Tην Πέμπτη, 11 Ιουλίου το 2ο Φόρουμ “Ενεργειακή Αξιοποίηση Αποβλήτων, Βιομάζα, Βιομεθάνιο

Πώς θα πετύχουν ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων και βιομεθάνιο

Πώς θα πετύχουν οι επενδύσεις στην ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων και στο βιομεθάνιο θα εξηγήσουν οι ομιλητές του 2ου Φόρουμ Ενεργειακή Αξιοποίηση Αποβλήτων, Βιομάζα, Βιομεθάνιο, που πραγματοποιείται την Πέμπτη, 11 Ιουλίου στην Αθήνα. Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Α Energy με τη συνεργασία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον επιστημονικό συντονισμό της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΔΣΑ), του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), τη συμμετοχή πέντε περιβαλλοντικών-επιχειρηματικών φορέων και των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων και επενδυτών.

Στην επίκαιρη εκδήλωση, οι διακεκριμένοι ομιλητές θα εξηγήσουν με ποιο τρόπο θα υλοποιηθούν οι νέες μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων. Σε ότι αφορά τις μονάδες βιομεθανίου, αναμένεται ότι θα γίνει εκτεταμένη αναφορά στις προϋποθέσεις επιτυχίας των επικείμενων επενδύσεων, αλλά και στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το βιομεθάνιο, που έρχεται σύντομα σε δημόσια διαβούλευση.

Ειδικότερα σε ότι αφορά την ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων:

Την τελική στρατηγική του ΥΠΕΝ για την αξιοποίηση της ενέργειας που εμπεριέχουν τα απόβλητα, τον τρόπο υλοποίησης των νέων μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης που σχεδιάζονται, αλλά και τον ειδικό ρόλο της τσιμεντοβιομηχανίας, αναμένεται να εξηγήσει αναλυτικά ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ κ. Μανώλης Γραφάκος.

Στην υλοποίηση των πολύ σημαντικών Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων Δυτικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης και στο επόμενο βήμα του Περιφερειακού Συνδέσμου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας (Φο.Δ.Σ.Α. ΚΜ), θα αναφερθεί ο κ. Μιχάλης Γεράνης, Πρόεδρος του Φορέα.

Το βέλτιστο μοντέλο για τις μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης

Τη συμβολή της ενεργειακής αξιοποίησης στον εθνικό στόχο μείωσης της ταφής, το θεσμικό πλαίσιο, τις εναλλακτικές επιλογές και τις προϋποθέσεις επιτυχίας των επικείμενων επενδύσεων, θα εξηγήσει ο κ. Χρήστος Τσομπανίδης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ENVIROPLAN Α.Ε.

Στο πολύ σημαντικό θέμα της χρήσης και διαχείρισης των αποβλήτων ως δευτερογενή υλικά θα αναφερθεί η κα. Λένα Μπέλση, Πρόεδρος ΣΕΠΑΝ (Σύνδεσμος Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων). Από τη δική του πλευρά, ο κ. Κωνσταντίνος Ψωμόπουλος, Τομεάρχης Κυκλικής Οικονομίας – Μέλος ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΔΣΑ), καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) θα εξηγήσει, γιατί είναι απαραίτητη μια ολοκληρωμένη επενδυτική προσέγγιση προκειμένου να πετύχουν οι μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων.

Στο πλαίσιο της πρώτης θεματικής ενότητας, αναμένονται επίσης τοποθετήσεις από  εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιφερειών που θα συμμετάσχουν στις εργασίες. Ο συντονισμός και εισαγωγικά σχόλια της παραπάνω θεματικής θα γίνουν από τον κ. Γιώργο Ηλιόπουλο, Πρόεδρο ΕΕΔΣΑ και την κα. Άντα Σεϊμανίδη, Δημοσιογράφο και Επιστημονική Συντονίστρια της Α Energy και του ΣΔΙT FORUM.

