ΤΕΧΑΝ & ΦΟΔΣΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ: Ανακηρύχθηκαν οι νικητές του Μεγάλου Εκπαιδευτικού Διαγωνισμού Ανακύκλωσης

Στο πλαίσιο των προγραμμάτων κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης της ΤΕΧΑΝ, ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο Μεγάλος Εκπαιδευτικός Διαγωνισμός Ανακύκλωσης που διοργάνωσε η ΤΕΧΑΝ σε συνεργασία με τον ΦΟΔΣΑ (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) Πελοποννήσου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Ο εκπαιδευτικός διαγωνισμός, που στόχο είχε την ευαισθητοποίηση και ενεργή συμμετοχή των νέων στην ανακύκλωση, προσέλκυσε τη συμμετοχή μαθητών από 200 τμήματα σχολείων Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των Δήμων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπου λειτουργούν τα Πολυκέντρα Ανακύκλωσης Υλικών της ΤΕΧΑΝ.

Οι μαθητές ανακύκλωσαν υλικά σε 13 Δήμους και κατέθεσαν τα κουπόνια συμμετοχής τους. Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα σε γνωστό ξενοδοχείο της Καλαμάτας έγινε η επίσημη ανακήρυξη των νικητήριων τμημάτων. Οι μαθητές από τα 3 σχολικά τμήματα που συνέλεξαν τα περισσότερα υλικά ανταμείφθηκαν για τη δράση τους & έγινε η επίσημη ανακήρυξη των νικητών.

Τα σχολικά τμήματα που κέρδισαν τα μεγάλα έπαθλα του διαγωνισμού, μετά από καταμέτρηση, είναι:

  • 1η Θέση και μεγάλος νικητής του διαγωνισμού: το τμήμα Β3 του 2ου Λυκείου Καλαμάτας, με 312.305 υλικά που ανακυκλώθηκαν. Έπαθλο: Ένα (1) ταξίδι 5 ημερών για όλους τους μαθητές του σχολικού τμήματος στη Βαρκελώνη, Ισπανία.
  • 2η Θέση: το τμήμα Α1 του 2ου Λυκείου Άργους, με 200.398 υλικά που ανακυκλώθηκαν. Έπαθλο: Ένα (1) ταξίδι 5 ημερών για όλους τους μαθητές του σχολικού τμήματος στα Χανιά.
  • 3η Θέση: το τμήμα Α1 του Λυκείου Ερμιόνης, με 169.319 υλικά που ανακυκλώθηκαν. Έπαθλο: 1 Smartwatch για κάθε μαθητή του σχολικού τμήματος.

Αξίζει να σημειωθεί πως εξαιτίας της μεγάλης συμμετοχής που είχε ο διαγωνισμός, αποφασίστηκε η παροχή επάθλων και στο πρωτεύον σχολικό τμήμα κάθε Δήμου. Το έπαθλο για κάθε τμήμα ήταν ένα (1) Smartwatch για όλους τους μαθητές του σχολικού τμήματος.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της ΤΕΧΑΝ  κ. Απόστολος Μούργος σημείωσε: «Συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες! Η συμβολή των μαθητών στο έργο της ανακύκλωσης είναι πολύ σημαντική και

 

ας μην ξεχνάμε πως τα παιδιά είναι εκείνα που βάζουν τα θεμέλια για ένα καλύτερο μέλλον. Μας γεμίζει συγκίνηση όταν βλέπουμε τόσο νέους ανθρώπους να αγκαλιάζουν την ανακύκλωση και να αποδεικνύουν έμπρακτα τη δέσμευσή τους σε αυτή. Στην ΤΕΧΑΝ  θα συνεχίσουμε σε επενδύουμε σε τέτοιες πρωτοβουλίες με στόχο να εκπαιδεύουμε και να ευαισθητοποιούμε τις νέες γενιές στη διαδικασία της κυκλικής οικονομίας και της ανακύκλωσης, για ένα καλύτερο αύριο για όλους».

Στην εκδήλωση απονομής παρευρέθηκαν, εκτός των μαθητών και μαθητριών των σχολείων, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Δημήτριος Πτωχός, ο Πρόεδρος ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου κ. Ιωάννης Σμυρνιώτης, ο Διευθυντής ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου κ. Νικόλαος Αγγελόπουλος, ο Δήμαρχος Καλαμάτας κ. Αθανάσιος Βασιλόπουλος, ο Δήμαρχος Άργους-Μυκηνών κ. Ιωάννης Μαλτέζος και ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Ιωάννης Γεωργόπουλος. Επίσης, στην απονομή ήταν και ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Στάθης Αναστασόπουλος, η Αντιδήμαρχος Παιδείας & Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικής Ισότητας των Φύλων Δήμου Ερμιονίδας η κα Ελένη ΒλάσσηΔημαράκη, καθώς και η κα Αναστασία Αργυροπούλου Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Κλιματικής Προστασίας Δήμου Άργους.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Δημήτριος Πτωχός, μεταξύ άλλων έδωσε τα συγχαρητήριά του σε όλους τους μαθητές και στους διοργανωτές αναφέροντας ότι «η ανακύκλωση δεν είναι μόνο μια πράξη ευθύνης προς το περιβάλλον, αλλά και ένα βήμα προς την κυκλική οικονομία». Τόνισε έντονα τη σημασία της κυκλικής οικονομίας και ενθάρρυνε τους μαθητές να την εντάξουν στην καθημερινότητά τους. Επιπρόσθετα ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός κέντρου κυκλικής οικονομίας και βιοοικονομίας στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας όπου αυτό μελλοντικά θα είναι πολύ χρήσιμο στους μαθητές της τωρινής και της μελλοντικής γενιάς.

Ο Πρόεδρος ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου κ. Ιωάννης Σμυρνιώτης αναφέρθηκε πρωτίστως στα νικητήρια τμήματα του Δήμου Άργων-Μυκηνών, του Δήμου Ερμιονίδας και του Δήμου Καλαμάτας όπου μόνο αυτά τα τρία τμήματα αθροιστικά έφτασαν περίπου στις επτακόσιες χιλιάδες (700.000) υλικά. Σημείωσε πως «ο διαγωνισμός θα επαναλαμβάνεται 2 φορές κάθε έτος και ευχήθηκε στον επόμενο διαγωνισμό να καταρριφθούν τα σημερινά ρεκόρ. Η ανακύκλωση όπως διαφαίνεται αποτελεί σιγά σιγά κουλτούρα μας»!

Με οδηγό τη βιώσιμη ανάπτυξη και την περιβαλλοντική προστασία, η ΤΕΧΑΝ συνεχίζει να αποδεικνύει πως όλοι μαζί μπορούμε να βάλουμε τα θεμέλια για ένα καλύτερο αύριο.