Metaxa Hospitality Group: Στο 99,3% η ηλεκτροδότηση απο ΑΠΕ των ξενοδοχείων και εγκαταστάσεων του Ομίλου

Σε ακόμη πιο στέρεες βάσεις θέτει ο Όμιλος Φιλοξενίας Μεταξά την ολοκληρωμένη Στρατηγική του για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, καθώς το 2023 πέτυχε να καταγράψει, από τους πρώτους στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά, το ανθρακικό αποτύπωμα από ολόκληρη την αλυσίδα αξίας του (εκπομπές Scope 1, 2 και 3), με στόχο τη μείωση των συνολικών εκπομπών κατά 42% έως το 2030.

Σύμφωνα με την Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης 2023 που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα και είναι εναρμονισμένη για μία ακόμη χρονιά με τα πλέον σύγχρονα διεθνή πρότυπα GRI, όλα τα ξενοδοχεία και οι κτηριακές εγκαταστάσεις του Metaxa Hospitality Group ηλεκτροδοτούνται πλέον σχεδόν αποκλειστικά (99,3%) από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εγγυημένης προέλευσης.

Με προτεραιότητα τη συμβολή στην κλιματική σταθερότητα, το 2023 ο Όμιλος επιτάχυνε την πράσινη ενεργειακή μετάβαση στο σύνολο των υποδομών του, επενδύοντας σε νέες ΑΠΕ και σύγχρονα συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας, ενώ μείωσε κατά 99% τις έμμεσες εκπομπές από προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας (Scope 2-market based). Παράλληλα, συμβάλλοντας έμπρακτα στην προστασία του περιβάλλοντος, συνέχισε να υλοποιεί καινοτόμα προγράμματα για την ενίσχυση της βιοποικιλότητας, των οικοσυστημάτων και του εδάφους στην Κρήτη και τη Σαντορίνη όπου δραστηριοποιείται.

Η βιωσιμότητα στο επίκεντρο της επιχειρηματικής στρατηγικής του Ομίλου

Με το πρόγραμμα «Αναγεννητική Γεωργία για το Οροπέδιο Λασιθίου και τους Ανθρώπους του | Προς έναν βιώσιμο διατροφικό προορισμό»©, το Metaxa Hospitality Group συνδιαμορφώνει ένα βιώσιμο σύστημα διαχείρισης τροφίμων στις υπηρεσίες φιλοξενίας, με μετρήσιμα αποτελέσματα και σημαντικά περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη. Στο πλαίσιο του προγράμματος, τοπικοί παραγωγοί εκπαιδεύονται επιτόπια από εξειδικευμένους γεωπόνους στις αρχές της αναγεννητικής γεωργίας, ενώ τα παραγόμενα προϊόντα απορροφώνται από τον Όμιλο και αποτελούν τη βάση για την υψηλής ποιότητας γαστρονομική εμπειρία που απολαμβάνουν οι επισκέπτες των ξενοδοχείων. Το πρόγραμμα βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Νοέμβριο του 2023 και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Οροπεδίου Λασιθίου, με τη συμβολή της Local Food Experts®.

Για τρίτη χρονιά συνεχίστηκε το 2023 το καινοτόμο πρόγραμμα «Βιώσιμη Ξενοδοχειακή Γεωργία»©, με το οποίο ο Όμιλος Φιλοξενίας Μεταξά διαμορφώνει ένα βιώσιμο Ανθρωπογενές Τοπίο στους οργανικούς κήπους των ξενοδοχείων του, οι οποίοι είναι ενταγμένοι στον Κανονισμό 2018/848 της Ε.Ε. για την Οργανική Γεωργία. Καλλιεργώντας με πιστοποιημένες βιολογικές-αναγεννητικές μεθόδους, επιλεγμένες τοπικές ποικιλίες φυτών και πλήθος φρούτων, λαχανικών, καρπών και βοτάνων, o Όμιλος προστατεύει τη βιοποικιλότητα και την υγεία του εδάφους, ενώ τα υψηλής διατροφικής αξίας παραγόμενα προϊόντα χρησιμοποιούνται στη συνέχεια ως πρώτη ύλη στις κουζίνες των ξενοδοχείων του. Το 2023 προσφέρθηκαν σε επισκέπτες περισσότερα από 30.000 γεύματα από την ιδιοπαραγωγή των πιστοποιημένων υπαίθριων κήπων του.

Με το πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα πρόγραμμα «Βιώσιμες προμήθειες-Δράση για ένα βιώσιμο μέλλον»©, που δημιούργησε το 2021, το Metaxa Hospitality Group συνέχισε το 2023 να εκπαιδεύει συνεργάτες – προμηθευτές του ώστε να ενσωματώσουν σταδιακά βιώσιμες πρακτικές και στη δική τους εταιρική διακυβέρνηση, ενώ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια προτίθεται να επεκτείνει την εφαρμογή κριτηρίων ESG στο σύνολο της εφοδιαστικής του αλυσίδας.

