Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Σημαντική διάκριση

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία τιμήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά με πλατινένια διάκριση για την Εταιρική Υπευθυνότητα με βάση τον CR Index, ενώ απέσπασε και Έπαινο για την Κοινωνία, συμπληρώνοντας τέσσερις συνεχόμενες χρονιές διακρίσεων. Ο Μηνάς Μαυρικάκης Διευθυντής Επικοινωνίας και Εταιρικών Σχέσεων της εταιρείας, μας δίνει τις λεπτομέρειες.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Αθηναϊκή Ζυθοποιία κατέκτησε την κορυφαία διάκριση στoν Εθνικό Δείκτη Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Τι σημαίνει για την εταιρεία αυτή η διάκριση;

Η βράβευση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στον Εθνικό Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης και μάλιστα με την Πλατινένια διάκριση, μας δημιουργεί ιδιαίτερη υπερηφάνεια και χαρά, ενώ ταυτόχρονα μας δίνει ακόμα μεγαλύτερη δύναμη να συνεχίσουμε να μεριμνούμε για την κοινωνία στην οποία λειτουργούμε. Η φετινή είναι η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά διακρίσεων στο θεσμό και αποτελεί απόδειξη της ισορροπημένης σχέσης που με συστηματική προσπάθεια καταφέρνουμε να διατηρούμε με την κοινωνία και τους συμμετόχους της. Για εμάς, ο Εθνικός Δείκτης Εταιρικής Ευθύνης αποτελεί σημαντικό εργαλείο για τη βελτίωσή μας, αναμφίβολα χρήσιμο για κάθε σύγχρονη επιχείρηση που προσπαθεί να ανταποκριθεί στις σημερινές προκλήσεις.

Ποια είναι η γενικότερη στρατηγική και φιλοσοφία σας όσον αφορά την ΕΚΕ; Ποια στοιχεία θεωρείτε πως σας οδήγησαν σε αυτές τις συνεχόμενες διακρίσεις;

Η σαφής στρατηγική, η προσήλωση στο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, η επιμονή και η σκληρή δουλειά αποτελούν το «κλειδί» της επιτυχίας μας στο πλαίσιο της προσφοράς μας για την κοινωνία. Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, ενισχύουμε την πολιτική μας για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, με οδηγό την πεποίθηση ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οφείλουμε να μετέχουμε ενεργά στην κοινωνία. Η φετινή σημαντική διάκριση επιβραβεύει όχι μόνο την κοινωνική προσφορά της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, αλλά και τη συστηματική προσπάθεια της εταιρείας για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, για την προστασία του περιβάλλοντος, για τη στήριξη των προμηθευτών, των συνεργατών και των εργαζομένων της. Έτσι κάνουμε πράξη το όραμά μας να «Παράγουμε ένα Καλύτερο Μέλλον» σε ολόκληρη τη λειτουργίας μας.

Για όλους εμάς, η υπεύθυνη και συνεπής πολιτική για την κοινωνία, τον άνθρωπο και το περιβάλλον, αποτελεί σταθερή δέσμευση, μέσω της οποίας ανταποδίδουμε στους καταναλωτές την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν σε όλη τη διάρκεια της ελληνικής μας διαδρομής. Η ουσία του ρόλου μας ως υπεύθυνου εταιρικού πολίτη αγκαλιάζει το σύνολο των πρωτοβουλιών μας για ένα θετικό κοινωνικό αποτύπωμα και αποτελεί σταθερή μας δέσμευση για κάθε μελλοντική δραστηριότητα.

Στο πλαίσιο της κοινωνικά υπεύθυνης λειτουργίας υλοποιείτε από το 2008 και το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού. Μπορείτε να μας δώσετε κάποια παραπάνω στοιχεία για αυτό και την εξέλιξή του μέσα στα χρόνια;

Από το 2008 επιλέγουμε κριθάρι από την ελληνική γη, μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας, που συνδυάζει πολλαπλά οφέλη για τον παραγωγό, ενισχύει τη συνεργασία μας με πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, προσφέρει διέξοδο και προοπτική στην αγροτική παραγωγή και δημιουργεί θέσεις εργασίας, ενισχύοντας την ελληνική οικονομία συνολικά.