Μετατρέποντας τις ΜΕΑ σε Μονάδες Ανάκτησης Ανακύκλωσης

Στις προοπτικές μετατροπής της ΜΕΑ Δυτικής Μακεδονίας σε Μονάδα Ανάκτησης Ανακύκλωσης (ΜΑΑ), καθώς επίσης στις προκλήσεις σε οικονομικό και τεχνολογικό επίπεδο θα αναφερθεί ο κ. Παναγιώτης Γκουβούσης, Υπεύθυνος Λειτουργιών Έργων Επεξεργασίας Αποβλήτων της ΗΛΕΚΤΩΡ A.E. Από τη δική του πλευρά, ο κ. Ιωάννης Φραντζής, Σύμβουλος Περιβαλλοντικών Έργων, θα εξηγήσει πώς αναμένεται να λειτουργήσουν οι προβλεπόμενες μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων υπολειμματικών Απορριμμάτων/Ιλύος, στο πλαίσιο των νέων μονάδων Διαχείρισης Απορριμμάτων Ρόδου και Σαντορίνης.

Η τσιμεντοβιομηχανία

Στον τρέχοντα σημαντικό ρόλο της τσιμεντοβιομηχανίας στην ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων θα αναφερθούν ο κ. Αλέξανδρος Υφαντής, Διευθυντής Ανάπτυξης Εναλλακτικών Καυσίμων & Πρώτων Υλών Τομέας Ελλάδος, ΤΙΤΑΝ ΑΕ και η κα. Μαρία Θεολόγη, Διευθύντρια Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης, ΗΡΑΚΛΗΣ ΑΕ.  Τη νέα προοπτική ενεργειακής αξιοποίησης στο πλαίσιο της βιομηχανικής συμβίωσης θα παρουσιάσει ο κ. Βασίλης Βυζηργιαννάκης, Μέλος ΔΣ ΕΕΔΣΑ (Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων), Τομεάρχης για θέματα Βιομηχανικής Συμβίωσης.

Case studies για ανάκτηση λάσπης και λέβητες βιομάζας

Θα ακολουθήσουν case studies για τις καινοτόμες παρεμβάσεις στη διαχείριση στερεών αποβλήτων και νερού όπως επίσης χρήσης αγροτικών υπολειμμάτων για παραγωγή ενέργειας και αναβαθμισμένων στερεών καυσίμων. Ειδικότερα: Ο κ. Μανώλης Χατζάκης, Περιβαλλοντολόγος, Επικεφαλής Παραρτήματος Κρήτης της THALIS SA – ΜΕΜΒΕR OF ΜΟΤΟR OIL GROUP θα παρουσιάσει τα Κέντρα Τροφοδοσίας Ιλύων στην ΕΕΛ Ηρακλείου και στον ΧΥΤΑ Πέρα Γαληνών, που έχουν ως στόχο την μετατροπή, εξάλειψη και ανάκτηση της λάσπης από την επεξεργασία των αστικών λυμάτων στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας.

Για τους λέβητες βιομάζας της Δημοτικής Επιχείρησης Τηλεθέρμανσης της Ευρύτερης Περιοχής Αμυνταίου (ΔΕΤΕΠΑ) θα μιλήσει ο κ. Ιωάννης Λιάσης, Δήμαρχος Αμυνταίου και Πρόεδρος ΔΕΤΕΠΑ. Ο συντονισμός και τα εισαγωγικά σχόλια της προαναφερθείσας θεματικής θα γίνουν από την κα. Μαρία Λοϊζίδου, Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΜΠ και Πρόεδρο ΣΥΝΕΡΓΕΙΑΣ (Συμβούλιο Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων).

