Βραβείο «Βύρων Αντίπας» στη Μυρσίνη Μαλακού

Με το βραβείο «Βύρων Αντίπας» 2013 τίμησε η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) τη Μυρσίνη Μαλακού, διευθύντρια της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών, για την πολύχρονη και καθοριστική συμβολή της στην προστασία της φύσης και τη στήριξη της κοινωνίας της Πρέσπας. Το βραβείο αυτό απονέμεται κάθε χρόνο από το 1998 σε πρόσωπα ή μη κυβερνητικούς φορείς που συνέβαλαν αποτελεσματικά, διαχρονικά και με ανιδιοτέλεια στην προστασία του περιβάλλοντος.

Φέτος η βράβευση έγινε σε εκδήλωση που έλαβε χώρα στις 22 Μαΐου στην Πλάκα. Κατά την απονομή του βραβείου, η Μυρσίνη Μαλακού κάλεσε στο βήμα τον δήμαρχο Πρεσπών κ. Βασίλειο Τσέπα και τον πρόεδρο της ΕΠΠ κ. Θύμιο Παπαγιάννη, ώστε να παραλάβουν μαζί το βραβείο, θέλοντας έτσι να υπογραμμίσει ότι η προστασία της περιοχής δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική χωρίς τη συνεργασία των κατοίκων, των τοπικών φορέων της Πρέσπας και των ελληνικών και ξένων περιβαλλοντικών οργανώσεων που απαρτίζουν τη Γενική Συνέλευση της ΕΠΠ και υποστηρίζουν το έργο της από την αρχή της ίδρυσής της.

Ο Βύρων Αντίπας, πρώην γραμματέας της ΕΕΠΦ, ήταν από τους πρωτοστάτες της προστασίας της φύσης και ένας από τους πρώτους επιστήμονες και οικολόγους που είχαν ανακαλύψει ήδη από το 1960 τη σημαντικότητα της περιοχής των Πρεσπών. Το 1974, μαζί με τον διεθνούς φήμης ζωολόγο δρ. Luc Hoffmann, έναν άνθρωπο με όραμα για την περιοχή, κατάφεραν να ανακηρυχθεί η περιοχή των Πρεσπών Εθνικός Δρυμός. Λίγα χρόνια αργότερα, τρία ακόμα άτομα ήρθαν να συνθέσουν το παζλ του πρώτου εγχειρήματος για την προστασία της περιοχής: ο βιολόγος-ορνιθολόγος δρ. Γιώργος Κατσαδωράκης, ο χωροτάκτης και περιβαλλοντολόγος Θύμιος Παπαγιάννης, πρόεδρος πλέον της ΕΠΠ, και φυσικά η βιολόγος Μυρσίνη Μαλακού, διευθύντρια της ΕΠΠ. Αυτά τα πρόσωπα συντέλεσαν καθοριστικά στην ίδρυση της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών το 1991 φέρνοντας σε επαφή μια σειρά Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων με ενδιαφέρον και ανησυχία για την περιοχή.

Όλα αυτά τα χρόνια η ΕΠΠ με την ενεργό συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας αγωνίζεται για την προστασία της περιοχής προς όφελος των κατοίκων της σήμερα και στο μέλλον. Το βραβείο αυτό, λοιπόν, ανήκει στην Πρέσπα, και πρέπει όλοι να θυμόμαστε ότι η προσπάθεια προστασίας της περιοχής πρέπει να είναι συλλογική.