Μέχρι σήμερα έχουμε προμηθευτεί συνολικά 70.000 τόνους υψηλής ποιότητας ελληνικού βυνοποιήσιμου κριθαριού από εγχώριους παραγωγούς, αξίας 14 εκατομμυρίων ευρώ. Είμαστε περήφανοι που 2.100 Έλληνες παραγωγοί συμμετέχουν σήμερα στο Πρόγραμμα μέσω 23 συνεταιρισμών και συνεργατών σε όλη την Ελλάδα. Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι είμαστε η μοναδική ζυθοποιία αυτή τη στιγμή με τη δυνατότητα να μετατρέπει το κριθάρι σε βύνη, στα 2 βυνοποιεία μας στη Θεσσαλονίκη & την Πάτρα. Είναι επίσης σημαντικό να αναφέρω ότι για το 2014 στοχεύουμε σε συγκομιδή 65.000 τόνων εγχώριου κριθαριού, κάνοντας πραγματικότητα τη δέσμευση της εταιρείας μας για εξ ολοκλήρου κάλυψη των αναγκών μας από ελληνικό κριθάρι. Τα παραπάνω στοιχεία βελτιώνονται κάθε χρόνο, καθώς το Πρόγραμμα επεκτείνεται αποδεικνύοντας τις πολύ καλές προοπτικές της Συμβολαιακής Καλλιέργειας στην Ελλάδα.

Η παρακολούθηση και συνεργασία μας καθόλη τη διάρκεια της καλλιέργειας είναι συνεχής. Παρέχουμε υποστήριξη και τεχνογνωσία στους παραγωγούς για τη βελτιστοποίηση των καλλιεργειών τους, ενώ συνεργαζόμαστε με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την ανάπτυξη νέων, ακόμα αποδοτικότερων ελληνικών ποικιλιών κριθαριού. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας έχουν δημιουργηθεί πέντε πειραματικοί αγροί στη Νιγρίτα Σερρών, στη Νίκαια Λάρισας, στη Λιβαδειά, στην Πάτρα και τα Σπάτα, στους οποίους επιλέγονται και δοκιμάζονται ποικιλίες (διεθνείς και ελληνικές) που προσαρμόζονται καλύτερα στο ελληνικό κλίμα και έδαφος, δημιουργώντας έτσι προϋποθέσεις για αποδοτικότερη παραγωγή.

Αλλά δεν σταματάμε εδώ. Από φέτος ερχόμαστε ακόμα πιο κοντά στους Έλληνες παραγωγούς μέσα από νέες δράσεις και πρωτοβουλίες. Καθιερώνουμε ένα νέο θεσμό, την «Ημέρα Θερισμού Ελληνικής Γης», στις 16 Ιουνίου, μια ημέρα κάθε χρόνο στην οποία φιλοδοξούμε να γιορτάζουμε μαζί με τους παραγωγούς που έδωσαν το κριθάρι τους, τα αποτελέσματα των κόπων μιας ολόκληρης χρονιάς, πίνοντας όλοι μαζί «τη δική μας μπίρα». Τέλος, σχεδιάζουμε ένα στοχευμένο πρόγραμμα κατάρτισης αγροτών με στόχο να αναπτύξουμε τις επιχειρηματικές τους δεξιότητες και να δώσουμε εφόδια από την πλευρά μας στον «επιχειρηματία αγρότη».

Συμπεριλαμβάνεται η υποστήριξη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στη στρατηγική ΕΚΕ που υλοποιείτε;