Το βιομεθάνιο και πώς θα πετύχουν οι επενδύσεις

Οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη υγιών επενδύσεων στο βιομεθάνιο στην Ελλάδα θα τεθούν επί τάπητος κατά τη διάρκεια της σχετικής θεματικής ενότητας του συνεδρίου. Ο κ. Δημήτριος Καρδοματέας, Πρόεδρος Δ.Σ. & Γενικός Διευθυντής ΚΑΠΕ, αναμένεται να διατυπώσει τους στόχους και επιλογές του ΥΠΕΝ ενόψει του επικαιροποιημένου ΕΣΕΚ (Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα), του θεσμικού πλαισίου για το βιομεθάνιο, αλλά και συνδυάζοντας τους στόχους για τα απορρίμματα. Από τη δική του πλευρά, ο κ. Χρήστος Ζαφείρης, Υπεύθυνος Δέσμης Έργων Βιοαερίου και Βιομεθανίου, Τμήμα Βιομάζας Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – ΚΑΠΕ θα αναφερθεί στο κρίσιμο θέμα βιοαποδομήσιμων αποβλήτων ως πρώτης ύλης για το βιομεθάνιο, αλλά και στο τι κάνουν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες στον τομέα αυτό.

Τα επενδυτικά πρότζεκτ

Πόσο λοιπόν βιομεθάνιο; Και ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη αγοράς βιομεθανίου στην Ελλάδα; Τις προϋποθέσεις αυτές, θα αναλύσει από τη δική του πλευρά ο κ. Αναστάσιος Τόσιος, Διευθυντής Στρατηγικής και Ανανεώσιμων Αερίων Enaon. (σχετικά πρόσφατη μετονομασία της ΔΕΠΑ Υποδομών).

Τα αποτελέσματα του πιλοτικού έργου της ΔΕΠΑ Εμπορίας με στόχο την αναβάθμιση βιοαερίου σε υψηλής περιεκτικότητας βιομεθάνιο, θα παρουσιάσει εκπροσωπώντας την ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε. η κα. Σέβη Σαξιώνη, Deputy Project Manager στο έργο βιομεθανίου, ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε. Για τη συμβολή στους στόχους για το βιομεθάνιο από την αναβάθμιση των υπαρχόντων σταθμών βιοαερίου σε σταθμούς βιομεθανίου, τις ευκαιρίες αλλά και τις προκλήσεις  θα μιλήσει ο κ. Αλέξανδρος Υφαντής, Πρόεδρος ΕΣΠΑΒ (Ελληνικός Σύνδεσμος Παραγωγών Βιοαερίου).

Βιομεθάνιο από βιοαέριο παραγόμενο σε ΧΥΤΑ και BioLNG

Ο κ. Γεώργιος Πανούσης, Υπεύθυνος Λειτουργιών Ενεργειακών Έργων ΗΛΕΚΤΩΡ θα αναφερθεί στην παραγωγή βιοαερίου σε χώρους υγειονομικής ταφής και στις προοπτικές παραγωγής βιομεθανίου από βιοαέριο παραγόμενο σε ΧΥΤΑ με βάση την μακροχρόνια σχετική εμπειρία της ΗΛΕΚΤΩΡ.  Από τη δική του πλευρά, ο κ. Οδυσσέας Ρηγόπουλος, Διευθυντής Ανατολικής Ευρώπης, Heygaz Biomethane S.L. θα εξηγήσει τις προοπτικές ανάπτυξης του βιομεθανίου και των πράσινων καυσίμων σε Ευρώπη και Ελλάδα.

Στην προοπτική διάθεσης και εφαρμογών small scale LNG και BioLNG σε βιομηχανία, οδικές μεταφορές και ναυτιλία και στο σχετικό επιχειρηματικό πλάνο της Molgas θα αναφερθεί ο κ. Αλέξανδρος Λαγάκος, Διευθύνων Σύμβουλος της Blue Grid και επικεφαλής της Molgas για Ελλάδα και Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το Πιλοτικό έργο του ΔΕΣΦΑ για την αναβάθμιση βιοαερίου σε υψηλής περιεκτικότητας βιομεθάνιο με ειδική αναφορά στις προοπτικές και προκλήσεις θα παρουσιάσει η κα. Ευαγγελία Τσουκαλίδου, PMO Biomethane Pilot Project Senior Manager, ΔΕΣΦΑ.

