EXCEL4MED: Πρωτοπορεί με βιώσιμες & καινοτόμες λύσεις στην μεσογειακή αλυσίδα τροφίμων

Στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών φιλοξενήθηκε το 2ο Living Lab του έργου EXCEL4MED, ενός χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ έργου στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon Europe, που στοχεύει στην ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας φρούτων στην περιοχή της Μεσογείου μέσω της καινοτομίας, της βιωσιμότητας και της συνεργασίας. Το Living Lab συγκέντρωσε βασικούς παράγοντες από τον ελληνικό κλάδο τροφίμων και ποτών, για να συνδημιουργήσουν και να δοκιμάσουν νέες ιδέες, με σκοπό να αντιμετωπιστούν κρίσιμες προκλήσεις, όπως η σπατάλη τροφίμων και ο περιβαλλοντικός της αντίκτυπος.

Τα Living Labs είναι δυναμικά περιβάλλοντα σχεδιασμένα για την προώθηση της ανοιχτής καινοτομίας μέσω της συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων, ερευνητών και άλλων σημαντικών φορέων. Σε αυτά τα πραγματικά περιβάλλοντα, οι καινοτόμες λύσεις δοκιμάζονται, βελτιώνονται και εξελίσσονται μέσω ανατροφοδότησης, επιτρέποντας πρακτικές προόδους που ανταποκρίνονται στις πολυπλοκότητες των μεσογειακών συστημάτων τροφίμων.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τον ΣΕΒΤ – Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων και την Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και το Smart Agro Hub. Ακολουθώντας την επιτυχία του 1ου Living Lab που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2023, το 2ο Living Lab συνέχισε την αποστολή του έργου να προάγει βιώσιμες αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων τόσο στην Ελλάδα όσο και πέρα από αυτή.

Η εκδήλωση περιελάμβανε μια σειρά από ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις από ειδικούς του κλάδου και ερευνητές. Η κα. Αλκμήνη Γαβριήλ, Υπεύθυνη Προγραμμάτων του ΣΕΒΤ, άνοιξε τη συνεδρία με έναν χαιρετισμό, ενώ ακολούθησε μια λεπτομερή παρουσίαση του έργου EXCEL4MED από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Βασίλη Βαλδραμίδη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ο Δρ. Γιώργος Κατσαρός, Ερευνητής στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, παρουσίασε καινοτόμες πράσινες τεχνολογίες για τη Βιομηχανία Τροφίμων, αναδεικνύοντας λύσεις που μπορούν να ενισχύσουν τη βιωσιμότητα. Η κα. Άρτεμις Χατζηγεωργίου, Διευθύντρια Έρευνας και Ανάπτυξης στη DELTA FOODS SA, ακολούθησε με μια παρουσίαση για βιώσιμες πρακτικές στην ανάπτυξη προϊόντων, προτείνοντας στρατηγικές για τη δημιουργία νέων, προστιθέμενης αξίας προϊόντων με ελάχιστο περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Τέλος, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Γιώργος Κλεφτοδήμος από το CIHEAM-IAMM ηγήθηκε μιας διαδραστικής συνεδρίας για επιχειρηματικά μοντέλα στον αγροδιατροφικό τομέα, εισάγοντας τη μεθοδολογία του Business Model Canvas και καθοδηγώντας τους συμμετέχοντες στα βήματα που απαιτούνται για τον σχεδιασμό νέων επιχειρηματικών σχεδίων που είναι τόσο κερδοφόρα όσο και βιώσιμα.

Οι συμμετέχοντες εργάστηκαν σε ομάδες για τη δημιουργία επιχειρηματικών μοντέλων χρησιμοποιώντας το Business Model Canvas. Η συνεργασία μεταξύ εταιρειών, εκπροσώπων καταναλωτών και ερευνητών οδήγησε στην παρουσίαση νέων επιχειρηματικών σχεδίων που στοχεύουν στη βελτίωση της βιωσιμότητας των μεσογειακών συστημάτων τροφίμων. Τα αποτελέσματα των συζητήσεων παρουσιάστηκαν στο τέλος της συνεδρίας, αναδεικνύοντας σχέδια που ενισχύουν την αποδοτικότητα και μειώνουν τη σπατάλη. Οι κύριες συζητήσεις περιλάμβαναν καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα για την ενίσχυση της αποδοτικότητας, την ανάδειξη πράσινων τεχνολογιών για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, καθώς και πρακτικές προσεγγίσεις για την ανάπτυξη προϊόντων προστιθέμενης αξίας.