Κομισιόν: Ολοκληρώθηκε η σύνοδος COP16 για τη βιοποικιλότητα

Το Σάββατο, στο Κάλι της Κολομβίας, ολοκληρώθηκε η σύνοδος COP16 έχοντας επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα, για τα οποία καθοριστική ήταν η συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), η οποία έδρασε σε σύμπνοια με όλα τα κράτη μέλη.

Χάρη στο νεοσυσταθέν Ταμείο του Κάλι, οι εταιρείες που επωφελούνται από την αλληλούχηση γενετικών πόρων, π.χ. για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων, θα μπορούν να μοιράζονται ορισμένα από τα έσοδα με τις υψηλής βιοποικιλότητας χώρες προέλευσης των γενετικών πόρων, ενώ τα μισά κονδύλια θα διατίθενται σε αυτόχθονες και τοπικές κοινότητες. Επίσης θεσπίστηκε ένα νέο πρόγραμμα εργασίας για τους αυτόχθονες πληθυσμούς και τις τοπικές κοινότητες, το οποίο τους αναγνωρίζει ως θεματοφύλακες της βιοποικιλότητας με καθοριστική συμβολή, μεταξύ άλλων και στην ΕΕ. Άλλες σημαντικές αποφάσεις είναι το σχέδιο δράσης για τη βιοποικιλότητα και την υγεία, μια απόφαση για την ενοποίηση της κλιματικής δράσης σε επίπεδο ΟΗΕ με τις προσπάθειες διαφύλαξης της βιοποικιλότητας, καθώς και διαδικασίες για την περιγραφή των θαλάσσιων περιοχών υψηλής οικολογικής και βιολογικής αξίας, οι οποίες θα είναι καθοριστικής σημασίας για τη συνθήκη «Βιοποικιλότητα σε ύδατα εκτός εθνικής δικαιοδοσίας» και για την προστασία του 30% των ωκεάνιων περιοχών έως το 2030.

Η διάσκεψη επιβεβαίωσε ότι υπάρχει σημαντική δυναμική υπέρ της υλοποίησης του παγκόσμιου πλαισίου Κουνμίνγκ-Μόντρεαλ για τη βιοποικιλότητα , το οποίο θεσπίστηκε το 2022, καθώς 44 χώρες υπέβαλαν αναθεωρημένες εθνικές στρατηγικές και σχέδια δράσης υπέρ της βιοποικιλότητας και 119 μέρη, μεταξύ των οποίων και η Ευρωπαϊκή Ένωση, κατέθεσαν τους εθνικούς τους στόχους μέσω του διαδικτυακού εργαλείου υποβολής εκθέσεων. Τα παραπάνω θα αποτελέσουν τη βάση για τις πρώτες εθνικές εκθέσεις που θα υποβληθούν το 2026.

Σημειώθηκε πρόοδος στις αποφάσεις που χρειάζονται για να καταστεί πλήρως λειτουργικό το παγκόσμιο πλαίσιο για τη βιοποικιλότητα, το πλαίσιο παρακολούθησής του και οι διαδικασίες συνολικής επανεξέτασης της υλοποίησής του το 2026 και το 2030. Ωστόσο, οι αποφάσεις αυτές δεν μπόρεσαν να οριστικοποιηθούν, καθώς η COP δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει τις συζητήσεις για την αντιμετώπιση του χρηματοδοτικού κενού για τη βιοποικιλότητα. Δεδομένου ότι η COP15 αποφάσισε να εξεταστεί το ενδεχόμενο θέσπισης ενός παγκόσμιου ειδικού χρηματοδοτικού μέσου μετά το 2030, θα ήταν πρόωρη η συμφωνία επί των εκκλήσεων ορισμένων χωρών για τη σύσταση ενός νέου ταμείου, χωρίς σαφή χρηματοδότηση και λειτουργία. Οι συζητήσεις αυτές θα συνεχιστούν πλέον στο πλαίσιο συνεδριάσεων μεταξύ των συνόδων.

Η ΕΕ επέδειξε ηγετικό ρόλο χάρη στους σαφείς εγχώριους στόχους και πολιτικές που ενέκρινε, στην αξιόπιστη παροχή παγκόσμιας χρηματοδοτικής στήριξης στην πορεία προς τη δέσμευση για διπλασιασμό της εξωτερικής χρηματοδότησης υπέρ της βιοποικιλότητας σε 7 δισ. ευρώ, και στην προαγωγή των συζητήσεων σχετικά με τις «πιστώσεις για τη φύση».