Πρωτοβουλίες για καλύτερη περιβαλλοντική διαχείριση

Το 2023 ο Όμιλος έθεσε σε εφαρμογή ένα νέο σύγχρονο φωτοβολταϊκό πάρκο στη Βόρεια Ελλάδα (Κιλκίς) και εγκατέστησε ακόμη ένα στο ΤUI Magic Life Candia Maris στην Αμμουδάρα του Ηρακλείου, παράλληλα με το φωτοβολταϊκό σύστημα που λειτουργεί από το 2021 στο Creta Maris Resort. Σε όλες τις ξενοδοχειακές μονάδες επεκτάθηκε η χρήση σύγχρονων συστημάτων και πρακτικών εξοικονόμησης ενέργειας -θερμικοί ηλιακοί συλλέκτες, συστήματα ανάκτησης ενέργειας από κλιματισμό και αερισμό κοινόχρηστων χώρων, λαμπτήρες LED, μαγνητικές κάρτες για αδράνεια συσκευών κατά την απουσία των επισκεπτών από τα δωμάτια, ενεργειακά αποδοτικός εξοπλισμός κ.ά.-, ενώ σε κάθε ξενοδοχείο λειτουργούν σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Το 2023 ο Όμιλος εξέτρεψε από τη διάθεση προς ΧΥΤΑ 309 τόνους απορριμμάτων με τις μεθόδους της ανακύκλωσης, επαναχρησιμοποίησης και κομποστοποίησης. Επιπλέον, εφαρμόζει 16 βιώσιμες πρακτικές για την ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων καθώς και δράσεις για την ανακύκλωση χαρτιού, πλαστικού, γυαλιού και μετάλλων. Μεριμνώντας για το αποτύπωμά του και στην τοπική χλωρίδα και πανίδα, έχει διαμορφώσει τις «Πράσινες στέγες», δηλαδή αυτόνομα φυτεμένα οικοσυστήματα σε έκταση 4.422 τ.μ. στις οροφές των ξενοδοχείων του στη Σαντορίνη, ενώ με εθελοντικές και άλλες δράσεις συνέχισε να προστατεύει την παράκτια και θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Κρήτη και τη Σαντορίνη.

Στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας – Στο επίκεντρο οι εργαζόμενοι

Το Metaxa Hospitality Group συμβάλλει σταθερά στην οικονομική ανάπτυξη, καθώς η άμεση οικονομική αξία που διένειμε το 2023 ανήλθε σε 52.034.000 ευρώ, αυξημένη σε ετήσια βάση κατά 6,2%, ενώ συνεργάζεται με 1.356 προμηθευτές, το 89% των οποίων προέρχεται από την Ελλάδα. Με βαθιές ρίζες στην Κρήτη όπου δραστηριοποιείται αδιάλειπτα από το 1975, ο Όμιλος στηρίζει έμπρακτα την τοπική κοινωνία, από όπου προέρχεται το 80% των Εργαζομένων του. Το 2023 το Ανθρώπινο Δυναμικό ανήλθε σε 952 άτομα, αυξημένο κατά 18,4% σε σχέση με το 2022.

Ο Όμιλος μεριμνά διαρκώς για ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον εργασίας, με δίκαιο σύστημα αμοιβών και παροχών, διαφανή κριτήρια αξιολόγησης της απόδοσης, αυστηρές πολιτικές για την παροχή ίσων ευκαιριών και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σύγχρονες εκπαιδευτικές δράσεις. Το 52% των Εργαζομένων είναι γυναίκες, ενώ το 2023 ο Όμιλος αύξησε κατά 23,3% τις ώρες εκπαίδευσης, με μέσο όρο εκπαιδευτικών ωρών ανά φύλο 21,6 για τις γυναίκες και 16,1 για τους άντρες.

Το 2023 υπερδιπλασίασε την ετήσια δαπάνη για το κοινωνικό του έργο, στηρίζοντας με χορηγίες και δωρεές 15 δράσεις που προάγουν την κοινωνική αλληλεγγύη, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τον εθελοντισμό και την εκπαίδευση και ανέπτυξε νέες πρωτοβουλίες σε συνεργασία με τοπικούς φορείς.

Σχετικά με την Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης 2023, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Metaxa Hospitality Group κ. Ανδρέας Μεταξάς, δήλωσε: «Η βιωσιμότητα αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα του Ομίλου και καθοδηγεί τις επιχειρηματικές μας αποφάσεις στα 49 χρόνια λειτουργίας μας. Το 2023 πετύχαμε σημαντικούς στόχους στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης και μακρόπνοης Στρατηγικής μας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Βελτιώνουμε περαιτέρω με μετρήσιμες ενέργειες την περιβαλλοντική διαχείριση σε όλες τις ξενοδοχειακές μας μονάδες, δημιουργούμε ένα βιώσιμο σύστημα διαχείρισης τροφίμων και στηρίζουμε σταθερά την τοπική κοινωνία και οικονομία. Με την ίδια προσήλωση και το αίσθημα ευθύνης που διακρίνει όλους τους ανθρώπους μας, συνεχίζουμε να υπηρετούμε τη βιώσιμη φιλοξενία στην πράξη».