Εδώ και 50 χρόνια αναπτυσσόμαστε υπεύθυνα στην Ελλάδα και μας συνδέουν ισχυροί δεσμοί με τον τόπο και τους ανθρώπους του. Μας αφορά ό,τι συμβαίνει γύρω μας και προτεραιότητά μας είναι να βρισκόμαστε στο πλευρό όσων χρειάζονται περισσότερο τη βοήθειά μας. Για το λόγο αυτό ενισχύουμε το πολύτιμο έργο πέντε Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων αναλαμβάνοντας από κοινού πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης. Συγκεκριμένα, ως εταιρεία που παράγει και εμπορεύεται αλκοόλ, υποστηρίζουμε με την υπογραφή της Heineken από το 2008 τις δράσεις της ΜΚΟ «ΝΗΦΑΛΙΟΙ – Στην υγειά μας» με στόχο την ευαισθητοποίηση για την υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ. Παράλληλα, συμβάλλουμε ενεργά στη φροντίδα του περιβάλλοντος ενισχύοντας το έργο του Δικτύου Μεσόγειος SOS, ως χορηγοί της εκστρατείας «Καθαρίστε τη Μεσόγειο», μέσω της Amstel.

Επιπλέον, το 2012 ξεκινήσαμε το πρώτο συστηματικό Πρόγραμμα Εθελοντισμού εργαζομένων, το οποίο έχει τύχει ήδη πολύ θετικής ανταπόκρισης. Από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του, 180 εργαζόμενοι εθελοντές συμμετέχουν σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, υποστηρίζοντας ενεργά το έργο τριών ακόμα Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών (ΜΚΟ) με τους οποίους συμμαχεί η Αθηναϊκή Ζυθοποιία: το Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες «Το Εργαστήρι» στην Αθήνα, την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer στη Θεσσαλονίκη και τον Όμιλο Εθελοντών κατά του Καρκίνου ΑγκαλιάΖΩ στην Πάτρα. Μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2013 προσέφεραν τουλάχιστον 24 ώρες από τον εργασιακό και προσωπικό τους χρόνο.

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία έχει να επιδείξει μια πορεία 50 ετών στην ελληνική αγορά. Ποια είναι αυτή τη στιγμή η εικόνα και το μέγεθος της εταιρείας;

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία συμπληρώνει φέτος 50 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, από την ίδρυσή της το 1963. Το πρώτο εργοστάσιο λειτούργησε στην Αθήνα το 1965 παράγοντας την μπίρα Amstel. Σήμερα, διαθέτει τρία εργοστάσια στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα, καθώς και μία μονάδα εμφιάλωσης φυσικού μεταλλικού νερού ΙΟΛΗ στη Λαμία. Συνολικά απασχολεί 1.000 εργαζόμενους και παράγει στη χώρα μας μερικές από τις πιο αγαπημένες μάρκες μπίρας, όπως Amstel, Heineken, ΑΛΦΑ, Fischer, Buckler, BIOΣ 5, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία και παρέχοντας στήριξη στην ελληνική οικονομία.

Συνολικά διαθέτουμε μια ευρεία γκάμα διαφοροποιημένων προϊόντων, που περιλαμβάνει 24 μάρκες και ποικιλίες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των καταναλωτών, με εξαγωγές σε 20 χώρες ανά τον κόσμο. Φέτος η εταιρεία ενίσχυσε το χαρτοφυλάκιό της με την Amstel Radler, την μπίρα που συνδυάζει τη μοναδική γεύση της Amstel με τη φρεσκάδα του χυμού
λεμονιού, εγκαινιάζοντας έτσι μια νέα κατηγορία μπίρας στην Ελλάδα.

Ποιος είναι ο στόχος σας για το μέλλον;

Ύστερα από 50 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, όλοι εμείς στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία «Είμαστε εδώ», εντείνοντας τη συνεισφορά μας στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, μένοντας πιστοί στη στρατηγική για την εταιρική κοινωνική ευθύνη και υλοποιώντας τις δεσμεύσεις μας για τον άνθρωπο, την κοινωνία και το περιβάλλον. Βασική μας μέριμνα παραμένει να χτίζουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους Έλληνες καταναλωτές, παρέχοντας μία ευρεία γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών άριστης ποιότητας, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και υλοποιώντας ένα πλάνο σημαντικών επενδύσεων. Στόχος μας είναι να παραμείνουμε «Εδώ», με σκοπό να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις προκλήσεις του σήμερα με τη ματιά μας στραμμένη στο μέλλον.

* Αναδημοσίευση από το τεύχος 42 του περιοδικού CSR Review.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