AXA: Πρόγραμμα Κυκλοφοριακής Αγωγής με Ι.Ο.ΑΣ.

Η ΑΧΑ Ασφαλιστική και το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» συνεχίζουν για 2η χρονιά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής, που απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου και παρουσιάζεται στα σχολεία. Μέσα από το εν λόγω πρόγραμμα, από το Μάρτιο του  2012 έχουν ήδη εκπαιδευτεί 10.195 μαθητές.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παρουσίαση-συζήτηση για τα βασικά αίτια και αποτελέσματα των τροχαίων συμβάντων, καθώς και για την πρόληψη αυτών. Επιπρόσθετα, γίνεται προβολή ειδικών video σχετικών με τη χρήση ζωνών ασφαλείας και κράνους, για την απόσπαση προσοχής και την ευγένεια στο δρόμο, καθώς και για τις επώδυνες συνέπειες των τροχαίων.

Στο πλαίσιο του προγράμματος έχει δημιουργηθεί ιστοσελίδα για τη διαδραστική εκπαίδευση  μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων  με moto «Κάντο σωστά… γιατί σ’ αρέσει. Εάν σου κάνει κλικ, παίξε για την ασφάλειά σου στο www.kantososta.gr».  Οι μαθητές καλούνται να συμμετέχουν μετά την εκπαίδευσή τους στο σχολείο, απαντώντας ευχάριστες πλην όμως εξαιρετικά σημαντικές ερωτήσεις προκειμένου να προχωρήσουν στο παιχνίδι.

Συνολικά, υπάρχουν 40 ερωτήσεις με τις εξής θεματολογίες:

1.    Ασφάλεια Πεζών
2.    Ασφάλεια Ποδηλατών
3.    Αλκοόλ και την Οδήγηση
4.    Ταχύτητα
5.    Μηχανοκίνητος αθλητισμός
6.    Πρόληψη

Δεδομένου ότι η πλειοψηφία των τροχαίων συμβάτνων παγκοσμίως αφορά άτομα ηλικίας 15 – 29 ετών, η συγκεκριμένη ενέργεια στοχεύει να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει μαθητές, διατηρώντας παράλληλα το ενδιαφέρον τους με ένα δημιουργικό και νεανικό τρόπο και μιλώντας τη γλώσσα τους.

Για τη δημιουργία και την υλοποίηση του προγράμματος, η ΑΧΑ και το Ινστιτούτο, έχουν βασιστεί σε έρευνες που έχουν γίνει, αξιοποιώντας επιστημονικά τεκμήρια. Πρόκειται για μία σημαντική πρωτοβουλία της ΑΧΑ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», καθώς τα οδικά συμβάντα αποτελούν μία από τις σημαντικότερες αιτίες θανάτου των νέων και στη χώρα μας, στην οποία παρατηρείται ιδιαίτερα μεγάλο έλλειμμα παιδείας. Αξίζει τέλος να αναφερθεί πως η χώρα μας κατατάσσεται μεταξύ των χωρών που έχουν τα περισσότερα θύματα από τροχαία στην Ευρώπη. Σε αυτό ακριβώς το κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόβλημα στοχεύει η συνεργασία αυτή.