Βιοενέργεια – Βιομάζα – Τεχνολογίες Βιοκαυσίμων

Στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου θα υπάρξει ειδική θεματική και για την ξυλώδη Βιομάζα και την ενεργειακή, περιβαλλοντική & κλιματική της διάσταση την οποία θα εξηγήσει ο κ. Νίκος Δαμάτης, Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Εταιρείας Ανάπτυξης Βιομάζας (ΕΛΕΑΒΙΟΜ). Για τις Ευρωπαϊκές Προτεραιότητες στον τομέα της Βιοενέργειας και το Μανιφέστο Βιοενέργειας της νέας Ευρωβουλής θα μιλήσει ο κ. Μανώλης Καραμπίνης, Διευθυντής Επιχειρηματικής ανάπτυξης, Bioenergy Europe. Ο συντονισμός και τα εισαγωγικά σχόλια των προαναφερθέντων θεμάτων θα γίνουν από τον κ. Κωνσταντίνο Ελευθεριάδη, Partner, Financial Advisory Services, Energy Industry Leader, Deloitte Greece.

Θα παρουσιαστούν επίσης: Τεχνολογίες για την παραγωγή υγρών και αερίων βιοκαυσίμων από τον κ. Παναγιώτη Γραμμέλη, Διευθυντή Ερευνών ΕΚΕΤΑ / ΙΔΕΠ και case study μονάδας επεξεργασίας φυτικών υπολειμμάτων, τα οποία θα μετατρέπονται μέσω γεννήτριας εσωτερικής καύσης σε ηλεκτρική και θερμική ενέργεια από την κα Ελένη Μπαϊράμη, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ECO HELLAS. Σχετικά σχόλια και συντονισμός θα γίνουν από τον κ. Σπύρο Παπαευθυμίου, καθηγητή στο Πολυτεχνείο Κρήτης και Πρόεδρο HAEE.

Τιμητικές διακρίσεις

Στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου θα απονεμηθούν τιμητικές διακρίσεις σε επιστημονικούς και επιχειρηματικούς φορείς που συνέβαλαν με το όραμά τους, στην ανάπτυξη της ορθής διαχείρισης των αποβλήτων αλλά και της βιομάζας – βιομεθανίου στην Ελλάδα.

Συνεργαζόμενοι Φορείς

Στους συνεργαζόμενους με την εκδήλωση φορείς, περιλαμβάνονται ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων – ΣΕΠΑΝ, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Παραγωγών Βιοαερίου – ΕΣΠΑΒ, η Ελληνική Εταιρεία Ανάπτυξης Βιομάζας – ΕΛΕΑΒΙΟΜ, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης – ΕΚΕΤΑ και η Bioenergy Europe.

Χορηγοί – Υποστηρικτές

Χορηγοί του φόρουμ είναι ο ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας και η ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε.. Υποστηρικτές της εκδήλωσης είναι η Deloitte Greece και η ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Πληροφορίες και Εγγραφές

Το 2ο Επενδυτικό – Επιστημονικό Φόρουμ ”Ενεργειακή Αξιοποίηση Αποβλήτων, Βιομάζα, Βιομεθάνιο”, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 11 Ιουλίου (Αμφιθέατρο Μαρούσι Πλάζα, Φραγκοκκλησιάς 3α και Γρανικού, Μαρούσι 151 25).

Για πληροφορίες και εγγραφές μπορείτε να επικοινωνήστε με τις κυρίες Α. Βούλγαρη και Τ. Τζουμάρα στα ακόλουθα σημεία:

Τηλέφωνο: 210 6912183 | 210 6912505 | Κ1: 6978373031  | Κ2: 6974904165

Email: office@aenergy.gr   |  office.aenergy@gmail.com