Στις 14 και 15 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα επιστημονική συνάντηση με θέμα «Αποκατάσταση του Δασικού Οικοσυστήματος και Τοπίου μετά από φυσικές καταστροφές ή άλλες επεμβάσεις-Επίδειξη καλών πρακτικών». Η επιστημονική συνάντηση διοργανώθηκε από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανάπτυξης Κοινωφελών Έργων, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων και το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος υποστήριξε τον Ελληνικό Οργανισμό Ανάπτυξης Κοινωφελών Έργων,για την αναδάσωση μέρους του Πεντελικού Όρους, του πλέον πολύπαθου όρους στην Αττική που πλήττεται από συχνές και καταστροφικές πυρκαγιές την τελευταία δεκαετία. Η επιστημονική συνάντηση πραγματοποιήθηκε με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Η συγκεκριμένη επιστημονική συνάντηση λειτούργησε ως ένα διαδραστικό εργαστήρι (workshop) ανταλλαγής ιδεών και τεχνογνωσίας, με απώτερο στόχο τη σύνταξη ενός ολοκληρωμένου εγχειριδίου με οδηγίες, βασικές αρχές, προδιαγραφές και επίδειξη καλών πρακτικών για την αποκατάσταση υποβαθμισμένων δασικών οικοσυστημάτων και τοπίων μετά από πυρκαγιές ή εξορυκτικές δραστηριότητες.
Κατά τη διάρκεια της διαδραστικής αυτής συνάντησης, μελετήθηκαν δύο (2) βασικές θεματικές ενότητες και πραγματοποιήθηκαν τριάντα (30) περίπου διαφορετικές ομιλίες και εισηγήσεις, στις οποίες δεκάδες Έλληνες και ξένοι ακαδημαϊκοί, ερευνητές με ειδίκευση στην ανάπτυξη των οικοσυστημάτων και τους φυσικούς πόρους, επιστήμονες δασολόγοι και περιβαλλοντολόγοι παρουσίασαν –μεταξύ άλλων- βέλτιστες δράσεις αποκατάστασης καμένων δασικών εκτάσεων, περιπτώσεις επιτυχημένης μεταπυρικής διαχείρισης, διεθνείς πρακτικές για την ανάπτυξη ενός πλήρους εδαφοβελτιωτικού συστήματος ανόρθωσης υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων και μελετήθηκαν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα.