανοικτή επικοινωνία και το εξ αρχής ξεκαθάρισμα των υποχρεώσεων. Επίσης, μερικά ακόμη που ακούστηκαν είναι η τήρηση της ηθικής, η προοπτική της ταχείας ανάπτυξης, οι καλές αποδοχές, η λειτουργική χρήση των ψηφιακών μέσων, η διασφάλιση της ψυχικής υγείας, η ευελιξία για τον τόπο της εργασίας, η ελευθερία στη λήψη πρωτοβουλιών, στην έκφραση κ.τ.λ.
Ακολούθησε η παρουσίαση των κόμβων εμπειρίας, όπως διαμορφώθηκαν μέσω των απόψεων και των προβληματισμών των παρευρισκόμενων συνέδρων αναφορικά με τις θεματικές ενότητες του συνεδρίου και τον συντονισμό της κυρίας Γεωργίας Κωνσταντίνου, Διευθύντριας Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του skywalker.gr – Εργασία στην Ελλάδα, στην Αθήνα και της κυρίας Αλεξάνδρας Μαυρουδή, Online Content Manager του skywalker.gr – Εργασία στην Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη.
Οι κόμβοι εμπειρίας διαμόρφωσαν τα παρακάτω συμπεράσματα:
- Αναφορικά με την αξιολόγηση των εργαζομένων είναι σημαντική η συνεχής ανατροφοδότηση, η επιβράβευση και η ειλικρινής αξιολόγηση και επικοινωνία, οι μετρήσιμοι στόχοι καθώς και η ενεργή συμμετοχή του εργαζομένου στην επιλογή του εργασιακού στόχου.
- Για την προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη αναφέρθηκε πως τη δημιουργία ενός συστήματος γενικής ανάπτυξης βοηθά ιδιαίτερα η ανάδειξη των soft skills και ο ισορροπημένος συνδυασμός δεξιοτήτων και γνώσης. Επιπροσθέτως αναφέρθηκε πως θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα εκπαίδευσης και διά βίου μάθησης σε όλους τους εργαζομένους, καθώς και ότι η έννοια της επαγγελματικής ανάπτυξης είναι συνυφασμένη με την προσωπική ανάπτυξη του εργαζομένου.
- Για το θέμα της ηγεσίας (management) δόθηκε βαρύτητα στην ανθρωποκεντρικότητα, μέσω ενός υποστηρικτικού εργασιακού περιβάλλοντος και της ενεργητικής ακρόασης.
- Για την προσέλκυση της νέας γενιάς, ως οι πιο σημαντικοί παράγοντες θεωρήθηκαν η ειλικρίνεια στην εργασιακή σχέση και το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων. Επίσης τονίστηκε η αναγκαιότητα της διαφάνειας σε όλες τις πτυχές της εργασίας, η προσφορά ευκαιριών για συνεχή εκπαίδευση, η έμφαση στην εταιρική και κοινωνική ευθύνη και η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
- Για την επίτευξη του work-life balance δόθηκε προτεραιότητα σε πρακτικές που αφορούν τη συζήτηση, τον σεβασμό του εργασιακού ωραρίου, την ευελιξία στον τόπο εργασίας και τις αποδοχές.
- Για τις νέες συνθήκες εργασίας τονίστηκε η αναγκαιότητα της διαφάνειας και της ενσωμάτωσης του νέου εργαζομένου μέσα στην καθημερινότητα της εργασίας. Αναφέρθηκε επίσης η ανάγκη για υβριδικά και ευέλικτα ωράρια και η προσφορά ανταποδοτικών κινήτρων, τα οποία ανταμείβουν την απόδοση των εργαζομένων.
- Για την τεχνολογία δόθηκαν παραδείγματα και προτάσεις για την καθιέρωση της χρήσης τεχνολογίας στον επαγγελματικό χώρο, όπως η χρήση εφαρμογών για team bonding ή η χρήση κάποιου ψηφιακού μέσου επικοινωνίας όπου θα εκφράζονται και θα ανταλλάσσονται απόψεις κ.ά.
Τη συγκεφαλαίωση του συνεδρίου πραγματοποίησαν μαζί η κυρία Κατερίνα Γκρίτζαλη, Διευθύντρια Σύνταξης του stentoras.gr από την Αθήνα και η κυρία Εύη Δεργιαδέ, Community Manager του skywalker.gr – Εργασία στην Ελλάδα από τη Θεσσαλονίκη.
Με επιτυχία στέφθηκε η τελετή απονομής των HR Community Awards 2024, την οποία παρουσίασαν η κυρία Αλεξία Κάρκαλου, Skywalker Society Manager του skywalker.gr – Εργασία στην Ελλάδα, στην Αθήνα και η κυρία Χαρά Μπουραντά, Digital Marketing Manager του skywalker.gr – Εργασία στην Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη.
Η διοργάνωση του HR Community Conference & Awards 2024 πραγματοποιήθηκε με την πολύτιμη συμβολή των:
Χορηγός: ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Υποστηρικτής: CAREER-DESIGN
Χορηγοί επικοινωνίας: STAR ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, TVSTAR.GR, MAD, ΕΠΙΧΕΙΡΩ, E-DAILY, E-RADIO, VORIA.GR, READER.GR, KARFITSA, BEATER.GR, CITYCAMPUS.GR, BUSINESS VOICE, TOURISM TODAY.GR, ΟΜΟΡΦΗ ΖΩΗ, PINK.GR, UNI–TIES.GR, ECOZEN.GR, LET IT BE.GR, CSRNEWS.GR, HELLENIC MEDIA GROUP, STENT, SETTLE.GR, STENTORAS.GR